Русия се готви за F-16: Украински офицер разкри как

12680
Русия се готви за F-16: Украински офицер разкри как
Снимка: Getty Images

Ако западното оръжие в Украйна не идва навреме – тогава, когато трябва, Русия се нагажда и ефектът не е оптимален. Това е едно от основните послания в материал на Politico, посветен на перспективите за войната в Украйна.

В материала неназовани източници от украинската армия (офицери) споделят своите позиции. Изданието изрично посочва, че пред него са говорили такива от кръга около освободения по решение на украинския президент Володимир Зеленски от поста на главнокомандващ украинската армия генерал Валерий Залужни.

F-16 трябваха през 2023 г., не през 2024 г.

Една от интересните позиции е на украински офицер, който казва следното: "Често получаваме западни оръжия тогава, когато нямаме нужда от тях – те идват тогава, когато не са актуални за ситуацията. Всяко оръжие е необходимо в точното време. F-16 бяха необходими през 2023 г. - те няма да са подходящи за 2024 г.", гласи позицията.

Защо? Офицерът обяснява: "През последните няколко месеца отчетохме, че руснаците изстрелват ракети от района на Джанкой, Северен Крим, но без бойни глави. Не разбирахме какво става, но накрая се усетихме – те измерваха обсега“. Обсег за какво – как да противодействат на F-16, първите от които Украйна очаква да дойдат през лятото на 2024 година. С тези тестови изстрелвания на ракети руснаците изчисляват къде е най-добре да разположат ПВО системите си С-400 и радарите си, за да покрият оптимално голяма зона, където може да се появят F-16 и да им попречат да атакуват ефективно и да нанесат големи поражения на самия фронт: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Украйна губи войната: Опасността е реална

Цялостният материал на Politico е посветен на перспективата украинската отбрана да се срине - перспектива, която на база източниците на изданието е доста сериозна. Основните причини – недостатъчна западна помощ и недостатъчно войници, като дори има твърдение, че даже сега да се вземе решение да се прати повече оръжие и пакетът военна помощ от САЩ, който Майк Джонсън и крайните републиканци бавят, това може да не помогне. Междувременно Bloomberg съобщи, че гласуване на новата американска военна помощ за Украйна в Камарата на представителите ще има най-рано в средата на април и то в оптимистичен вариант – защото Джонсън обяснява как се опитвал да убеди крайните републиканци да подкрепят. Само че и това не е всичко, забавянето може да е още по-голямо, припомнете си защо: Новата военна помощ на САЩ за Украйна: След Великден, но какво точно?

Украински източник казва пред Politico, че сегашният главнокомандващ генерал Олександър Сирски не е прав и играе по свирката на политиците, като казва, че Украйна все още има сериозен резерв от хора и бъдеща мобилизация няма да изисква привличане на гигантски звучащо число от 500 000 души, което дойде като искане де факто от генерал Залужни: Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com