X
 
 

Руско оръжие може да превърне САЩ в необитаема пустиня

8067 26
photo of Руско оръжие може да превърне САЩ в необитаема пустиня
Снимка: Russia Military
По всичко личи, че в случай на ядрен конфликт, Москва би искала да попълни своя арсенал и да разшири възможностите да сложи край на цивилизацията, пише Себастиен Роблин в статия за американското списание The National Interest.

На 22 май 2018 г. руската подводница "Юрий Долгорукий" се плъзна под вълните на Бяло море в Северния ледовит океан. Люковете на подводницата, разположени в горната част по протежение на корпуса ѝ, се отвориха и водата се изля в огромните ѝ резервоари. След няколко секунди започна нещо подобно на изригване на подводен вулкан.

Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите особено със съседн...

Четири ракети с дължина 12 метра се появяваха една след друга от кълбата дим. За миг изглеждаше, че са на път да паднат обратно в морето, но след това горивото в техните двигатели се запали и те се издигнаха високо в стратосферата. Четирите ракети прелетяха над територията на цяла Русия и кацнаха на тестова площадка на полуостров Камчатка, на около 5700 км от мястото си на изстрелване.

Подобно на подводниците с балистични ракети (т.нар. атомни подводни крайцери със стратегическо предназначение), които са използвани от САЩ, Китай, Франция, Обединеното кралство и Индия, основната цел на подводниците от проекта "Борей" е невероятно зловеща: унищожаване на вражески градове, дори ако други ядрени сили са унищожени по време на първия ядрен удар.

Всяка от 16-те ракети "Булава Р-30" в подводница обикновено носи 6 отделни единици с тегло 150 килотона, които са разделени и могат да поразяват отделни цели. Това означава, че една подводница от проекта "Борей" може да порази обекти – населени места и военни бази, разположени на до 9000 км разстояние, и носи ядрени бойни глави, които са 10 пъти по-разрушителни от бомбата, пусната над Хирошима.

Подводниците от проекта "Борей" са най-модерните в своя клас, които са на разположение на руските ВМС. Те са предназначени да заменят съветските подводници клас "Делта". В годините на Студената война те бяха по-шумни от западните, следователно по-уязвими и по-лесно откриваеми, отколкото подводниците на западните противници.

Този проблем най-накрая беше признат през 80-те години на миналия век, когато СССР успя да закупи в Япония и Норвегия технологията, необходима за създаването на многоцелева подводница на проекта "Щука" (класификация на НАТО - Shark), която отговаря на спецификите на американските многоцелеви подводници от клас "Лос Анджелис".

Пожарът на руската ядрена подводница можел да доведе до "глобална катастрофа"

Пожарът на борда на свръхсекретната руска ядрена подводница е можел да доведе до "катастрофа с глобални измерения", ако не са били само...

Разработването на концепцията за проекта "Борей" започва през 80-те години на миналия век. След разпадането на СССР Русия, поради недостатъчното финансиране, решава да намали разходите, като модифицира подводниците клас "Щука" в нови "Борей".

Строителството продължи в Северодвинск, а водещата подводница "Юрий Долгорукий" (кръстена на руския княз, основал Москва) беше пусната на вода през 2008 г. и въведена в експлоатация 5 години по-късно, през януари 2013 г.

Основната цел на подводницата е да остане незабелязана достатъчно дълго, за да успее да използва ужасяващата си огнева мощ. Реализирането на тази концепция стана по-лесно благодарение на атомните електроцентрали, инсталирани на лодките, което им позволява да останат под вода в продължение на няколко месеца.

За тази цел подводниците по проекта "Борей" са създадени в съответствие с по-високите изисквания за стелт, отколкото подводниците от проектите от съветското време, и имат по-голяма способност да избегнат среща с враг, който подозира къде се намират.

Гладкият 170-метров корпус на подводниците от клас "Борей" се счита за по-характерен за подводниците в западния стил, отколкото за тези от клас "Делта". Корпусът, както и системите и механизмите вътре в гигантската машина, чиято водоизместимост (под вода) е 24 000 тона, са покрити с гума, поглъщаща звука.

Северна Корея има и ракети с подводно базиране

Северна Корея подгoтвя тестови изстрелвания на ракети с подводно базиране, показват сателитни снимки. Йозеф Бермудес, специалист по ...

Атомната електроцентрала OKF-650B, монтирана на подводница "Борей" и с мощност 190 мегавата, е оборудвана с помпа и реактивна задвижваща система, която ѝ позволява да бъде изключително тиха при почти максимална скорост под вода от 50 възела. Явно това е причината подводниците да са по-тихи и да могат да останат невидими при по-високи скорости от подводниците от от клас "Охайо" например, оборудвани с винтов двигател.

За да се предпази от вражески кораби и подводници, са инсталирани 533-милиметрови торпедни апарати и 6 пускови установки за изстрелване на средства за противодействие. В случай на опасност за сравнително малък екипаж от 107 души, на руската подводница се монтира спасителна капсула.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • По-добре унищожение на ГЕЙмерика пред унищожение на света! 14 По-добре унищожение на ГЕЙмерика пред унищожение на света! преди 2 седмици Профил на трол?
  Бъдещето на ГЕЙмерика е фалит и гражданска война! Там е клоаката на света, изроди, престъпници, гейове, лесбийки, педофили и всякаква друга измет. Животът им е на кредит който рано или късно ще платят с лихвите!
 • Октомври 13 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Самата силно все по силно изразената днес паразитна природа на Капитализма води Днешната цивилизация към Погибел. Не е толкова важна технологията. Ако прибавим и факта за идващото избухване на Жълтият камък/ Свръхвулканът/ и екстеценциалната заплаха от астероид и нещата съвсем се вчерняват. Именно такива като /2/ са онези малки болтчета тикащи натам нещата.
 • Октомври 13.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Като 12 исках да напиша , тролът на герб от фейсбук е съшата стока и още стотици и стотици подобни орки от Тъмната страна Така или иначе наличето на Извънземни разуми , а не всички подкрепят този унищожителен път на човечеството е ФАКТ без значение колко и дали се отрича. Този в случея доброжелателен разум на определен етап определено ще се намеси по радикално. Записано е и в Бибилята и в корана и виж още ›› къде ли още не.
  : 0 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Численото превъзходство на НАТО не е най-важното! НАТО превъзхожда останалите в качествено отношение в пъти също така! Гордостта на руското ракетостроене, С400 бяха пометени от старомодните Томахуук за секунди, бойните им самолети изпопадаха без бой /само миналата година 56/, а руските танкове трябва да бъдт теглени, за да не задръстват парада на червения площад, но какво ще правим с руската авиац виж още ›› иа - http ://www .faktor.bg/smotanyatzi/77474-burlatzi-v-armiyata-rusiya-zapochna-uchenie-zaradi-srestata-na-nato.html
 • Xa xa xa 11 Xa xa xa преди 3 седмици Профил на трол?
  Да ама американците имат такива свръхсилни "морални" добре платени пропагандно-идеологически "оръжия", като Роско метроложки, Монката Паси, крадливата баба Лена на дедо поп Тодор унуката, мундара Санде радикал-криминалот, меринджея Ванчо Сотето, ДС-Ванче кара Шкембе, Тони ДС-Рудолф Химлеро, Гештапото, северо-шипратските юго-комуняри Зоки Заекот, ДС-Никос Димитриус, пандур Пендаровски, ... Направо виж още ›› да им "завидиш" американците в безсилието им!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  “Трудността в разбирателството с руснаците се състои в това, че ние не осъзнаваме факта за тяхната принадлежност не е към Европа, а към Азия и за това, че те мислят по друг начин. Ние не сме способни да разберем руснаците, както не можем да разберем китайците или японците, и имайки богат опит от общуването с тях, съм длъжен да кажа, че нямам особено желание да ги разбирам, освен ако не приемете за виж още ›› разбиране това, колко олово и желязо са необходими за тяхното изтребване. В допълнение към другите азиатски качества на характера, руснаците не уважават човешкият живот, всички са кучи синове, варвари и хронични алкохолици.” Ген. Патън
  : 11 !
 • Хладнокръвно 10 Хладнокръвно преди 3 седмици Профил на трол?
  Америкаците имат КОЛИЧЕСТВЕНО превъзходство със свръх-скъпо платено въоръжение, което обаче не е ефективно и не отговаря на рекламните обещания! Руснаците имат по-грубо, доста по-евтино, но и по-ефективно оръжие (вече показано в Корея, Виетнам, Ирак, Сирия, .....)! Освен това американските войници са мотивирани единствено от парите, докато при руснаците има предимно морално-идологическа мотивация! виж още ›› Ако Америка влезе във война (например срещу Иран), американския бюджет може да се взриви и доларът може да бъде потопен от Китай, Русия, Индия, ...... А това означава крах за Америка! Иначе културистките показни на американските военни се развенчават от военните провали на Америка в Корея, Виетнам, Ирак, Сирия, ...... Въобще Америка няма победоносна война - дори срещу Германия при Ардените през 1945!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  това в устата ти, дето го смучеш, уя на руския посранник ли е, или да
  : 14 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  До 10.1 , не клитола на жена ти!!!
  : 1 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГОВНОЯД 7, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да ти дадът! Никой не е нападал русия, а ссср се скапа под натиска на НАТО! Заминавай на Путя си Ленина! “История на войните на съветската страна”. ЕДИНСТВЕНО: АГРЕСИВНО ГРАБИТЕЛСТВО, ЗАВОЕВАНИЯ НА ТЕРИТОРИИ, КРЪВ, МИЛИОНИ ЖЕРТВИ И СТРАДАНИЯ. ВОЙНИТЕ НА ОНЕЗИ, ДЕТО НЕ ЛЮБЯТ ВОЙНАТА… Сами вижте: https ://ehorussia.com/new/node/761
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  До 9, който обича да яде малмелад ама един път яден!!! тъпчо научи се да правиш разлика между СССР и Руска Федерация!!! ама мноу си тъп...
  : 1 !
 • Не изопачавай историята чрез пропаганда! 9.2 Не изопачавай историята чрез пропаганда! преди 2 седмици Профил на трол?
  СССР се разпадна не под натиска на НАТО и САЩ а поради денонсирането в Беловежката пуща на Договора от 1922г.за създаване на СССР от държавните глави на 5-те страни основателки на СССР, които искаха независимост и не искаха Горбачов като президент на СССР. В ЦРУ и САЩ не знаеха за тези събития и бяха уведомени за това.
  : 0 !
 • ciklop50 8 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  "В случай на опасност за сравнително малък екипаж от 107 души, на руската подводница се монтира спасителна капсула." Е, дано не е като на Курск!
 • таварищ паПутин дава малко подробности по темата 7 таварищ паПутин дава малко подробности по темата преди 3 седмици Профил на трол?
  Вспка държава би се защитавала ако я нападнат!!!Не дразнете МЕЧКАТА и за човечеството/наречено Америка/ няма да има проблем!!!Всичко останало е ПРОПАГАНДА и ХИБРИДНО ХАМЕРИКАНСКО ПОДПРЪДЮВАНЕ!!!!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ето нивото на руската военна техника - филма Курск - https ://www .imdb.com/title/tt4951982/
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http ://www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
Нагоре
Последно в Актуално