Острите ъгли в триъгълника Русия - ЕС - САЩ

3044
Острите ъгли в триъгълника Русия - ЕС - САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

През изминалата година както Русия, така и Европейският съюз, се опитаха по-ясно да определят своята външнополитическа линия. ЕС одобри пет принципа на политиката по отношение на Русия („принципите на Могерини“), публикува Глобална стратегия. В края на годината Русия представи Концепция на външната политика. В тези документи и концептуални разработки се говори за важността от включването на институтите на гражданското общество във външнополитическия процес.

В руската Концепция се посочва, че една от задачите е „привличане на институтите на гражданското общество за решаване на международните проблеми с цел повишаване на ефективността на руската външна политика“. „Широкото въвличане на институтите на гражданското общество във външнополитическия процес отговаря на задачата за формиране на консенсуалния характер на външната политика на страната, помага за нейната ефективна реализация“, се отбелязва в документа. Аналогичен по съдържание е петият принцип на ЕС за отношенията с Русия: поддържане на контакти с гражданското общество.

От 2014 г. непроменени остават основните моменти: запазване режима на санкциите, не се изпълняват Минските споразумения, диалог между Москва и Брюксел, отношенията между Москва и Вашингтон се водят в ограничен формат.

В такъв период на неопределеност на световната арена се оказа много важно създаването на експертна група между Русия и ЕС. Инициатор на идеята беше „Руският съвет по международни работи“ и представителството на ЕС в Русия. Целта за създаването на тази група е да се предостави на експертите възможност да изкажат своето мнение и да намерят консенсус за решаването на сложните въпроси, с които се сблъскаха Русия и ЕС в своите отношения. Друга цел е възможността експертната общност да развие съвместни идеи и да ги предложи на лицата, които взимат решенията в Москва и Брюксел. Изграждането на диалог на всички равнища: от най-високото до гражданското общество би позволило тези отношения да станат по-прозрачни и предсказуеми.

Съществува общото разбиране, че Русия, ЕС и САЩ понасят загуби от конфликта и повече печелят от сътрудничеството си. Но въпреки това няма общо становище как това сътрудничество да бъде изградено. На първата среща между експертите на Русия и ЕС, на този въпрос беше отделно значително внимание. Разбира се, за един час не би могло да се намери решение, но се предприемат стъпки за намирането на изход.

В експертните кръгове се очаква, че 2017 г. може да бъде повратна за отношенията между Русия и Запада. Основната причина за тази надежда е идването на власт на нови лидери в ключови страни: САЩ, а скоро във Франция, Германия и Нидерландия.

Тръмп: Страната ни е затънала в конфликти заради политици като Маккейн

Доналд Тръмп обяви, че страната му е затънала в конфликти, включително и заради политици като сенаторът Джон Маккейн. Неотдавна Маккей...

Неочакваната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ от една страна откри нови възможности за отношенията с Русия. От друга страна, може да утежни ситуацията и да изостри проблемите, натрупани в системата на европейската сигурност. Състоянието на сигурността е Европа е трудно да се нарече приемливо и да се счита за „новото нормално“. Подходът на днешната американска администрация към сътрудничество със съюзниците от НАТО ще има решаващо значение за изграждането на новата система за сигурност в Европа и САЩ. Ако съперничеството по линията Русия-НАТО се запази в качеството на ключова тенденция, това може да доведе до риск на намаляване стабилността в региона.

Освен това Русия, ЕС и САЩ имат много въпроси, които засягат ги засягат взаимно и изискват съвместни решения. Това е и системата на бъдещия световен ред, борбата с международния тероризъм, разпространението на оръжия за масово унищожение, разрешаването на регионални конфликти и тяхното предотвратяване. По аналогия с това как Русия стана един от ключовите играчи в усилията за разрешаване на кризата в Сирия, тя има също възможност да инициира сътрудничество за разрешаването на въпросите за киберсигурността, за стратегическата стабилност, за контрола над въоръженията. Все пак бързо решение на натрупаните проблеми не може да се предвижда.

Основната причина за съперничеството между Русия и Запада е кой ще определя правилата на играта в сферата на сигурността и икономиката. Експертите в областта на отношенията на Русия със САЩ и на Русия с ЕС смятат, че най-възможният вариант за развитието на ситуацията в краткосрочна перспектива е стабилна конфронтация. Постигането на голяма управляемост и намаляване на разходите в рамките на този модел отношения се оказват най-желаните за осъществяване.

Независимая газета

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com