Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата военна помощ на САЩ за Украйна: След Великден, но какво точно?

01 април 2024, 16:23 часа • 5077 прочитания

Сагата с новата военна помощ за Украйна, която трябва да мине през одобрение през Камарата на представителите в Конгреса, няма край.

В интервю за "Неделя вечер в Америка с Трей Гоуди" председателят на камарата и лидер на републиканците там Майк Джонсън каза това, което вече няколко негови съпартийци заявиха - че след Великденските празници (католическите) ще има гласуване на пакета. Джонсън обаче даде да се разбере, че няма да е пакетът, приет от Сената - ще има корекции, той самият подкрепя поправки: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

За какви поправки става въпрос - формат с повече заеми, а не грантове, както и конфискация на замразени руски активи, които да отидат в Украйна. В САЩ обаче те не са толкова много, колкото в Европа - на Стария континент се изчисляват на над 200 млрд. евро, без да се броят спечелените лихви по тях.

Идеята всичко за Украйна да е заем е на Доналд Тръмп - той се бори за втори мандат в Белия дом. А ако Камарата на представителите гласува променен пакет спрямо гласуваното в Сената, ще трябва да има нови съгласувания т.е. още време ще мине, преди Украйна наистина да получи помощ: Русия плаща: Протежетата на Тръмп работят върху алтернативна военна помощ за Украйна

Джонсън обаче говори и за друго - чрез помощта за Украйна да се осигури повече износ на американски природен газ за сметка на руския. Как точно ще стане това и дали ще има някаква част от пакета, посветена на това, не стана ясно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес