Сценариите за Украйна през 2024 година: Пет са най-вероятните

14479
Сценариите за Украйна през 2024 година: Пет са най-вероятните
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Пет са най-вероятните сценарии за развитие на войната в Украйна, които обрисува мозъчният тръст GLOBSEC. Той е инициатива, възникнала и заради Словашкия атлантически съвет.

Реално, нито един от най-вероятните сценарии не предвижда пълна победа за която и да е страна, но Русия изглежда по-близо до голям успех и то повече в глобален аспект. Освен това, всеки сценарий е разглеждан с уточнение, че има много допълнителни неизвестни и фактори, които могат да го изменят:

1. Позиционна война

Сценарий номер едно, с вероятност да се случи 31,02%. По-сериозна промяна на сегашната фронтова линия може да има само със значителни загуби за страната, която би я постигнала.

Това не означава, че Украйна само ще се защитава, по-специално е възможно да има украински настъпления с цел пробив на фронтовата линия в южната и източната посока. В същото време подкрепата за Украйна в света ще остане на сегашното ниво, но с низходяща тенденция и призиви за по-ефективно използване на западната помощ. Това постепенно ще отклони вниманието към войната и ще намали фокуса в глобален мащаб върху Украйна, а дори и украинското общество ще почне да гледа по-незаинтересовано.

Що се отнася до Русия – в този сценарий тя ще действа активно за допълнителна дестабилизация в световен мащаб, само че с по-малък успех от описаното в долния, втори най-вероятен сценарий.

Още: Ужасът в Украйна след унищожителната руска ракетна атака (ВИДЕО и СНИМКИ)*

2. Хибридна война: Русия успешно пренася случващото се в Украйна в глобален мащаб

Вероятността за такъв сценарий е втората най-висока според анализа – 27,26%. Сочи се, че при този сценарий ще се обострят тлеещи и вече разгорели се конфликти: войната в Израел, амбициите на Китай да присъедини Тайван, конфликта между Сърбия и Косово. Ще има усилване на опитите на Москва да предизвика изкуствена миграционна криза в Европа, може да се очакват саботажни операции в прибалтийските държави. На преден план излиза и Запорожката АЕЦ – тя още е окупирана от руснаците, а режимът на Путин ще продължи с натиска и може да има успехи в опитите си да предизвика по-сериозно вътрешнополитическо разделение в Украйна. Отделно, за този сценарий ще е важно ще успее ли руската хибридна машина да повлияе на политическите процеси и най-вече на предстоящи избори в САЩ и Европа.

Още: Русия прати украински военнопленници да се бият в Украйна (ВИДЕО)

3. Замразяване

Накратко – налагане на мирни преговори, с цел поне ефективно временно примирие. Това е третият като вероятност сценарий – 18,80%. В този сценарий не само Русия, но и Запада ще се стреми активно да се стигне до преговори.

Вариантите да има мир – корейски сценарий (Северна и Южна Корея още не са подписали ефективно мир, 70 години след като започва войната между тях), разделяне на Украйна подобно на Германия след Втората световна война, като неокупираната част ще влезе в НАТО. Такива преговори ще зависят от конкретната ситуация на фронта и коя армия бележи повече успехи.

Още: САЩ натискат за милиарди руски долари за Украйна, тя отстъпи леко от взетото при контраофанзивата (ВИДЕО)

4. Предимство за Украйна

Този сценарий като вероятност е равен с предишния – 18,80%. Отново тук зависи какво прави украинската армия и дали Запада дава повече помощ, отколкото сега. Важен фактор – по-силен украински военнопромишлен комплекс, с повече собствено производство на оръжия. При този сценарий Русия не успява ефективно да възстанови загубите си в хора и техника, но Путин остава на власт. Ключовите фактори в този сценарий са увеличена западна подкрепа, включително използване на конфискувани активи, стабилен трансфер на значителни количества съвременни високотехнологични оръжия, включително самолети, съчетани с нови методи за водене на война, базирани на натрупания опит, както и активното масово използване на дронове.

Още: Военен експерт: Вместо САЩ Украйна май ще се сдобие с нов спонсор

5. Победа за Украйна

Този сценарий е много малко вероятен – само 3,76%. И дори в него се посочва, че победата няма да е извоювана през 2024 година – тогава ще бъде направена решителната крачка, но победата ще дойде през 2025 година. При този сценарий западната помощ за Украйна е хем по-голяма, хем непоколебима, а в Русия има голямо социално недоволство и бунт срещу режима на Путин. В някои региони ще се засилят протестните настроения, особено на етническа основа. Увеличената мобилизация се съчетава с финансова невъзможност да се плаща на толкова много войници. Съответно, стига се до историческо повторение на военната загуба на СССР в Афганистан – цената на загубите става твърде голяма за понасяне от руското общество.

Всичко това ще принуди Кремъл да започне постепенно изтегляне на руската армия, за да задържи само определени окупирани украински територии. В същото време Запада ще засили блокадата от санкции на Руската федерация, а Украйна ще тръгне по-бързо към влизане в НАТО и ЕС, въпреки че няма да влезе в двата съюза през 2024 година.

Кои са най-важните фактори, които ще повлияят и може да наклонят везните към един или друг сценарий? Номер едно е западната военна помощ за Украйна, както и състоянието на украинския военнопромишлен комплекс. По-точно – дали се развива достатъчно, за да преодолява зависимостта на Украйна от външна помощ. На второ място – как се справя украинската армия на фронта и с военните си операции в руския тил. На трето място – с какви пари разполага украинският отбранителен сектор, а след това идва доколко руската армия ще успява да напредне в Украйна и какъв ще е резултатът от президентските избори в САЩ през ноември, 2024 година.

Източник: GLOBSEC

Още: Как войната в Украйна промени Германия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com