Не ранен, а отстранен? Защо началникът на Генщаба Герасимов не беше на парада в Москва?

13261
Не ранен, а отстранен? Защо началникът на Генщаба Герасимов не беше на парада в Москва?
Снимка: Mil.ru / CC BY 4.0

На парада в Москва по случай Деня на победата 9 май за първи път от дълго време публично не се появи шефът на Генщаба на Русия Валерий Герсимов. Парадът на победата без началника на Генералния щаб е наистина странно събитие.

Въпросът: къде е генерал Герасимов, не се чува за първи път напоследък. Особено след съобщения за посещението му в Харковска област. Както The New York Times писа, генералът е бил близо до Изюм, където руските войски се опитвали да развият офанзива, за да обградят групировката на въоръжените сили на Украйна. Още повече че след информацията за престоя на Герасимов на фронта се появи информация, че Герасимов вероятно е бил ранен. Тогава съветникът на шефа на МВР Антон Геращенко заяви, че Герасимов е бил ранен, когато са ударили командния пункт на руснаците, но друг съветник на шефа на МВР отрече тази информация.

„Имаме потвърждение, че той наистина е бил там, но нямаме потвърждение, че е бил ранен. Освен това вече имаме определени потвърждения, че той не е бил ранен“, каза Виктор Андрусив, съветник на министъра на вътрешните работи, в ефира на единичен телемарафон в Украйна.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, призова да не се вярва на слуховете, че Герасимов е бил ранен край Изюм, но потвърди факта, че украинската армия е унищожила десетки високопоставени офицери там с ракетен удар.

„Имам основание да се съмнявам, че Герасимов изобщо е бил на територията на Украйна и още повече основания да се съмнявам, че той е бил ранен“, каза Арестович, който си обяснява отсъствието на началника на руския Генщаб на парада в Москва с обикновена немилост.

„Именно Герасимов трябваше да бъде човекът, който ще разубеди Путин да нахлуе в Украйна. Той знаеше, че тази компания е обречена на провал, но не посмя да каже това на Путин. Не му достигна смелост да каже на президента, че руската армия не е готова“, заяви Арестович в интервю с активиста за правата на човека Марк Фейгин.

Твърди се, че за последно Герасимов се е появил публично на 4 май на среща, на която се обсъждали военните паради на 9 май.

Валерий Герасимов е началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили и първи заместник-министър на отбраната. За последно той се появил публично на 4 май на среща, на която се обсъждаха военните паради на 9 май. Ако генералът е успял да избегне раняване, то не е избегнал кариерните проблеми, смятат експерти.

Военният експерт Олег Жданов, позовавайки се на свои източници, твърди, че Герасимов е отстранен от командването на военната операция в Украйна.

„Има информация, все още е вътрешна информация, но има информация, че генерал Герасимов е отстранен от ръководството на операцията в Украйна за неизпълнение на поставените задачи. Той не е отстранен от поста си, но сега не я ръководи“, заяви в ефира на телевизионния канал Белсат на 6 май военният експерт Олег Жданов.

„Той няма да бъде официално „отстранен“. Там не постъпват така. Путин никога не е постъпвал така. Това ще понижи моралния дух на армията. Най-вероятно Герасимов ще бъде някъде в сянка, а ще ръководят други генерали. Александър Дворников, може би. Путин обаче няма да го „премахне“ толкова открито“, заяви пред Канал 24 руският правозащитник Марк Фейгин.

Струва си да се отбележи, че именно генерал Дворников, който често е наричан Касапина от Сирия след сирийската кампания, от април отговаря за войната в Украйна. Смяната на ръководството дойде след провала на плана на Кремъл да завземе украинската столица.

Освен Сирия „заслугите“ на Дворников включват участието в битката за Грозни, както и Крим и Донбас. Анексирането на полуострова и подкрепата на военните формирования в т.нар. ДНР и ЛНР бяха извършени от Южния военен окръг на руската армия. Което се командва именно от генерал Дворников.

Това е доставка на оръжие, военно командване, агентура, временни съветници - тоест всички, които са били там. Офицерите, които са присъствали там. За всичко това отговаряше Южният военен окръг“, казва Александър Мусиенко от Центъра за военно-правни изследвания.

Биографията на Герасимов също включва Сирия, Крим и Донбас, той е наричан автор на „Доктрината Герасимов“, която е в основата на руската концепция за „война от ново поколение“.

Без генерал се проведе още един парад в Русия. В Екатеринбург за първи път от много години събитието се проведе без командващия на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин.

Този път командването на парада бе поверено на неговия заместник генерал-майор Рустам Минекаев. Водещият на предаването на парада представи Минекаев като „временен главнокомандващ на Централния военен окръг“.

Впрочем 9 май премина сравнително спокойно и по фронтовете на войната. Руската армия не предприе никакви извънредни настъпателни мерки. Да, имаше опити за атака на село Воеводовка, чието превземане би отворило пътя към градовете Лиман и Северодонецк в Донбас. Но тези атаки бяха успешно отблъснати от украинската армия. Руските ракетни войски се отбелязаха с удари по Одеса, където пристигна ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По-рано редица експерти и дори официални лица заявиха, че руският президент Владимир Путин по време на речта си на парада ще обяви мобилизация в Русия, като по този начин официално ще признае началото на пълномащабна война срещу Украйна. Досега Кремъл отрича факта на войната срещу някогашната братска Украйна, наричайки я специална операция.

Други експерти дори прогнозираха, ако не ядрен, то поне масиран удар по „центъра за вземане на решения в Киев“. Но нито един от негативните сценарии не се потвърди. От трибуната на парада Владимир Путин изобщо не говори за предстояща ядрена война, а за предотвратяване на глобална война. Путин не обяви нито мобилизация, нито официална война на Украйна, въпреки че господарят на Кремъл нито веднъж не е използва израза „специална военна операция“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо на Путин вече не му е до спецоперации (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа