Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

6271
Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Свиквайте да виждате разнебитени и изоставени танкове "Ейбрамс" (M1A Abrams) в Украйна. Те са мощни машини, яки машини, но не са по-неуязвими от всеки танк във войната в Украйна, която вече погълна над 6000 руски танка и най-малко 700 украински. Това пише в свой авторски материал Дейвид Акс, военният експерт на Forbes.

Каква е основната причина вече 3 американски танка да са аут от боевете (Русия съобщи и за четвърта жертва "Ейбрамс": На фона на куп свои изпепелени танкове и БТР-и: Русия се хвали с четвърти отстранен "Ейбрамс" (ВИДЕО). Акс е категоричен – руските противотанкови управляеми ракети.

Успешните руски удари срещу "Ейбрамс"

Украинската бригада, която единствена има "Ейбрамс" в момента (САЩ достави 31 такива танка на Украйна досега) е 47-ма механизирана бригада – тази, която беше основна ударна сила в неуспешната трета украинска контраофанзива от лятото на 2023 година в Запорожка област.

Първият танк беше загубен на 26 февруари или дори малко преди това. Тогава руски дрон удря отделението за снаряди на танка и това води до пожар, който унищожава машината. Акс пише, че е възможно бронираната врата, водеща към отделението с боеприпаси, да е била отворена и затова дронът да е нанесъл толкова успешен удар, но това е недоказуемо към момента: Украйна загуби първи танк "Ейбрамс", тръби Соловьов (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вторият "Ейбрамс" е изваден от строя на или преди 3 март – този път според руски данни от лазерно насочвана руска противотанкова ракета "Корнет", която е ударила сравнително тънко защитената страна на корпуса на танка и преминава точно през прикрепената допълнително реактивна броня M-19. Тази "портативна" броня (може да се слага дори ръчно) е разработена през 2006 година заради американския опит в Ирак и като противодействие срещу снайперисти, самоделни взривни устройства, РПГ. Само че "Корнет" използва различна бойна глава – има два заряда, като първият е предназначен да се справи с бронята, а вторият минава и избухва във вътрешността на танка. Отделно, не е ясно дали версията на "Ейбрамс" в Украйна е тази с най-силната броня - от убеднен уран, има доста спекулации дори и сред руски военни блогъри, че бронята на "украинските" M1A1 всъщност е по-старо поколение. Освен това, вторият "Ейбрамс" е бил ударен и с още една ракета в купола, а след това и от FPV дрон, но първата ракета всъщност свършва основната работа.

Третата потвърдена загуба на "Ейбрамс", седмица след втората, очевидно също е резултат от удар с противотанкова ракета, който е предизвикал пожар, изгорил снарядите в отделението за амуниции. Версията на руското военно министерство е, че руски танк се е справил с американския – нещо, което не се потвърждава по никакъв начин: Нови снаряди и контраатаки: Украйна гледа напред срещу Русия (ВИДЕО)

Акс коментира, че лазерна система за откриване на противотанкови ракети вероятно би спасила два от "Ейбрамс"-ите. Само че това не е панацея – заплахата от артилерия, мини, дронове е такава, че няма как да няма загуби, добавя той.

Forbes: Жертвайки 3 танка "Ейбрамс", Украйна удържа отвъд Авдеевка (ВИДЕО)

Източник: Forbes

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com