Русия използва румънското православие за влияние в най-важната черноморска държава от НАТО

5294
Русия използва румънското православие за влияние в най-важната черноморска държава от НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Румънското общество е сред най-праведните в цяла Европа. И Православната църква използва това за разширяване на влиянието си – с мисъл само за собствените си облаги, се казва в анализ на Neue Zürcher Zeitung, цитиран от БГНЕС.

Както припомня изданието, при свалянето на румънския диктатор Николае Чаушеску през декември 1989 г., Румънската православна църква (РПЦ) не застана на страната демонстрантите, за разлика от протестантската и католическата църква. Тогава патриарх Теоктист е принуден да се оттегли заради декларацията си за лоялност към режима на Чаушеску в последните му дни; няколко месеца по-късно обаче той си възвръща поста и започва да си сътрудничи с посткомунистическите управници.

Промени в Наказателния кодекс в Русия ще освободят десетки хиляди затворници

Промяна в наказателното законодателство на Руската федерация ще доведе до освобождаването на около 14 000 затворници, съобщи руската те...

Този епизод е симптоматичен, смята изданието и отбелязва, че РПЦ търси близостта с държавната власт и я легитимира срещу солидна финансова издръжка. Както и в други православни страни, и в Румъния църквата умело използва създалия се след края на комунизма вакуум на идентичността и отново заема централно място в политическия живот на страната. Тя обаче продължава традицията на авторитаризма с подчертано антизападни тенденции - сговорничи с трите диктатури в Румъния през 20. век: монархическата (1938 - 1940), военната (1940 - 1944) и комунистическата (1944 -1989). През войната много румънски духовници възторжено подкрепят движението на легионерите, т.е. румънския фашизъм, пише изданието.

От новата комунистическа власт след войната румънското православие се възползва, като с дейното съучастие на своя патриарх разбива и експроприира обединената църква в Трансилвания. Така по волята на Сталин е прекъснат един от най-важните мостове към западния свят. След 1989 г. православната църква осуетява връщането на отнетата собственост - неслучайно, защото самата тя е най-облагодетелствана от експроприацията. Значителна част от днешното ѝ богатство идва от конфискуваните имоти на други църкви. Много духовници сътрудничат навремето на Секуритате и превръщат църквата във властови инструмент на режима, коментира изданието. Както и в някои съседни православни страни, РПЦ не е преодоляла комунистическото си минало и не иска да отвори досиетата. Тя не желае критични проучвания.

В Румъния църквата има голям авторитет. Данните сочат, че румънското общество е сред най-праведните в цяла Европа. РПЦ се възползва от това и разширява влиянието си. Изборните кампании не минават без църквата. През 2014 г. много румънски духовници се обявиха срещу сегашния президент Клаус Йоханис, мотивирайки това с етническата и религиозната му принадлежност към германското лутеранство.

Путин: Противниците на Русия са могъщи

Руският президент Владимир Путин заяви, че противниците на страната му в САЩ са могъщи и силни хора, предава РИА Новости, цитирани от "...

На натиска на РПЦ са се поддавали почти всички румънски правителства досега. Изданието пише, че близост с нея търсят повечето партии, но най-тесни контакти има олигархичната Социалдемократическа партия, която понастоящем руши правовата държава в страната. Тази партия се отблагодарява на църквата не само с щедро държавно финансиране, а и с опрощаването на данъци.

През последните години РПЦ все повече засилва авторитарния си курс. Посочва се също размяната на помпозни посещения на патриарсите в Букурещ и Москва - и то на фона на старата ненавист на румънците към свръхсилната съседна страна. Руското правителство използва румънското православие като лост за влияние над най-важната черноморска държава от НАТО, коментира Neue Zürcher Zeitung. Напълно в духа на Русия са и кампаниите на РПЦ в защита на семейните ценности и срещу хомосексуалността - кампании, които засилват антизападните настроения в страната.

Румънската православна църква не е допринесла с нищо за демократизацията на страната след 1989 г. Неспособността ѝ да се вгледа критично в себе си я превръща в пленник на собственото минало, а антизападните ѝ традиции и моралната ѝ компрометираност я правят лесна жертва на Москва. "Напоследък в Румъния отново се чувства духът на Секуритате. И църквата също носи вина за това", заключва изданието.

За по-малко военни рискове Ердоган иска НАТО да засили диалога с Русия

НАТО трябва да засили каналите за диалог с Русия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред репортери, които го придружаваха на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари