САЩ, Тръмп и пандемията

4347
САЩ, Тръмп и пандемията
Снимка: Getty Images/Guliver

Според бележития американски лингвист, политически коментатор, историк и философ Ноам Чомски, пандемията от коронавирус е можело да бъде избегната напълно. Той отбелязва, че сред западните страни най-лошото се справят с кризата Обединеното кралство и САЩ, пише турският вестник Daily Sabah в материал, преведен от "Фокус". Ето какво гласи той:

Това е точно наблюдение и по отношение на САЩ всичко, което можеше да се обърка, се обърка. Там смъртността от пандемията COVID-19 надхвърли 40 000.

Коронавирусът изяде 4,4 млн. работни места в САЩ - вече са близо 26,4 милиона

Общите загуби от пандемията на коронавирус се задълбочиха миналата седмица, като данните от четвъртък показват, че още 4,4 милиона амер...

През последните три седмици станахме свидетели на трансформация в отношението и реакцията на президента на САЩ Доналд Тръмп към пандемията, но не прекомерна. По-рано имаше отхвърляне, омаловажаване и пълно отричане на фактите и сериозността на кризата. Дойде момент, в който това вече не беше възможно. С увеличаването на броя на смъртните случаи недостигът на лични предпазни средства (ЛПС) за лекари, медицински сестри и медицински персонал, като маски, ръкавици и комплекти за тестване за широката общественост, вече не може да бъде отхвърлено като незначително. Въпреки това, за всяко постижение идваше след огромна борба. 

Американският народ е свидетел на тази борба всеки ден по време на ежедневните брифинги за пресата в Белия дом, на които се предполага, че медицинската работна група на Белия дом ще осведомява обществеността. Тези брифинги за пресата - понякога осигуряващи моменти на комично облекчение в такива мрачни, стресиращи дни - разкриват борбите на губернаторите на отделните щати за животоспасяващи консумативи като апарати за механична вентилация (АМВ). Президентът явно не разбира защо са необходими толкова много АМВ, защо лекарите и сестрите не могат да използват едни и същи маски няколко пъти и защо САЩ толкова изостават при получаването на тестови комплекти, въпреки че знаят за предстоящата пандемия от края на 2019 г. Той не вижда необходимостта от масови тестове и се фокусира изцяло върху „възстановяване на икономиката“, защото единствената му грижа е спечелването на предстоящите избори през ноември. Основната тема на Тръмп в кампанията за преизбиране беше здравата икономика и високите данни за заетостта. По този начин постоянният фокус върху икономиката получи предимство пред безопасността и живота на американците.

Има съобщения, че президентът предоставя преференциално отношение към губернаторите от собствената си политическата партия, като им казва, че трябва да използват консумативи от собствените си щатски запаси и да не се вслушват в съветите и предупрежденията на медицинските екипи и учени. Все едно, че е обявена война на страната и президентът казва на всеки щат да се грижи сам за себе си, с изключение може би на щатите с републикански губернатори, които се фокусират повече върху това да го хвалят, отколкото да вършат работата си.

От положителна страна, тази криза разкри истинското държавно и местно ръководство, тъй като федералното правителство при тази администрация се управлява от случайни хора и при очевидна липса на лидерство

На фона на хаоса Тръмп видя възможност да отклони вината към Китай и Световната здравна организация (СЗО). Наскоро той задържа финансирането на СЗО за период от 60-90 дни заради предполагаемата от неговия екип дезинформация по отношение на пандемията. САЩ са най-големият донор на СЗО, допринасяйки с повече от 400 милиона долара, приблизително 15% от бюджета й, и въпреки че някои от изказаните съмнения от Тръмп могат да бъдат разбрани, прекъсването на финансирането в най-решаващия момент отново беше присъща за него прищявка и незрялост, на които сме свикнали.

Заплаха да унищожава военни кораби на САЩ отправи Иран

Иран ще унищожава американски бойни кораби, ако интересите му в Персийския залив бъдат застрашени, заплаши днес командващият елитните Р...

Понастоящем две трети от американците не одобряват работата на Тръмп по отношение на коронавирусната криза. Има общо усещане за умора от постоянната дезинформация и хаос. Съществува и недоверие, че федералното правителство може да насърчава щатите да се отворят отново, когато много части на страната дори не са достигнали върха на кривата.

Президентските избори през ноември са след още няколко месеца и с безпрецедентни ситуации за преодоляване преди тях е много трудно да се прецени в коя посока ще се насочи общественото мнение дотогава. Трудно е да си представим втори мандат на Тръмп, какъвто е сега, но базата му е силна и за мнозина той е безгрешен.

За тези, които гледат обективно на това президентство, думите на д-р Мартин Лутър Кинг изглеждат по-подходящи от всякога: „Нищо на света не е по-опасно от искреното невежество и съвестната глупост.“

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари