X
 
 

Предстои ли разрив между Турция и Русия?

4634 6
photo of Предстои ли разрив между Турция и Русия?
Снимка: iStock/Guliver
За първи път Вашингтон и Анкара допуснаха възможността да се прекъснат съюзническите отношения в рамките на НАТО, ако конфликтът с придобиването на руските С-400 не бъде разрешен. Вицепрезидентите на Съединените щати и Турция Майк Пенс и Фуат Октай размениха съобщения от този вид в Twitter. Турските и руските експерти, интервюирани от руското издание „Комерсант“, са сигурни, че какъвто и да е изходът от конфликта, възможността за оттегляне на Турция от алианса не е възможна.

„Турция трябва да избере. Желае ли тя да остане най-важният партньор в най-успешния военен съюз в историята или да изложи на риск сигурността на това партньорство, като взема такива безразсъдни решения, които подкопават нашия съюз?“ написа вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, имайки предвид закупуването на руските зенитни системи С-400 от Анкара, допълва агенция Фокус.

Италия и Ирландия с най-голяма подкрепа за Северна Македония за ЕС

Въпреки голямата подкрепа на много страни-членки на ЕС за започване на преговори с република Северна Македония, Франция, Холандия и дру...

Отговорът на нападките от страна на Майк Пенс последва час по-късно. „САЩ трябва да изберат. Те искат ли да поддържат съюза с Турция или да изложат нашето приятелство на риск, обединявайки войски с терористи, за да подкопаят защитата на съюзник в НАТО срещу враговете му?“, написа турският вицепрезидент Фуат Октай в Twitter. Под врагове Фуат Октай е имал предвид кюрдските подразделения на партията „Демократичен съюз“ (PYD), които получават подкрепа от САЩ. Според турските власти тази организация е свързана с Кюрдската работническа партия, която те считат за терористична организация.

Отбелязваме, че още преди тази размяна на реплики въпросът за запазването на съюзническите отношения между Вашингтон и Анкара беше повдигнат от постоянния представител на САЩ в алианса Кей Бейли Хътчисън. „Искаме Турция да остане в алианса, но те не трябва да имат руската система на тяхна територия“, каза тя. Тя не отговори на въпроса може ли Турция да бъде изключена от НАТО.

Турски експерти, които участват в дискусионния клуб „Валдай“, недвусмислено отговориха на въпроса. И отговорът им беше отрицателен. „НАТО е организация, която има свои институции, а Турция има право на вето в нея“, припомни на Хасан Ялчин, директор на Центъра за стратегически проучвания на SETA (Анкара). „ И Съединените щати не могат да решат дали Турция е член на НАТО или не“.

Друг експерт от центъра SETA, Енес Байракли, също отбеляза, че механизъм за изключване на Турция от НАТО просто не съществува. Всъщност, той вярва, че САЩ нямат желание за това. „Цената на подобен ход ще бъде твърде висока“, каза той. „Турция не може да бъде заменена от никого и това ще бъде геополитическо земетресение. Ако Турция напусне НАТО, това ще бъде напълно различна НАТО“.

Френско издание: Защо европейските избори не интересуват почти никого

По-малко от три месеца преди изборите, предизборната кампания протича в атмосфера на практически всеобщо безразличие. Събранията на акт...

Според Тимур Ахметов, експерт от Руския съвет по международни въпроси (RIAC), който живее в Анкара, разговорите за евентуалното оттегляне на Турция от НАТО не са нищо повече от реторически прийом. Като възможно решение Ахметов на свой ред допуска направата на компромис. „Турция все още може да закупи комплексите, да ги достави на базата на предполагаемото разполагане, но в крайна сметка никога да не ги разгръща“, каза той в интервю за „Комерсант“. „Така комплексите ще бъдат държани в готовност в случай на ракетна заплаха, но всъщност няма да бъдат използвани срещу американска техника, от което се страхуват във Вашингтон. Но Турция винаги ще има лост за натиск върху Съединените щати в бъдеще, за което Анкара ще бъде много доволна“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Браво дипломатозъм на високо ниво за възхищение, да види човек как наионалните интереси не се продават а се защитават браво, нека и при нас се роди един Ердоганчо или поне да вземем пример а не да се продаваме за стотинки. Тези излизат срещу най великите сили за си защитят интересите а ние се прекланяме на всеки.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  България трябва да вземе пример от Турция как се защитават преди всичко националните интереси а след това тези на САЩ и НАТО. При тази защита е възможно да има разминаване между със САЩ и НАТО както при Турция.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  И така - Да сложим вашите "ЖЕЛАНИЯ" в заглавието на статията. Не може соромекеретата да пишат за конфликт между сащ исаните и турците, няма как. А в цялата преписка за това става на въпрос.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Путинофил смърдиш на мърша отдалеч.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Най вероятно предстой и тук в .Р. България ще стане доста напечено. Лагерите са ясни и срещатата им на /културното поле/ е само въпрос на време. По интересното ще бъде ако не се случи. Със сигурност днешната ситуация на незапомнено Безвремие ще продължи точно като вчера , но тези близки отношения са в противоречие с Плана Османия и не трябва да имате и най малко съмнение , че всичко е само от такт виж още ›› ическа обсновка.
Последно в Актуално