Разбирателството за парите в ЕС - благодарение основно на Меркел

2209
Разбирателството за парите в ЕС - благодарение основно на Меркел
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните от ЕС постигнаха договореност по новата седемгодишна бюджетна рамка благодарение на канцлера на Германия Ангела Меркел, която сама смекчи предишната си твърда позиция за заемите и отпускането на грантове (безвъзмездно) за финансиране и възстановяване на икономиката след пандемията от коронавирус, пише The Wall Street Journal, предаде БГНЕС.

Голяма част от преговорите в рамките на Европейския съвет не се проведоха във формат от 27 преговарящи, а в двустранни или в ограничен кръг срещи на групи със сходни позиции. Пробивът дойде рано сутринта в понеделник след напрегнати преговори през цялата нощ. Меркел буквално е принудила нидерландския премиер Марк Рюте да отстъпи, твърди американското издание. Рюте беше най-непримиримият противник на предложения план за финансиране на икономическото възстановяване и то основно по отношение на контрола, освен размера на безвъзмездното финансиране. Германският канцлер успя да убеди Рюте и останалите скептици, че липсата на решение би довела до политическа и икономическа катастрофа.

До 4,55 млрд. евро за България по Механизма за възстановяване и устойчивост

България може да използва заем до 4,55 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на финансите...

"Бъдещето на Европа е поставено на карта. Ако страните от юг фалират, тогава всички ние ще фалираме в крайна сметка", цитират източници на The Wall Street Journal предупреждението на Меркел. Изходната точка на нейната намеса бяха напрегнатите дискусии с френския президент Еманюел Макрон преди три месеца.

В публикацията се акцентира на факта, че по време на кризата преди десет години точно Меркел беше с най-твърди позиции и против финансовата подкрепа за страни от ЕС в най-неблагоприятно икономическо положение. Тогава канцлерът призоваваше за облекчени кредити, но беше против такава форма, каквато са грантовете и изискваше като условие за получаване на помощ провеждането на непопулярна политика за съкращаване на социални придобивки.

Прогнозите за безпрецедентна рецесия също са повлияли на позицията на Меркел – очаква се БВП в ЕС да намалее с 8,3% заради пандемията и наложените карантини, както и загубите на 80 милиарда евро чисти постъпления за седемгодишния период заради напускането на Великобритания.

Срещата на високо равнище на ЕС гласува седемгодишния бюджетен план на общността в размер над 1 трилион евро и се взе решение за извънбюджетен фонд за възстановяване на икономиката на ЕС от 750 милиарда евро. Средствата за него ще бъдат обезпечени от Европейската комисия под формата на теглене на заеми от финансовите пазари, които ще се плащат до 2058 година.

Трайчо Трайков: Важното е парите от Европа да не отидат в корумпирани бизнесмени

„Повече опари винаги са добра новина, но успехът за гражданите се измерва с това, дали ще стигнат до всички и ще усетят ли промен...

В същото време 390 милиарда евро ще бъдат разпределени между най-засегнатите страни и региони на ЕС под формата на безвъзмездни средства и 360 милиарда евро под формата на облекчени заеми. Почти 209 милиарда евро ще получи Италия, която е най-тежко засегната от пандемията.

Още: "ЕС отпуска пари за борба с коронакризата, включително за България - ето какви са условията"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари