Лошите, но и добрите новини за украинската контраофанзива: Поглед на Forbes

17249
Лошите, но и добрите новини за украинската контраофанзива: Поглед на Forbes
Снимка: Getty Images

Мрачна снимка на самотен украински танк Challenger 2, покрит със сняг, очевидно някъде близо до Работино в района на Запорожие, рисува новини на изображение на разочарование и надежда.

Ако дългоочакваната украинска контраофанзива през 2023 г. беше постигнала всички заложени цели, до първите снеговалежи този танк вече нямаше да бъде в Работино. Той вече щеше да е в Мелитопол, на 65 километра на юг.

В същото време снимката с Challenger 2 напомня, че украинската армия е запазила по-голямата част от най-новата си западна техника. И ако украинците успеят да обърнат ситуацията на бойното поле, те ще могат да започнат нова офанзива срещу Мелитопол.

Разбира се, няма да е лесно. Всъщност вторият път може да е още по-труден.

Още: Идиотското в анализите за Украйна и истинската опасност, работеща за Путин

Когато 47-а механизирана бригада на украинската армия започна настъпление на 8 юни южно от Малая Токмачка, целта беше да се превземе Работино, 8 километра на юг, в рамките на 24 часа. Това обаче отне 10 седмици, главно поради една причина: руските минни полета между Малая Токмачка и Работино се оказаха по-плътни, отколкото украинските войски очакваха. И по време на катастрофалната първа атака 47-а бригада загуби десетки бойни бронирани средства и вероятно стотици хора: Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)

Според плана, подробно описан в изчерпателна публикация на The Washington Post, Работино трябваше да стане плацдарм за атаката на украинските въоръжени сили срещу Мелитопол. Вместо това украинският корпус за контранастъпление се заби в Работино, едва пробивайки подстъпите към основната линия на руските укрепления в района между това село и съседното Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, Работино е на 10 километра южно от Орехов).

Атаката беше водена от 47-ма бригада и нейния партньор 33-та бригада с танкове Леопард 2, докато 82-ра въздушна десантна част не беше разгърната да помогне 47-ма през август, така че нейните изтощени бойци да могат да си починат и да поправят оборудването си. 82-ра бригада е основният или дори единственият потребител на най-доброто оборудване, дарено на Украйна от чужбина: колесни бойни машини "Страйкър" американско производство, верижни бойни машини "Мардер" от Германия и всичките 14 "Чалънджър", предоставени от Великобритания.

Но дори и тези бойни средства, макар и по-модерни от предишните съветските машини, които все още са в повечето украински бригади, са уязвими от мини. В края на август или началото на септември един от 69-тонните четириместни "Чалънджър" попадна на мина край Работино. Обездвижен, той става лесна мишена за руска противотанкова ракета, която го изгаря заедно със 120-милиметровите снаряди в купола. Екипажът едва успял да избяга, преди танкът да изгори до основи. Този разбит и изгорял Challenger може да се счита за символ на края на контранастъплението на украинските въоръжени сили и замразяването на фронтовата линия. Предполагаше се, че Работино ще стане първата линия на контранастъпление. А се оказа последна: Украйна вероятно загуби първия си танк Challenger 2 (ВИДЕО)

Скоро след като 47-а бригада напусна фронтовата линия (временно, тъй като беше прехвърлена към отбраната на Авдеевка на изток), корпусът за контранастъпление на украинските въоръжени сили, включително наскоро развърнатата 82-ра бригада, ограничи основната си атака.

Да, руснаците бавно се придвижват към Авдеевка. Да, украинската морска пехота прекоси Днепър в района на Херсон и създаде предмостие на левия бряг на реката. Но където и да продължи битката, никоя армия не постигна значителен успех. Вместо това и двете страни се окопават, изследват врага, сменят артилерията и дроновете-камикадзета, въвеждат нови сили и оборудване, а ако са достатъчно умни, разсъждават върху изминалата година на конфликта.

За украинците основната поука трябва да е ясна: руските укрепления, главно мини, се оказаха непосилно препятствие.

Лошата новина за Киев е, че неговите войски така и не освободиха Мелитопол. Хубавото е, че украинските бригади, дори да са спрели далече от Мелитопол, запазват основната част от своите "Страйкър", "Мардер", "Леопард" 2 и "Чалънджър" 2. "Чалънджър", ударен край Работино, доколкото знаем, е единствената загуба от този клас.

Но когато (или ако) украинците преминат в настъпление отново, те вероятно ще се сблъскат с още по-твърда защита. Руснаците разбраха, че минните полета работят. И имаха време да минират още, преди земята да замръзне. Следователно, за да има Украйна по-добри шансове за успех в ново контранастъпление, нещо трябва да се промени. И това нещо трябва да смекчи острата опасност, която мините представляват за настъпващите бригади (бел. ред. - какво ли може да направи въздушното превъзходство в това отношение).

Още: САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир

Автор: Дейвид Акс, за Forbes

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари