X
 
 

Пет заключения за изборите в Австрия

1929 1
photo of Пет заключения за изборите в Австрия
Снимка: Getty Images/Guliver
Швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung, цитиран от агенция "Фокус", публикува заключения за резултатите от предсрочните парламентарни избори в Австрия - обобщение в пет отделни точки. Статията е насочена към анализ на причините, довели до лошото представяне на „Партията на свободата на Австрия“.

Изборите за Национален съвет на Австрия имат двама големи победители: консервативната Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц и „Зелени“. АНП успя да увеличи електората си и записа най-добрия резултат след блестящите за Волфганг Шусел избори от 2002 г. Това е забележително, като се има предвид, че двете популярни партии – АНП и Социалдемократическата партия на Австрия (СДПА) губят одобрение от десетилетия насам, когато на политическата сцена се появиха „Зелени“ и „Партия на свободата на Австрия“. „Зелени“ имат пълно основание да се похвалят с рекорд – партията събра 14%, около 10% повече спрямо изборите от само преди две години. Резултатите от гласуването дават възможност за малко по-широк анализ.

Парламентарен вот без инциденти в Австрия

Гласуването за изборите за австрийски парламент протича с пълна скорост, констатират местните медии. Много от имащите право на глас 6,4...

1. Скандалът за разходите на Щрахе доведе до поражението на „Партията на свободата на Австрия“. Формацията преживя тежък удар в неделя. Тя загуби почти 10% от електората си и събра 16% от избирателите - най-лошият резултат от края на скандалната първа коалиция заедно с АНП през 2006 г. Удивително е, че резултатът от изборите е в дълбок разрез с анкетите през последните месеци. „Партия на свободата на Австрия“ започна да губи одобрението на избирателите след скандала с видеото от Ибиса и принудителното оттегляне на дългогодишния партиен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, но тя падна до около 20 процента. Такъв резултат се очакваше и на изборите.

Но в неделя събитията взеха друг развой. Обяснението – скандалът с партийните разходи. Изглежда, луксозният живот на Щрахе, за който е плащала партията му, не се хареса на австриеца. Срещу него бе започнато разследване. И докато видеото от Ибиса за мнозина избиратели бе медийна кампания, то аферата с партийните средства жегна по-дълбоко избирателите. В допълнение, влияние оказаха и вътрешнопартийните борби за власт.

Всичко това нямаше значение при последните анкети, направени преди дни. Друг аргумент в полза на аферата с разходите е, че проучванията бяха точни за останалите партии - с изключение на АНП, която в деня на изборите се представи дори по-добре от очакваното. Последният скандал също може да бъде обяснението за тази разлика, защото една част от привържениците на „Партия на свободата на Австрия“ избраха консерваторите вместо свободолюбивите. Според анализа на Института "Сора", „Партия на свободата на Австрия“ е загубила близо 260 000 избиратели в полза на АНП, а 235 000 нейни бивши избиратели са предпочели да не упражняват правото си на глас.

2. СДПА е в състояние на свободно падане. СДПА не само претърпя най-лошия резултат от своята история с 21,7% подкрепа. Разликата с АНП също е по-голямо от всякога. Това е болезнено за партията, която от 1970 г. насам не е била победител в избори, освен през 2002 и 2017 г.

Австрия ще има първата в историята си жена канцлер

Австрийският президент Александър Ван дер Белен определи председателя на Конституционния съд Бригите Бирляйн за първия временен канцлер...

Социалдемократите обаче успяха да задържат резултата си преди две години само за сметка на партията „Зелени“, чиито симпатизанти искаха да предотвратят победата на Себастиан Курц, давайки гласа си за Кристиан Керн. Поради това „Зелени“ излязоха от парламента. На последните избори обаче гласоподавателите изглежда коригираха решението си. Според анализа на Сора, СДПА е загубила почти 200 000 избиратели в полза на „Зелени“.

3. Ефектът „Грета“ помете Австрия. Рекордният резултат на „Зелени“ след катастрофата през 2017 г. може да се обясни и с младежкото движение, вдъхновено от Грета Тунберг за повече мерки за защита на климата. Опазването на околната среда беше основната причина за решението на 44% избирателите да подкрепят „Зелени“. Освен това се оказва, че „Зелени“ са особено успешни сред младежите – 27% от избирателите им са на възраст до 29 г., което е два пъти повече от общия резултат. АНП също влиза в тази възрастова група, но резултатите им са под средните.

4. „Партия на свободата на Австрия“ остава предпочината сред работниците. Тя се очертава като традиционната политическа сила на работниците, измествайки СДПА. Според "Сора" 48% от тази група са гласували за „Партия на свободата на Австрия“ - въпреки скандала с видеото Ибиса и напук луксозния живот, който Щрахе води на гърба на партията. Въпреки че данните показват спад в сравнение с изборите през 2017 г., усилията на СДПА да върне тези избиратели имат малък успех. АНП получава почти същия дял от гласовете сред работниците като СДПА, което трябва да бъде още един алармен сигнал за социалдемократите.

5. Потенциалът на либералите остава ограничен. Либералната партия НЕОС влиза в Националния съвет за трети път след 2013 и 2017 г., нещо, което „Либералният форум“ не беше успял да направи през 90-те години. Освен това НЕОС със 7,8% записа най-добрия резултат, който някога е постигала либерална партия в Австрия. Така НЕОС се очертава като един от победителите на изборите в неделя. Работата на партията получи хвалби от множество партии през последните години. а водещият й кандидат Беате Мейнл-Райсингер беше убедителен в предизборната кампания. Впоследствие след аферата „Ибиса“ тя често бе наричана действителен лидер на опозицията. Резултатът в изборната нощ показва, че потенциалът на либералните сили в Австрия все още е много ограничен. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната...