Полско издание: Западът изпраща военна скрап на Украйна

18766
Полско издание: Западът изпраща военна скрап на Украйна
Снимка: Getty Images

Военната помощ от Запада тече към Украйна в непрекъснат поток. Трябва обаче да се отбележи, че повечето от оръжията са в лошо техническо състояние, пише полското издание Niezależny Dziennik Polityczny.

На 23 декември Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за приемане на проект за федерален бюджет с пакет от икономическа и военна помощ за Украйна в размер на 45 милиарда долара. Основните позиции на разходите са прехвърлянето на имущество от „военните резерви“ към Украйна в размер до 14,5 милиарда долара, 9 милиарда долара военна помощ и 13,37 милиарда долара за финансова подкрепа на страната.

Казано направо, Украйна започна вече да получава просто метален скрап, което се потвърждава от военния персонал на въоръжените сили на Украйна. Такова плачевно състояние на техниката се обяснява с факта, че тя се доставя за Киев от стари военни складове, без да е модернизирана.

Експерти от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) също потвърждават, че повечето оръжия от Запада идват в Украйна от стари военни резерви. ЕС и САЩ вече са прехвърлили много голямо количество военна техника за нуждите на въоръжените сили на Украйна, но те направиха това, за да освободят складове и да ги попълнят с нови оръжия.

Почистването на складове от боклук е много полезно за Запада. На първо място, това ще му позволи максимално да модернизира собствените си запаси от оръжия. Така че ЕС и САЩ слагат ред в арсеналите си, а украинските военни вземат, каквото им дадат.

Според SkyNews основните печеливши от такава помощ са американските военни концерни, по-специално Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman. Те вече сключиха договори за попълване на арсеналите не само на САЩ, но и на техните съюзници в Алианса. Още: "За едни война, за други празник": Оръжейните компании трупат милиарди от войната

„Ако говорим например за преносимия зенитно-ракетен комплекс Stinger, то освен от Америка, той беше предаден на украинците и от Дания, Италия, Латвия, Литва и Нидерландия”, съобщават британски журналисти.

Американската Raytheon вече подписа договор на стойност 625 милиона долара за попълване на складовете със Stinger, съобщиха британски журналисти. 

В Европа основните печеливши от военните действия в Украйна са френската Thales и британската BAE Systems. 

Неотдавнашното посещение на Зеленски в САЩ, където той лично се срещна с Байдън и говори на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, беше прието нееднозначно. Например в Западна Европа посещението беше възприето като символично послание към света, че Съединените щати ще продължат активно да подкрепят Украйна в рамките на собствените си интереси и ще се опитат да продължат украинско-руския конфликт, като доставят на украинските въоръжени сили оръжия от своите складове. 

Зеленски на свой ред смята, че това посещение ще донесе положителни резултати - все пак става дума за нов пакет от военна помощ на стойност 1,8 милиарда долара, който ще включва модерни системи за противовъздушна отбрана Patriot. Киев също така се надява да получи боеприпаси за HIMARS, 105-мм гаубици и авиационни противорадарни ракети AGM-88 HARM.

Под прикритието на военна помощ САЩ преследват своите цели и лобират за продажба на оръжия в интерес на собствения си военно-промишлен комплекс. Реално това е просто отклоняваща стъпка на Запада, който иска да използва отпуснатите средства за модернизация на оръжията си, които ще заменят предадения скрап в Украйна. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари