Руски експерт: Сега Европа не може да се откаже от руски газ, след 5 години ще е по-лесно

9713
Руски експерт: Сега Европа не може да се откаже от руски газ, след 5 години ще е по-лесно
Снимка: iStock

На 27 април "Газпром" обяви за спирането на доставките на газ за Полша и България заради отказа им да плащат за него в рубли. ЕС обвини Русия в шантаж и обеща, че се разработва "координиран отговор". Какъв може да бъде той и защо схемата за плащане на газ в рубли е ПР, както за Русия, така и за Европа. На тези въпроси отговаря директорът на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов в интервю за Медуза.ио* .

На 27 април "Газпром" спря доставката на газ за компаниите "Булгаргаз" (България) и PGNIG (Полша). Решението е взето "във връзка с неплащането в рубли". Как изглежда това технически? Не се ли спира ли спира условния вентил?

Няма никакъв вентил, това е някакво неразбиране. Има три маршрута, по които се доставя газ в Европа - това са (тръбопроводите) "Северен поток" и "Ямал-Европа", а също и транзита през Украйна. Има и през Турция - "Турски поток" от Русия към Южна Европа.

През Полша минава "Ямал-Европа". Газът върви по маршрута Русия-Беларус-Полша-Германия. Съответно не е възможно да се спрат доставките в Полша без да се ограничи Германия. Това физически не работи.

Всичко е в рамките на договора. Условно, "Газпром" казва: "Ние няма да ви доставяме газ". Газът фактически не спира, но Полша или България нямат право да го взимат (използвайки транзита). Ти или спираш тръбата и тогава всички потребители, които се намират нататък по веригата не получават газ, или (спиране на доставките) това са неща от договора, които не са свързани с физическите потоци. 

Може ли да се твърди, че страните, за които газът минава през Полша и България няма да пострадат?

Мисля, че няма да пострадат. Вероятно ще има някакви схеми, които ще позволят на Полша фактически да ползва руски газ. Например, някои германски компании ще купуват повече руски газ и ще го препродават на полски компании. Но това ще бъде оформено така сякаш германската компания е отворила сметка в "Газпромбанк", купува повече газ, а го използва полската компания.

Ще има някакво заместване, защото и двете срани - Полша и България, по-рано заявиха за това, че не смятат за продължават договора с "Газпром". Те се подготвяха постепенно да се откажат (от руския газ). Може би ще им е трудно, но имат някакви алтернативи: това е Baltic Pipe, втечнен природен газ (ВПГ).

Всичко ще зависи още и от това каква ще е позицията на останалите страни в Европа. За тях това ще бъде по-сложно или поне сега. Ако се откажат само Полша и България, това няма да е критична ситуация нито за "Газпром", нито за европейския пазар. 

Може ли да се оценят загубите на "Газпром" след отказа на Полша и България от руския газ? 

През последните години Полша купуваше около 10 млрд. куб. м (тръбопроводен газ), България около 3 млрд. куб. м. Ако сметнем, че в Европа се доставят 150 млрд. куб. м, то това са 8-9% от европейските доставки. Според мен това е достатъчно много. 

Каква логика може да има в действията на "Газпром"? Да продава повече газ на другите? Или да си затворят очите да сметнат, че 8-9% не са чак толкова много?

Мисля, че някаква част от загубите ще бъде заместена със схеми по продажби чрез други страни. "Газпром" сега се държи достатъчно агресивно, условно казва: "Ок, вие отказвате да плащате газта в рубли, ние ви казваме веднага, че няма да има никакви доставки", за да мотивират другите участници да се съгласят на тази схема. 

Може да има и друга стратегия - да допуснем, че губим 8-9% от износа, а компенсираме с висока цена. Но цената днес скочи с 20%, а утре може да падне. Това са гарантирани продажби на десетилетия напред. Какви ще са цените - не знаем. Ако Европа стратегически се отказва от руския газ, то тогава "Газпром" дългосрочно ще губи в износа. 

Да допуснем, че през първата година стойността ще се компенсира с високата цена и "Газпром" може би няма да губи в оборота. Да, ще губи в обеми, но оборотът ще остава същия. В тази година няма да загуби (в оборот), в следващата няма да загуби, а след пет години - ще загуби. Важно е да се гледа напред, а не това, че днес "няма нищо страшно и може да се живее."

Може ли да се предположи, че ако военните действия в Русия и Украйна спрат и някои от санкциите се смекчат, то договорите на онези, които са се отказали от руския газ, ще се подновят в бъдеще? Или това е решение на страните - да се дистанцират от Русия във всеки случай? 

Нищо не може да се предполага. В настоящата ситуация тяхната стратегия е да се откажат. Ако се гледа на изявленията на европейските политици, то тяхната логика е такава - доходите от нефт и газ са съществена част от руския бюджет, бюджетът се изразходва за армията и военните действия. Ако се откажем от това (вносът на суровина), то по този начин съкращаваме отбранителните възможности на Русия - затова трябва да го правим.

Банката на Русия (Банк России) предложи на вносителите да купуват газ във валута през специални сметки "К", а  Bloomberg съобщи, че такива сметки в "Газпромбанк" вече са отворили десетки покупатели. Излиза, че отказът на Полша и България от газа е по-скоро политически жест?

Така или иначе договорите приключват тази година. Но да, на мен ми се струва, че това е по-скоро политически въпрос. 

Европейската комисия направи своя анализ и даде разяснение, че това не нарушава режима на санкции. Официално "Газпромбанк" не е под санкции. Ако искате да ограничите нещо, то налагате санкции срещу "Газпром", тогава нищо няма да работи, няма да могат да се осъществят никакви плащания във валута. Според мен компаниите като цяло са готови да плащат по схемите на Централната банка на Русия, вече 10 компании са открили сметки. Вероятно не искат публично да го обявят, може би им е некомфортно. 

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер опроверга твърденията на руската страна за съгласието за плащане на газа в рубли. Той зави, че страната ще продължи да плаща в евро. Т.е. тук е описана същата тази схема на Централната банка на Русия, само че от гледната точка на европейците?

Мисля, че тук имаше неразбиране. За Австрия писаха, че ще плаща в рубли, а канцлерът отговори - в евро. Формално е прав. Т.е. тук има такова двусмислие: европейците казват, че продължават да плащат във валута, а Русия казва, че получава в рубли. Това е повече ПР, за общественото мнение, където европейската общност казва, че "ние не сме съгласни с условията и плащаме, както сме плащали." А в Русия ще казват: "Не, те ни плащат в рубли". Съществуват две реалности. 

Може ли да се очаква отказ от руския газ и от други страни, подобна на Полша и България? Кои страни може да си го позволят?

Експерт: Спирането на газа е самоубийство за Русия

Аз съм спокоен, тъй като има различни варианти за справяне със ситуацията. Това заяви в ефира на Нова телевизия Виктор Минчев от Асоциа...

Трябва да се гледа кой има алтернативи. Сега не мога да кажа точно, но Италия има втечнен газ, но доколкото разбирам тя не казва нищо сериозно по този повод (отказа от плащане в рубли). Нидерландия има свой добив, макар че също много купуват. На страните, които имат втечнен газ и други източници им е по-лесно да говорят. Някои нямат никакви алтернативи.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Русия отново се опитва да шантажира ЕС: Ние сме готови за такъв сценарий. Разработваме координиран отговор". Може ли да се предположи какъв може да бъде този отговор от страна на ЕС?

Това е стара история, нейната същност е в това, че от страна на Русия има "Газпром", който има монопол на износа. Съответно никоя друга руска компания няма право да изнася газ. Т.е. от страна на Русия има единни канали. На "Роснефт" не разрешиха да изнася газ, за да няма конкуренция. 

От страна на Европа има много газови компании, от различни страни. В Европа съществува мнението, че тъй като "Газпром" се договаря с всеки купувач отделно и може да постигне по-добри условия, това води до отслабване на преговорната позиция на Европа. Затова идеята беше в това да се създаде единен канал от страните на Европа - някаква специално създадена компания, която ще води преговори с "Газпром". Това теоретично звучи добре, но на практика възникват много сложни въпроси за това как ще става разпределянето, по какви маршрути, как това ще се съчетае със съществуващите договори. Тази схема може да се предложи само за заместването на някои договори, които изтичат. Веднага не може да се осъществи, ще отнеме десетилетия. 

Мисля, че цялата тази история привлича прекалено голямо внимание. Ако има задача да се приложат санкции към "Газпром" или "Газпромбанк", то тази схема няма да повлияе на тези решения. Ако европейците или САЩ вземат решение да въведат блокиращи санкции срещу "Газпром", то това може да стане и след като всички преминат на плащане в рубли. 

В Русия също, незнайно защо, се смята, че така се укрепва валутата (с продажбата на газ в рубли) - това също е много голямо преувеличение. Това няма да доведе до някакъв статут на международно признаване на валутата.

Полша: Винаги сме знаели, че Русия един ден ще се опита да изнудва с газа

Полша винаги е знаела, че Русия един ден ще се опитва да изнудва страната, като прекъсне доставките на енергия. Това каза заместник-мин...

Сега Европа не може да се откаже от руския газ, затова компаниите са принудени да търсят всякакви механизми. Политиците може да демонстрират реторика, но решението ще е на компаниите, които отговарят за снабдяването на потребителите. 

Много по-важно е какво ще бъде след пет години. След пет години да се откажат от руския газ ще е много по-лесно. И не е много ясно какво ще прави тогава Русия. 

Мисля, че хората, които се занимават с енергетика мислят за това. В "Газпром" и нефтените компании прекрасно разбират, че Европа ще се оттегля и европейският пазар ще се съкращава. Това ще бъде нова реалност, с която нещо ще трябва да се направи. 

Китай? Може би Китай ще купува, но цените по "Силата на Сибир" са много по-ниски, отколкото в Европа. Т.е. за "Газпром" доставката на газ в Европа е много по-изгодна, отколкото в Китай. А и в Китай също има здравомислещи хора и те разбират в каква позиция се намира "Газпром". Съответно те нямат никаква мотивация да надплащат за руския газ. Напротив, най-вероятно строго ще търсят такава цена, която да отстоява интересите им. 

* Meduza или "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна..."

Опитва ли Кремъл да направи преврат в България? Говорят политолозите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари