Руска медия обвинява Украйна, че се готви да предизвика газова криза в Европа

4347
Руска медия обвинява Украйна, че се готви да предизвика газова криза в Европа
Снимка: iStock/Guliver

Какво ще направи Украйна чрез основната си компания "Нафтогаз", ако транзитът на газ от Русия за Европа през украинска територия продължи без договор от 2020 година? Вероятно ще краде! Това е заключението в анализ на руската медия "Взгляд" за един от най-сериозните енергийни въпроси в света.

Иронично, руската медия казва, че в ситуацията има и положителен ефект - "ако по-рано Киев наричаше това контрабанда на газ, сега то се нарича "газ на неизвестен собственик".

Турция намери природен газ в Източна Тракия

Сондажите на норвежкия енергиен гигант "Екуинор: и канадската компания "Валеура" показаха значителни находища на природен газ в Тракия,...

При липса на транзитен договор, Украйна възнамерява да изпомпва руски газ, предназначен за европейците, в своите хранилища от новата година. Важно уточнение: без договор суровините ще се считат за принадлежащи на неопределен собственик и ще останат в украински подземни резервоари за времето, докато се уредят документите. Това написа във Facebook изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко.

Според "Взгляд", ако Русия не подпише нов договор за газов транзит през Украйна от 1 януари, 2020 година, то Украйна де факто няма да позволи на "Газпром" да изпълни договорните си задължения с европейски клиенти. А това води до огромни неустойки, които руската страна ще трябва да плати. Имущество на "Газпром" ще престане да бъде собственост на "Газпром", коментира руската медия.

"Всъщност Украйна заплашва да спре транзита на руски газ до европейските потребители, ако преговорите не бъдат приключени преди 1 януари 2020 г. И вероятността тристранните преговори за газ да не приключат до този момент съществува", заяви заместник-ръководителят на Фонда за енергийна сигурност Алексей Гривач.

Гривач не изключва ръководството на "Нафтогаз" специално иска да прекъсне газовите преговори, за да организира енергийна криза в Европа. Дори ще му е от полза, смята той. Всъщност подписването на ново споразумение съгласно европейските правила означава, че газовата тръба ще бъде отнета от "Нафтогаз" и ще бъде прехвърлена на друга компания. Тогава украинският монополист ще загуби значителни приходи от транзита на газ. И ръстът на цените на газа в случай на криза ще окаже полезен за украинците, тъй като все пак ще позволи те да продават скъпо и внесен, и произведен газ в Украйна.

Другият вариант е, че "Нафтогаз" не слуша собствения си президент и правителство или дори Европа, а САЩ, които се нуждаят от газова криза и прекъсване на доставките на газ за Европа като никой друг. Европа трябва да се справи със заплахите на "Нафтогаз", като напомни на украинските ръководители за транзитните задължения, които те трябва да изпълняват дори без транзитно споразумение съгласно Договора за енергийна харта (ДЕХ), категоричен е Гривач.

Първи американски кораб с втечнен газ дойде в Украйна

Американски танкер с втечнен газ ще осъществи първите доставки за Украйна, заяви посолството на САЩ в Киев на своята Facebook страница,...

От друга страна, ако това е заплаха, тогава е доста глупаво, каза Игор Юшков, водещ експерт от Националния фонд за енергийна сигурност. "Газпром" просто няма да доставя газ след 31 декември в украинската система, ако няма транзитен договор. Следователно, "Нафтогаз" просто няма какво да изпомпа в своите резервоари", казва той.

Изявлението на Витренко всъщност може да се разглежда по два начина. От една страна, това наистина може да бъде заплаха: "Нафтогаз" никога не е пренебрегвал подобни методи. От друга страна, това може да е вариант за излизане от кризисна ситуация, в случай че няма достатъчно време за подписване на нов договор. Това е опит да се намери възможност да не се спира транзитът, въпреки липсата на договор. "Как да го тълкуваме не е напълно ясно, имаме нужда от обяснения от украинската страна", казва Юшков.

"Ако се има предвид вторият вариант, тогава се очертава конструктивна схема. Ако на 26 декември, както обещава украинската страна, отделна компания ще бъде отделена от "Нафтогаз", която ще стане собственик на газотранспортната система, то от този момент ще започне процесът на подписване на ново споразумение за транзит. В този случай може да не са достатъчни пет дни преди новата година за подписване на нов договор. А през 2020 г. ще са необходими допълнителни няколко дни, за да се попълнят всички документи и да се подпише годишно споразумение за транзит. И за тези няколко дни е необходима някаква преходна схема: как да продължи транзита на газ, когато официално все още няма търговски договор", казва Игор Юшков.

Ако "Нафтогаз" предлага решение на този проблем, тогава това не е заплаха, а предложение. И вторият вариант е напълно възможен в светлината на последните събития. Първо, тези дни "Нафтогаз" за първи път от много години насам конструктивно отговори на официалното предложение на "Газпром" за газов договор. Риториката на украинската компания се промени драстично - от мантрата, че няма да има транзит от новата година до готовността "да работи добросъвестно" за сключване на нов договор, при това един за транзита и друг за доставките само за Украйна. Позицията на "Нафтогаз" значително се доближи до това, което предлага "Газпром". Това беше първата стъпка към подписване на нов годишен договор, смята "Взгляд". Но остава присъденото от Стокхолмския арбитраж обезщетение за "Нафтогаз", дължимо от "Газпром" - 3 млрд. долара (с лихвите), за които руската компания не иска и да чуе да плаща и поставя като условие за нов договор това задължение да бъде отписано. Възможно е този дълг да бъде изплатен през новата цена на руския газ директно за Украйна, като руският президент Владимир Путин намекна за 20-25% отстъпка.

Какво е положението с газовия договор между Русия и Украйна - припомнете си в този материал!

Русия напълни тръбите на "Турски поток" с газ

Газопроводът Турски поток ще бъде въведен в експлоатация до края на 2019 година, като и двете му тръби са запълнени с газ, пише БГНЕС, ...

Превод: Агенция "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com