X
 
 

Русия скочи на САЩ за военните бази в Сирия

1315 0
photo of Русия скочи на САЩ за военните бази в Сирия
Снимка: iStock/Guliver
Външното министерство на Русия подчерта, че решението на САЩ за създаване на военни бази в Сирия за "обезопасяване" на петролни находища е незаконно, тъй като това нарушавало международното право.

"Всякакви действия, които имат за цел да засилят незаконното военно присъствие на САЩ (в Сирия), противоречат на международното право и са неприемливи от наша гледна точка", коментира руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от руските медии.

Анкара обвини Вашингтон в нарушаване на споразумението за Сирия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че САЩ осъществяват патрулна дейност съвместно с кюрдските формирования в зоната за с...

Американските военнослужещи се изтеглиха от няколко района, след като Анкара започна операцията си "Извор на мир" на 9 октомври, като предприе офанзива срещу подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита", които са основният съграждащ елемент в Сирийските демократични сили (СДС).

Вашингтон и Европейският съюз разкритикуваха остро решението, като наложиха санкции срещу Анкара, но турското правителство продължи операцията, за да създаде т. нар. "зона за сигурност" в близост до границите си, прочистена от СДС, които турските власти разглеждат като терористи и свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в страната.

Кюрдските сили трябваше да се изтеглят от границата между Сирия и Турция, като по-късно постигнаха споразумение с правителството в Дамаск, който впоследствие укрепи силите си в северната част на страната.

Кризата се успокои, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се съгласиха да създадат съвместни патрули на границата, докато Москва също така се ангажира да гарантира, че ръководените от кюрдите сили ще се оттеглят от турската граница.

Създават ли САЩ нови бази в богата на петрол сирийска провинция?

Американските военни оборудват две нови бази в богатата на петрол провинция Дейр ес-Зор в североизточните райони на Сирия, съобщи Анадо...

В същото време Вашингтон и Анкара договориха примирие между турската армия и кюрдската милиция в региона, което впоследствие стана постоянно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители