X
 
 

Русия и Украйна се готвят за люта газова зима - а България?

7660 1
Русия и Украйна се готвят за люта газова зима - а България?
Снимка: iStock/Guliver
Още първия ден на 2020 година обещава сблъсък на газовия фронт между Русия и Украйна - тогава изтича договорът за транзит на природен газ от руските находища към Европа. От години "Газпром" се готви да врътне кранчето, но засега не може да си го позволи, защото все още има договори за доставка на газ с входна точка през Украйна (България е пример за такава държава, нашият договор изтича през 2021 година).

В последните седмици руският газов гигант съобщава за редица проекти на своя територия, които да са от полза за реализацията на "Северен поток" 2, а само преди броени дни стана ясно, че двете тръби на "Турски поток" от станция "Анапа" на руския бряг до турския приемателен терминал вече са запълнени с газ. И все пак руската страна е поставена пред ограничението от все още действащите договори и не може с лека ръка да спре транзита през Украйна, за който на този етап плаща между 2 и 3 млрд. долара годишно на Киев.

Петкова: Има нов документ, който създава условия за преговори за цената на руския газ

България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на газ от "Газпром" и с него има нови предпоставки за предоговаряне н...

От друга страна и Европейският съюз не желае прекъсването на доставките през територията на Украйна и охотно стана арбитър в напрегнатите разговори между двете страни. На тях стана ясно, че "Газпром" очаква отказ от претенции и съдебни дела от страна на украинския си партньор "Нафтогаз", включително и отмяната на санкцията от украинския антимополен орган, на стойност няколко милиарда долара, за злоупотреба с пазарно положение на пазара за природен газ. Руската страна иска ясни заявки и обеми газ, които "Нафтогаз" ще купува през 2020 година директно от "Газпром", както и изпълнение на записаното в Третия енергиен пакет на ЕС, а именно независим газопреносен оператор и газов регулатор.

Украйна е склонна да изпълни част от тези искания - страната вече е член на Европейската енергийна общност и в резултат от 1 януари 2020 година ще има нова газопреносна компания, отделно от "Нафтогаз", която ще преговаря и подписва договори с "Газпром". В украинската компания са уверени, че спазването на европейските правила реално ще е от полза за Русия и "Газпром", ще работи по-добре на украинския пазар. Това е мнението на председателя на борда на "Нафтогаз" Андрий Коболев, изказано по време на една от тристранните срещи в Брюксел и цитирано от пресцентъра на украинската компания.

В Киев обаче не са готови да забравят дълговете на "Газпром" и очакват поне 3 млрд. долара, присъдени им от Стокхолмския арбитраж, за които руската компания мълчи.

Междувременно газовите хранилища и в двете държави са пълни с впечатляващи обеми. "Газпром" съобщи за 72,2 млрд. куб. метра на територията на Русия, и допълнително в Беларус и Армения, с които запасите в хранилищата на компанията нарастват до 73,4 млрд. куб. метра. А на територията на Европа гигантът е складирал 11,4 млрд. куб. метра. В резултат от ремонти и модернизации капацитетът на черпене на газ от хранилищата е повишен на рекордните 843,3 млн. куб. метра на денонощие, което е с 3,8% повече спрямо миналата зима.

АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз" са на печалба, транзитът на газ за Турция и Гърция се свива много

308 млн. лв. е печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първите девет месеца на тази година, сочат финансовите отчети на държавната енергетика. Т...

Украйна влиза в новия зимен сезон с 21,6 млрд. куб. метра природен газ в хранилищата си, или с 4,5 млрд. куб. метра повече от миналата година.

Какво се случва в България?

Изглежда, че на този етап страната ни си е написала домашното. По данни на "Булгартрансгаз" газовото хранилище край Чирен е пълно - към средата на ноември са нагнетени 543,5 млн. куб. метра газ. За сравнение за същия период на миналата година страната е разполагала с 456,7 млн. куб. метра газ. Дневният капацитет за добив е 3,8 млн. куб. метра, които могат да достигнат и до 4,7 млн. куб. метра в условие на криза. Налице са и някои допълнителни възможности за виртуален внос на газ, както и реален чрез реверсивната връзка с Гърция при Сидерокастро.

Въпросът сега е колко силно ще се ритнат атовете и колко тежко може да се окаже положението на магаретата, припомняйки си моменти от последната газова война между Москва и Киев през януари 2009 година. Тогава, от 1 януари, проблемите и за нас бяха факт - при това сериозен!

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално