Военен експерт: Вместо САЩ Украйна май ще се сдобие с нов спонсор

22754
Военен експерт: Вместо САЩ Украйна май ще се сдобие с нов спонсор
Снимка: Pixabay/volzi

След като от САЩ военната помощ за Украйна секва, Европа най-после се събужда и започва да осъзнава, че трябва да въоръжава Киев, защото ако Украйна не устои, европейските страни не разполагат с време да се подготвят за директния сблъсък с Русия. Това е мнението на военния експерт, украинския полковник от запаса Олег Жданов.

За неблагоприятния развой на събитията, който се наблюдава в САЩ по отношение на военната помощ за Украйна и същевременно активизирането на Европа, експертът говори в интервю за изданието „Главред“:

"В Съединените щати се очертава недобра тенденция: Тръмп може да спечели президентските избори“, казва той като добавя, че в този случай САЩ отново ще започне да провежда политика на изолационизъм. Именно тази опасност обаче накара Европа неочаквано да се активизира, смята експертът.

Още: Тарнавски: Руската армия ни копира, но загубите й са 3-5 пъти по-големи от нашите

Дори Полша с ударното ѝ въоръжаване няма да има време

"Европа най-накрая започна да прозрява, че трябва да противостои на Руската федерация. Туск (Доналд Туск, който отново стана премиер на Полша – бел.ред.) ще насочи вниманието на всички европейски лидери към факта, че дори Полша, при нейния темп на развитие, няма да има време да се подготви за пряка конфронтация с Русия през следващите 3 години. Дори като се вземе предвид фактът, че Полша купува цели дивизии Abrams и F-35 и отделя милиарди долари за изграждането на военни бази за американските войски на своя територия, поляците пак стигат до извода, че няма да успеят", заяви Жданов.

По-голямата част от Европа разбира, че Украйна трябва да бъде въоръжена, за да продължи да се сражава, защото европейските страни няма да издържат на конфронтацията с Руската федерация, обясни Жданов. "Нека Украйна се бие, поне ще имаме време да изкопаем окопи зад гърба ѝ. За това вече почнаха да говорят Шолц, скандинавските страни и Северна Европа, с изключение на Нидерландия, където на власт дойде проруска партия (бел. ред. - изборите бяха спечелени от Герт Велдерс, но това не му дава мнозинство в парламента, той дори не е близо до такова). Може би затова те не подписаха отвореното писмо до европейските лидери за необходимостта от помощ за Украйна", отбеляза експертът.

"По принцип тенденцията от страна на Европейския съюз е положителна. Европейците сега ще направят всичко възможно да ни осигурят боеприпаси и оборудване", смята той.

Още: Путин с обещание към Си Дзинпин: Най-малко 5 години ще се бием в Украйна

Страхът на европейците

"Основният проблем на европейците е, че започват да осъзнават, че нямат време да произведат необходимото количество оръжия и боеприпаси и затова ще трябва да вземат всичко от складовете си, което за тях е много болезнено и страшно решение. За европейците най-важното е да преодолеят страха си, защото военно-промишленият комплекс набира скорост много бавно. В продължение на една година те не успяха да развъртят тези един милиард евро, които бяха отпуснати за компенсиране на производството и закупуването на боеприпаси за Украйна.

Ако европейците преодолеят този страх, тогава ние (Украйна - бел.ред.) ще получим оръжие и техника в необходимите ни количества. Но при всички случаи те ще се опитат да ни го доставят", категоричен е Жданов.

Той смята, че основният двигател да бъде преодолян този страх ще дойде от страните от Източна Европа, които бяха част от социалистическия лагер. Именно те най-добре осъзнават опасността от Русия и ще направят всичко възможно да принудят Европейския съюз да даде оръжие на Украйна.

Още: Politico: Байдън променя стратегията за Украйна (ВИДЕО)

Нов спонсор в лицето на Норвегия?

След оттеглянето на САЩ има шанс Украйна да се сдобие с нов спонсор в лицето на Норвегия, смята Жданов като добавя, че неслучайно украинският президент Зеленски на връщане от САЩ се отби именно в Осло. Зеленски пристигна в Норвегия за среща със скандинавските лидери (ВИДЕО) 

"Обемът на стабилизационния фонд на Норвегия е 1,5 трилиона долара. Норвегия може да си позволи да купи наведнъж 57 самолета F-35 и за нея това не е разход, а модернизация на ВВС. И, между другото, в Норвегия тези пари не се съхраняват в торби, а се пускат в обращение под формата на заеми. Само през първата половина на 2023 г. Норвегия генерира печалби от лихви по тези заеми в размер на 142 милиарда долара. А Украйна иска едва 61 милиарда за 2024 г.", аргументира се Жданов.

ОЩЕ: Норвегия ще прехвърли на Украйна допълнителни NASAMS и 800 милиона долара хуманитарна помощ (СНИМКИ)

Неочаквана помощ - от кралските дворове в Европа

Експертът посочи още един интересен момент - позицията на кралските семейства в Европа.

"Преди два месеца се случи събитие, за което практически не се говори широко - през октомври в Париж се състоя своеобразна среща на върха на кралските семейства в Европа, която бе председателствана от крал Чарлз, а речта му беше посветена на Украйна. Чарлз III каза, че кралските семейства трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели тази война. А кралските семейства са много голяма политическа сила. И въпреки че, изглежда, че всички те са ограничени от конституциите, но същият този британски парламент не може да работи без крал", посочи експертът.

На въпрос защо европейските кралски семейства са заинтересовани от победа на Украйна, Жданов отговори така: 

"Защото никой не иска повторение на Втората световна война. В крайна сметка сега това е същата „кафява чума“, само че от другата страна. След всяка победа на руските войски Путин се чувства все по-окрилен. Той вече говори, че Източна Европа е в сферата на интересите на Русия."

Още: Зеленски и украинското финансово министерство се чудят откъде да намерят милиарди гривни за мобилизацията

Прогноза: Най-добрият сценарий за край на войната ще доведе до израелския вариант

Според военния експерт положителният сценарий за войната - този, при който Украйна ще получи необходимите ѝ оръжия, ще доведе до завършък на войната в израелския вариант, тоест Украйна ще отвоюва териториите си до международно признатите ѝ граници от 1991 г., но и двете страни ще продължат с престрелки по границите и ракетни атаки и след края на войната.

Единственият начин това да не се случи, според него, е поражението на руските сили в Украйна да доведе до политически катаклизми в самата Русия и оттук до заплаха от разпадане на държавата.

Още: Кулеба: Европа не може да се защитава без Украйна, защото имаме най-силната европейска армия

Впрочем експертът е на мнение, че шансът за такъв катаклизъм в Русия е извънредно голям, тъй като има страшно много противоречия между центъра на Руската федерация и отделните ѝ региони. "Центърът отнема 80% от приходите на регионите, а регионите с протегната ръка се молят да им върнат парите. (...) А има региони, които изхранват Москва", отбеляза той. Като истински динамит, който е заложен в Руската федерация, той отбелязва, например, Татарстан, Кавказ, Далечният изток.  

Татарстан е самостоятелен субект в рамките на Руската федерация, той е част от Русия на договорна основа. И този договор приключи през 2017 г. - оттогава Путин се страхува дори да се спомене за неговото удължаване, тъй като условията сега ще са съвсем различни - защото Татарстан днес има свой президент, телевизия и държавен език, изтъкна експертът.

Още: Планът на Кремъл за разрушаване на НАТО: Китайски и индийски миротворци в Украйна и следващата цел в Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com