Politico: Умората от Украйна притеснява НАТО

7074
Politico: Умората от Украйна притеснява НАТО
Снимка: Getty Images

Западните лидери, въпреки единството в подкрепата си за Киев, което показаха на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се опасяват, че гражданите им скоро може да се уморят от събитията в Украйна, пише американското издание Politico.

НАТО вече демонстрира безпрецедентно единство пред едно от най-големите предизвикателства в своята история. Единственият въпрос е колко дълго може да продължи това единство.

Смъртта на политическия авторитет

Анализът е на Фреди Грей - редактор в изданието The Spectator. В каква епоха живеем: на силния лидер или на слабия човек? Досега полит...

Президентът на САЩ Джо Байдън има отговор на този въпрос: безкрайно. „Ние ще подкрепим Украйна и целият Алианс ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, докато се убедим, че тя няма да бъде победена от Русия“, каза Байдън пред репортери по време на пресконференция в Мадрид в четвъртък (30 юни).

Несъмнено мнозина споделят гледната точка на американския лидер. Алиансът на НАТО реши да укрепи отбранителната си система и да подготви почвата за приемането на Швеция и Финландия в редиците си. Но в стената, която Западът издига, вече се появиха пукнатини.

Първо, световните лидери се опасяват, че населението им скоро ще бъде неподготвено за такава борба. "Умората от войната идва отвсякъде", каза естонският министър-председател Кая Калас пред Politico по време на срещата на върха. "Това продължава вече четири месеца. Имаме висока инфлация, енергийна криза, а коронавирусът никъде не се дяна. Така че става все по-проблематично. Въпреки че не трябва да се предадем на умората, защото трябва да помогнем на украинците да защитят страната си“.

Именно на умората разчита руският президент Владимир Путин. Той се надява, че избирателите ще накажат своите лидери за това, че се тревожат повече за Украйна, отколкото за проблемите в собствените си страни.

Лошите новини вече са излезли за Байдън под формата на анкета, проведена от агенция YouGov за дясната организация Concerned Veterans of America. В отговор на въпроса „Кой от изброените проблеми трябва да стане приоритет на президента“ само 8% от хилядата анкетирани отговарят: „Осигуряване на поражението на Русия в Украйна“. „Намаляване или премахване на инфлацията“ се оказва най-популярният отговор, подкрепян 38% от анкетираните. Зад него стоят "разрешаване на енергийната криза", "намаляване на разходите и подобряване на достъпа до медицинска помощ", както и "други". По отношение на броя на респондентите, които са се изказали в тяхна полза, всички тези отговори изпреварват варианта „да осигурят поражението на Русия в Украйна“.

Арабски поглед: НАТО отново намери основния си враг

Основното събитие на срещата на върха на НАТО в Мадрид беше приемането на нова стратегическа концепция. Този документ в никакъв случай ...

„Като се имат предвид дългогодишните икономически проблеми у дома, не е изненадващо, че американският народ се притеснява от поемането на нови ангажименти за сигурност в чужбина и влизането във война с Русия, която разполага с ядрено оръжие“,- каза Дан Колдуел, старши съветник на организацията на ветераните. – Байдън трябва да обърне внимание, че американският народ би предпочел той да се фокусира върху вътрешни проблеми, които са пряко свързани с благосъстоянието на американците.“

Ситуацията се утежнява от наближаващите избори за Конгреса на САЩ. Вътрешните въпроси ще заемат централно място, като влиятелни консервативни медийни фигури като Тъкър Карлсън оказват натиск върху републиканците активно да критикуват Байдън и да се въздържат от прекалено пламенна подкрепа за украинската съпротива.

Междувременно в Обединеното кралство, друга страна, която оглави кампанията за противопоставяне на Русия, сътресението продължава на политическата арена след вота на недоверие срещу Борис Джонсън през юни. Премиерът успя да остане на поста, но бунтовниците в собствената му консервативна партия се опитват да го отстранят още тази година.

След четири месеца битки в Украйна, Западът остава решен да подкрепи Киев. Но колко силна е тази решимост и колко дълго ще продължи ще зависи от това дали лидерите могат да убедят своите хора в необходимостта да продължат да помагат на Украйна.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари