X
 
 

Расте антисемитизмът в Европа: мигрантите ли са проводникът?

1851 2
photo of Расте антисемитизмът в Европа: мигрантите ли са проводникът?
Снимка: Getty Images / Guliver
Растящата миграция води и до нарастване на антисемитизма в Европа. Тази теза често се повтаря напоследък. Но вярна ли е? Ето какво сочат резултатите от изследване по темата, пише Керстен Книп в коментар за Deutsche Welle.

Според данните, анализирани от международен научен екип, антисемитизмът в Западна Европа нараства. 78% от германските евреи са били обект на различни заплахи през 2017 г., а близо две трети от евреите във Франция смятат, че антиеврейският расизъм е широко разпространено явление в страната. Също така близо половината от читателите на еврейския седмичник "Nieuw Israëlitisch Weekblad", издаван в Холандия, твърдят, че заради антисемитски прояви миналата година сериозно са се опасявали за сигурността си.

Меркел видя опасност от антисемитизъм от страна на арабските мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу новопоявил се антисемитизъм в Германия, чиито носители са сред арабските имигранти в Г...

Страховете на участниците в анкетата се потвърждават и от някои миграционни тенденции. През 2012 г. над 1900 евреи са напуснали Франция и са се преселили в Израел. Оттогава насам броят им бързо се увеличава - през 2015 г. над 7800 души са емигрирали от Франция. Евреите в Белгия също се страхуват за безопасността си, поради което властите в Брюксел излязоха със специални препоръки към тях да не излагат на показ своята принадлежност към юдаизма. А след избухването на конфликта в Газа през 2014 г. еврейските родители масово предупреждават децата си да не носят на обществени места звездата на Давид.

Страхът сред евреите

"Германската фондация “Памет, отговорност и бъдеще” (AVZ) също проведе свое изследване, резултатите от което са обобщени под заглавие: “Антисемитизмът и миграцията в днешна Европа - има ли взаимовръзка?”. Авторите на изследването анализират антисемитските прояви в пет страни: Белгия, Франция, Германия, Холандия и Великобритания. И стигат до тревожния извод, че страхът сред евреите е обхванал всички страни в Западна Европа.

На въпрос доколко тези усещания са свързани със засилената миграция от Близкия изток и Северна Африка, авторите на проучването дават сдържан отговор. Според тях всички данни показват, че новите преселници от тези региони са или могат да бъдат "настоящи или потенциални източници на антисемитизъм". Екипът изрично прави и допълнителната уговорка, че "подобни проучвания на общественото мнение могат да доведат до различни резултати в зависимост от въпросите, които са зададени в анкетата".

Враждебност сред мюсюлманите

Потомци на спасени евреи издигат мемориал на благодарността

Потомци на спасени евреи ще издигнат в Бургас мемориал на благодарността в памет на достойните жители на морския град. Инициативата е н...

Въпреки това авторите посочват, че е възможно да се очертаят определени тенденции, свързани с петте западноевропейски страни. Според тях втората палестинска интифада в периода 2000-2005 година, както и събитията в ивицата Газа и окупираните територии през последните близо 20 години, са предизвикали силни реакции в Западна Европа, включително и антисемитски прояви и инциденти. Но въпреки това не може да се твърди, че мюсюлманите колективно изпитват омраза към всички евреи. Голям процент млади мюсюлмани, около 66 на сто, имат отрицателно отношение към ционистите и към всички онези, които са ангажирани с опазването на Израел като еврейска национална държава в Палестина. Но едва 12% изразяват открита враждебност към самите евреи.

Авторите на изследването не премълчават и отрицателните примери: „Младежи от марокански и турски произход упражняват тормоз над евреи по улиците в Холандия. Холандски граждани от мюсюлмански произход без съмнение участваха в антисемитски инциденти от лятото на 2014 г." В друг подобен инцидент поддръжници на терористичната организация "Ислямска държава" (IS) са размахвали черни знамена и скандирали на арабски "Смърт за евреите".

Авторите на проучването, проведено от фондация “Памет, отговорност и бъдеще”, обобщават резултатите така: "Сред мюсюлманските малцинства, както и сред хората, които симпатизират на крайнодесни групировки, антисемитските нагласи и/или антисемитското поведение имат непропорционално голяма тежест".

Изследването стига до комплексни изводи за една противоречива картина: "Някои данни показват, че антисемитските нагласи са широко разпространени сред бежанците от Близкия изток и Северна Африка. Вярно е обаче и друго: мнозинството от тези хора вярват в идеите на демокрацията, равенството и мирното съжителство между мюсюлмани, християни и евреи".

В заключение, според авторите в крайна сметка няма ясни доказателства, че мигрантите от Северна Африка и Близкия изток допринасят значително за нарастването на антисемитизма в европейските общества.

Мюфтийството иска мюсюлманите в България да бъдат защитени като евреите

Що е то "ислямофобия" - разяснение и отговор на този въпрос поиска Главно мюфтийство от Министерския съвет. Това е станало с нарочно пи...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • муспи 1 муспи преди 11 месеца Профил на трол?
    Аз с дълбока скръб съобщавам, че подетата преди пет хиляди години кампания под кодовото название "Ашколсун" е пред закриване, по независещи от Мене обстоятелства. В този дълъг период на удоволствия, разни племена работеха върху геноцида над хората, и сегашните азербайджано-тюрки ще изживеят Края! Той ще е вечно страдание на Моите люде (не е момента подходящ да ви открехвам Мои пацани, на виж още ›› времена и сложни изчисления), - че вие дето смятате както хората не могат и да мечтаят, ще се гърчите в огнени бездни, направени така подло, че онези копелета отгоре ще се наслаждават на страданията ви, а вие няма и да забелязвате че сте под наблюдение! Но и в Мен бог говори, и Аз имам Духа както казва Моя работник в централната квартира на християнството, - и мога като на свои бесчета да ви кажа, че има пролука и за нечовеци: Ако само един човек изпита състрадание към вас, тези Велики Сили ще ви освободят всички?! Но Мои хитри, мускулести и ехидни змийчета - обаче няма такъв! -Защото на тях Силите дадоха души, а Ти за нас не можа, че за да се получи състрадание трябва душа към душа да се обърне. - Пичи въшлета, има непреодолими Природни закони. - По добре вместо да се вайкаме, да устроим такава кървава каша, че като дойде този фъкан Край, да види че няма на какво да се сляга Край! Най после искаме отмъщение и това си е наше право! - - Добра идея, такова нещо ще подкрепя.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Ти не си наред.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално