X
 
 

САЩ искат да запазят силното си военно присъствие в Германия

800 0
photo of САЩ искат да запазят силното си военно присъствие в Германия
Снимка: Getty Images
Участието на министъра на външните работи на САЩ Майк Помпео в тържествата по случай падането на Берлинската стена лично за него е пътуване във времето, пише в свой анализ Дойче веле. Помпео вече е бил там като войник. Колко дълго обаче ще продължи американското военно присъствие?

Германия не е непозната дестинация за Майк Помпео. Тогава, обаче, Германия, в която младият американски войник е служил в края на 80-те години, е била съвсем друга. Германия беше разделена на две – ориентираната към Запада ФРГ и обвързаната със Съветския съюз ГДР.

Китай и САЩ договориха поетапна отмяна на митата

Китай и САЩ договориха поетапна пропорционална отмяна на митата върху стоки, обяви говорител на китайското Министерство на търговията, ...

През 1986 г. Майк Помпео завършва като първенец на випуска военната академия „Уест Пойнт”. След това заминава за разделената Германия. Като войник Помпео патрулира и около Берлинската стена. През повечето време, обаче, е позициониран в казармата „Кристенсен” (Christensen Barracks) в Биндлах.

Стратегически разположената база се намира само на около 70 километра от бившата вътрешна германска граница - на север Бавария граничи с Тюрингия, както и до тогавашна Чехословакия, която по онова време също е част от доминирания от СССР Варшавски договор - източния двойник на НАТО.

След обединението на Германия американските войски се изнесоха от Биндлах. Част от сградите беше съборена, а друга - превърната в жилища. Днес само името на една улица напомня за „Christensen Barracks". Останали са и центърът за боулинг, открит от американските военни и една бензиностанция, наречена „US Cars Franken”. На мястото на бившите казарми живеят около 900 човека.

През 1990 г., към края на Студената война, САЩ разполагат с над 200 000 войници в Западна Германия. На изток има два пъти повече съветски войници. Съветските войски там се смятаха за най-голямата армия, поддържана някога от чуждестранни окупационни сили за толкова дълъг период от време.

И докато през 1994 г. последният от тези войници напусна територията на бившата ГДР, войските на западните съюзници от НАТО в Германия драстично намаляха.

Ердоган: Ако САЩ не ни доставят F-35, произвеждаме турски изтребители

САЩ все още отказват да ни доставят нашите изтребители Ф-35, така че Турция ускори разработването на турски изтребител и търси алтернат...

Днес на германска територия има над 35 000 американски войници, предимно в провинциите Райнланд Пфалц, Бавария, Баден-Вюртемберг и Хесен. Американските военни представляват най-големия контингент от чужди войски в Германия, следвани от британците с около 3000 войници.

За сравнение, армията на Германия разполага с около 182 000 войника. В същото време Германия е територията, в която има най-голям брой американски военни.

Американските войски в Германия не са само от решаващо военно значение, но представляват и важен регионален икономически фактор. Освен войниците, за въоръжените сили работят 17 000 американски и 12 000 германски цивилни служители.

Тъй като американските бази са разположени основно в селските райони, например военновъздушна база Рамщайн в Райнланд-Пфалц, местните политици обикновено са доволни от присъствието на американците.

След встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп многократно поставя въпроса за тяхното присъствие там. НАТО се съгласи, че всяка страна трябва да изразходва поне 2% от своя БВП за военни нужди.

Създават ли САЩ нови бази в богата на петрол сирийска провинция?

Американските военни оборудват две нови бази в богатата на петрол провинция Дейр ес-Зор в североизточните райони на Сирия, съобщи Анадо...

Тъй като Германия е далеч от това изискване, през юни Тръмп заплаши, че част от американските войски ще бъдат прехвърлени в Полша, която вече е достига целта от 2 %. Тогава ставаше въпрос за 1000 войници, които да бъдат прехвърлени на изток.

„Много президенти помолиха най-голямата европейска икономика да плати за собствената си отбрана. Тази молба се влачи дълги години и от много правителства”, заяви през лятото Ричард Гренел - посланик на САЩ в Берлин. Вече беше достигната точката, при която трябваше да се реагира.

До заплахите се стигна, вероятно защото основната цел на присъствието на американските войски в Германия се е променила. Днес фокусът вече не е върху защитата от вражеска атака срещу Германия.

Вместо това САЩ ръководят предимно военни операции в Азия и Африка през германските бази и ги контролират основно през Рамщайн. Затова в обозримо бъдеще Германия изглежда незаменима. По-нататъшните инвестиции на САЩ в различни места в Германия предполагат, че американците в крайна сметка искат да се придържат към силно присъствие в Германия.

Превод: БГНЕС

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители