Руският енергиен министър: Саудитска Арабия дестабилизира пазара на петрол

7639
Руският енергиен министър: Саудитска Арабия дестабилизира пазара на петрол
Снимка: Getty Images / Guliver

Саудитското кралство е увеличило добива си през тази година с 1.5 млрд. барела петрол дневно. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от БНР. По думите му това е довело до дестабилизирането на пазара и падане на цените на петрола, което се отразило негативно не само върху страните износителки на петрол, но и върху световната икономика. 

Кривата на търсенето и предлагането могат през втората половина на 2016 година да се подобрят и да балансират пазара, каза още той пред "Россия 24". Новак добави, че на световния нефтен пазар може да повлияе и появата на Иран. 

Ердоган отива на посещение в Саудитска Арабия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще обсъди с ръководството на Саудитска Арабия проблемите в Сирия, Ирак и Йемен, както и укрепване ...

Днес Саудитска Арабия обяви, че ще повиши цените на петрола с до 40%, след публикуването на информацията на рекордния бюджетен дефицит на страната.

В същото време руските медии отделят сериозно място на започващото днес посещение на турския президент Реджеп Тайп Ердоган в Саудитска Арабия. Според повечето коментари двамата най-сериозни външнополитически врагове на политиката на Москва в Близкия изток Реджеп Тайп Ердоган и крал Салман засилват връзките по между си, като основен акцент се поставя върху създадената от Саудитска Арабия мюсюлманска коалиция. 

Анкара и Рияд имат общ интерес да свалят сирийския президент Башар Асад, нещо в което Москва им пречи сериозно. Според политолога и познавач на процесите в Близкия изток Евгений Сатановски срещата на Ердоган и крал Салман носи антируски характер, защото Москва е успяла да попречи на плановете на Анкара и Рияд да променят този регион и да прекроят границите му. Русия и Саудитска арабия имат сериозни разминавания по развитието на кризата в Сирия и бъдещето на президента на страната Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com