X
 
 

Основателно съмнение: Русия прикрива атомна катастрофа

16233 19
Основателно съмнение: Русия прикрива атомна катастрофа
Снимка: БГНЕС
Година след третата най-мащабна атомна авария, инцидентът все още не е разследван. Макар всички улики да сочат, че причината за повишения радиационен фон в цяла Европа през октомври 2017 година е авария в прословутия комплекс "Маяк" в Южен Урал, руските власти отказват да проведат пълно разследване. Това става ясно от отговор от страна министерството на околна среда на Германия на запитване от страна на "Зелените", пише германското издание Frankfurter Rundschau.

Произшествието показва не само слабите страни на действащата международна система за ранно оповестяване. Заради наличието на отворени въпроси германското правителство се опасява от повтарянето на подобни аварии.

Руски учени твърдят, че засечената през септември радиация е от сателит

Руски учени заявиха, че радиоактивно замърсяване, засечено през септември в Европа не е свързано с авария в някой от ядрените обекти ...

Всичко, което е известно за третата по мащаб атомна авария след тези в Чернобил и Фукушима, е благодарение на данните от измерванията и разчетите на западноевропейските служби. Преди година метеорологичните служби в Германия, Австрия и Италия регистрираха радиоактивен облак, който премина през цяла Европа. В Германия дозата на радиоактивен изотоп (рутений-106) беше безопасна. Но над Южен Урал, изхождайки от показанията на придвижването на въздушните маси и измерените данни, се предполага, че мащабът на радиоактивност е бил "значителен", се казва в писмото.

Междувременно правителството в Германия изхожда от това, че тази атомна авария е трета по мащаб по международната скала на ядрените събития (INES): категория 5, "сериозна атомна катастрофа". От Русия обаче не е постъпило никакво предупреждение.

В Русия бе създадена международна следствена комисия, но не от Руската държавна агенция по ядрена и индустриална безопасност, а от Руската академия на науките. Тя не завършва реално разследването, защото не са ѝ били предоставени достатъчно данни. "От една страна, следствената комисия до момента не е успяла да локализира източника на радиация, от друга страна до момента не изключва, че източникът на радиация може да бъде разположеният в Южен Урал атомен комплекс."

Наличните данни и спътниковите снимки свидетелстват за повишена радиация в прословутия атомен комплекс "Маяк" в Челябинск. Това се потвърждава и от нови показания в писмото на германското правителство. Производственото обединение "Маяк" е от малкото, които са предоставили данни за международната следствена комисия.

Комплекс "Маяк" е създаден в годините на Студената война за производството на ядрено оръжие, но днес се използва за преработка и съхранение на радиоактивни отпадъци, а така също и за производство на материали за изследвания и медицина.

МЗ: Няма повишена радиоактивност над България

Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България. За тов...

Неяснотата в този случай е опасна с това, че "не е възможно да се провеждат необходимите мероприятия по предотвратяването на аналогични аварии, докато произхода и причините за авария от септември 2017 година остават неизяснени".

"Една година след катастрофата светът блуждае в мъгла и няма изгледи тя скоро да се разсее", казва председателят на комисията по околна среда в Бундестага Силвия Котинг-Ул, която отправя запитването. Сега са необходими преди всичко измервания в близките територии, особено около "Маяк". "Това е дълг на Русия, тя трябва да покани членовете на следствената комисия по делото за рутения. Освен това спешно трябва да се реформира глобалната система за ранно известяване", смята Котинг-Ул.

Докато една държава отрича, че в системата ѝ е станала катастрофа, няма да е ясно къде се намира радиоактивният източник, Международната конвенция за ранно известяване не може да встъпи в сила и не може да помогне за оказването на натиск.

Котинг-Ул изразява задоволство, че германското министерство на околната среда се стреми да разследва тази катастрофа. Но произшествието още веднъж показва, че светът не се справя с атомната енергия, че е необходим общ европейски отказ от атомната енергия, допълва още Котинг-Ул. Германското правителство трябва да положи усилия в тази насока, докато не се е случила следващата атомна катастрофа, е нейното мнение.

Припомняме, че през декември 2017 година руски учени заявиха, че радиоактивно замърсяване, засечено през септември в Европа, не е свързано с авария в някой от ядрените обекти в страната, като вероятен негов източник може да е сателит.

От Русия успокояват, че минал вече радиоактивен облак не бил опасен за хората

На база на съобщението на руската метеорологична служба "Росхидромет" може да бъде изчислено, че дозата рутений 106, което може да бъде...

По-рано през ноември руската атомна гордост "Росатом" поиска учени от Института за ядрена сигурност на Русия да проучат източника на "изключително високите нива" на радиоактивен рутений, засечени в някои части на Русия от метеорологични служби.

През ноември френският Институт за радиологична защита и ядрена сигурност публикува доклад, в който се съобщава, че изотопът рутений-106 е бил засечен във Франция в периода между 27 септември и 13 октомври, 2017 година. Институтът отказа да коментира официално съобщенията на руските власти, но според неговия заместник-директор Марк Перес версията за сателита е "много малко вероятна". 

"Нашите заключения са, че "Маяк" не може да бъде източник на радиоактивния рутений-106", заяви Владимир Болтунов, който ръководи разследването. По думите му медицинските тестове не са засекли промени в телата на служителите на комплекса, като в периода "между 1 август и 30 ноември не е имало инцидент или проблем" там. В изявлението на учените се посочва, че въпреки невъзможността им да кажат със сигурност какъв е източникът, не е изключено той да е сателит или фрагмент от сателит, съдържащ рутений-106, който повторно е навлязъл в земната атмосфера.

Метеорологичните служби на Русия през ноември съобщиха, че са регистрирали "изключително високи" нива на рутений-106 от своята станция край Маяк в Челябинск.

Рутений-106 е продукт, който се получава при делене на атоми в реактор и се използва при определени видове медицинско лечение.

Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване

Руската компания "Росатом" отрече в страната да е имало ядрени инциденти след съобщенията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Firebg 7 Firebg преди 1 година Профил на трол?
  Пак ли Русия!?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нищо не се е променило в мракобесната Русия - нито от времето на Чернобил, нито от времето на Сталин и руските царе! ТАМ ВРЕМЕТО Е СПРЯЛО В БЕЗВРЕМИЕ!
 • Не може да има ден без ВИГ"Актуалните" 6.1 Не може да има ден без ВИГ"Актуалните" преди 1 година Профил на трол?
  Бате, бате. Вие нали сте световно известната Вокално Инструментална Група (ВИГ) ”Актуалните”? Ние сме ваши големи почитатели и познавачи на искуството ви. Искаме да си поръчаме да ни поздравите с едно COPY/PASTE на онова култовото ви парче за това как ако не бяха САЩ, много народи щяха да мизерстват.
  : 8 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До русския трол 6.1 Иронията ти е някак прекалена, като пресолена, но безвкусна манджа. Веднага си личи, че е руска.Познаваме добре вкуса. Преяли сме с такива буламачи от тъжните десетилетия, в които ни принуждавахте да гледаме вашата телевизия.И между другото на български никога не казваме вокално инструментална група. И за разлика от вас пишем изкуство, а не искуство. Хибридни нападатели и окупа виж още ›› тори, не случайно светът не ви обича и не ви уважава. Оставете ни на мира. Подредете си вашата собствена къщичка, не протягайте нахални ръце към чуждото.
  : 2 !
 • Лингвист 6.3 Лингвист преди 1 година Профил на трол?
  6.2 На руски се казва иСку́ССтво така, че и твоята теза е малко несъвършена. Колкото до твърдението, че на български никога не казваме вокално инструментална група говориш наизуст. Напиши в Google вокално инструментална група и....Около 77 700 резултата (0,46 секунди).Някой от тях са създадени далеч след 1989 г.Чети и знай, по-малко говори.
  : 1 !
 • ЕРТ143 6.4 ЕРТ143 преди 1 година Профил на трол?
  На 6.2 му личи, че е от ГрупатаОсобеноТъпиТролове "Оникалните Олигофрени"(бивша ВИГ "Актуалните")нали?Викат му Мозъка защото е най-умен от всички. Само той забеляза как е написана(съвсем умишлено така!) думата иСкуство.Така де той е от поколението, което е принуждавано да гледа руска телевизия пък(ти да видиш)НЕ ПОМНИ Вокално Инструменталните Групи по това време.Ами да му опрес виж още ›› ним мозъка тогава. Имало едно време едни вокално-инструментални групи (сега ги наричаме групи, банди и т.н.).Съкратено се пишели ВИГ. Да, едно време Сигнал били именно ВИГ „Сигнал“, или пък също имало ВИГ „Диана Експрес“. Пък за Бандъраците, Тангра, Щурците, Тоника, Трик, Трамвай №5 и много др.6.2 защо му трябва да помни? Тях не ги е имало нали? Но руската телевизия я помни някакси. Съвсем избирателно "помни" само това, което му изнася да помни, иначе как ще си пробута сърцераздирателното послание?
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Откакто този полковник от КГБ застана начело на руската империя, Русия стана опасно място дори за туристи. Рискуваш да те арестуват на улицата без да знаеш за какво. Например, така е в Северна Корея - могат да те арестуват ако си снимал статуя на Великия Вожд непочтително. А какво значи непочтително? Трябва да правиш снимките на цялата статуя, ако по някаква причина "отрежеш" някаква час виж още ›› т от нея, така че да не се вижда, това се счита за неуважение към Вожда и само можеш да гадаеш какво може да ти се случи ако те хванат! В Русия например вече арестуват деца, само защото рецитират Шекспир! А какво ще кажете за Олег Сенцов? Защо не чуваме нищо за него? Накратко, по времето на СССР и Леонид Брежнев нещата там бяха много по-добре отколкото са сега. Все пак, Брежнев беше член на КПСС, червен комунист така да се каже, но не беше офицер от службите. Легендите говорят, че съветската КГБ е била държава в държавата. Тайна военна организация която трудно се поддава на контрол от държавата. Е, сега те са на власт, а КГБ се е прекръстила на ФСБ. Наистина, имат основание тези, които изпитват носталгия по СССР - тогава нещата бяха по-свободни, по-безопасни и по-демократични от днешния руски терор!
 • Един поздрав моля 5.1 Един поздрав моля преди 1 година Профил на трол?
  Искаме да си поръчаме да ни поздравите с едно COPY/PASTE на онова култовото ви парче за политическото инженерство по вертикала в държавата
  : 5 !
 • Хептенския 4 Хептенския преди 1 година Профил на трол?
  Актуално доскоро си беше русофобски сайт типичен участник в хибридната война. Подобни заглавия обаче дори не чета.
 • Наблюдател 4.1 Наблюдател преди 1 година Профил на трол?
  Защо доскоро? Той и сега си е такъв!
  : 8 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Русороби, кой ви кара насила да четете "русофобския" Актуално, освен ако не сте участници в хибридната война
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "...руските власти отказват да проведат пълно разследване." По-скоро руските власти не, че не искат, а нямат ресурс нито да разследват, нито да извършат аварийни действия за овладяване на катастрофата.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Русофобните говнояди вече са нахранени и сега преживят доволни полегнали в оборите си ;)
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  тая гладна Мурзилка (пидоРашка) от глад не заспала и в 2 часа посред нощ коментарче драснала.
  : 5 !
 • Чакаме Вииииииии 2.2 Чакаме Вииииииии преди 1 година Профил на трол?
  Бате, бате 2 и 2.1. Вие нали сте световно известната Вокално Инструментална Група (ВИГ) ”Актуалните”? Ние сме ваши големи почитатели и познавачи на искуството ви. Искаме да си поръчаме да ни поздравите с едно COPY/PASTE на онова култовото ви парче за ядрения апокалипсис
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Наемните русофобни лайкучки на Актуално вече спят. Утре ще видят това "напомпано" заглавие и ще се разлаят. Никаква атомна "катастрофа" не е ставала в Маяк, никаква опасност за населението на която и да е страна не е имало. Година по-късно пак се раздухва поредната интрига срещу Русия, основана на догадки, нямащи нищо общо с действителността.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  заеби компа, измий кенефа на посола и си лягай!
  : 4 !
 • Къде сте ВИГ"Актуалните"? 1.2 Къде сте ВИГ"Актуалните"? преди 1 година Профил на трол?
  Бате, бате 1.1. Вие нали сте световно известната Вокално Инструментална Група (ВИГ) ”Актуалните”? Ние сме ваши големи почитатели и познавачи на искуството ви. Искаме да си поръчаме да ни поздравите с едно COPY/PASTE на онова култовото ви парче за Русия дето няма да я има до Нова Година
  : 4 !
 • Кензиньо 1.3 Кензиньо преди 1 година Профил на трол?
  Ха така Шефе, повикай ги
  : 0 !