Тpъмп влезе в спирала от безумия

7315
Тpъмп влезе в спирала от безумия
Снимка: Getty Images/Guliver

След време всички действия на Доналд Тръмп по отношение на коронавируса ще се изучават в учебниците - на онзи принцип, на който историческата хроника предлага справки за действията на Нерон и Калигула. Разликата ще е в услужливия припомнящ всичко Туитър (Twitter). 

1) Първо, от три месеца Тръмп повтаряше, че коронавирусът е като обикновен грип и по-скоро върлува като фалшива новина, отколкото като реална опасност. 

2) После, когато Европа пламна, Тръмп реши да проведе експеримент със собственото си население; забави изолацията, отказа се от куп карантинни мерки, предприе серия от хазартни ходове, чиято цел бе съвсем ясна - да запази борсите и да рискува живота на възрастните и хронично болните - нещо, което никой европейски лидер не направи. Впрочем, Тръмп успя и в двете - индексите на Dow Jones и S&P 500 стоят сравнително стабилни на фона на рецесията, докато през това време Америка съвсем бързо се превърна в глобален лидер по жертви и заразени - загиналите с COVID-19 са вече близо 50 000

3) После, въпреки че Световната здравна организация е финансирана най-вече от Америка, се оказа - поне в неговото съзнание - че тя има прокитайска ориентация и не е обявила достатъчно рано какво представлява коронавируса, проваляйки се в това да предпази света и СAЩ от него. Предупрежденията на организацията иначе започнаха от януари, а амeриканското разузнаване знае за вируса още от миналата година. Тоест, докато СЗО твърдеше, че коронавирусът не е обикновен грип, Тръмп твърдеше, че е обикновен грип, с което по някакъв начин СЗО предаде САЩ и подкрепи Китай. 

4) Финалният акорд: Тръмп обяви, че ще спре да допуска имигранти в САЩ, за да защити работните места на американците. Сякаш никога не е било ясно, че част от причините за икономическа мощ на САЩ е да привлича хора от цял свят и да заселва по ниските етажи на икономиката с огромни и готови на бачкаторски труд маси от имигранти, а по свръхвисоките етажи колекция от най-добрите световни умове, потърсили максимума на реализацията си в Америка. 

Комедията South Park навремето пророкува победата на Тръмп, в онези месеци, в които на кандидатурата му се гледаше по-скоро като на смешен и зрелищен опит, отколкото на реална възможност. А любимият им прийом бе да покажат тълпа от хора, пред които някой се провиква - "They took are jobs!" (Те отнеха работата ни), докато фразата постепенно заразява всеки следващ и внезапно целият площад започва да крещи как имигрантите са отнели работата им. С всяко следващо повторение на фразата, самите думи започват да се размиват и да приличат на нещо средно между кудкудякане и онова, което е приличало на раждането на езика в пещерите. За финал цялото нещо бе заменено от петел, който да кукурига фразата вместо всички останали. Бяха прави - особено за ролята на петела. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com