Сделката между САЩ, Канада и Мексико - победа на Тръмп с подводни камъни?

2936
Сделката между САЩ, Канада и Мексико - победа на Тръмп с подводни камъни?
Снимка: Getty Images/Guliver

Постигането на ново търговско споразумение между Вашингтон, Мексико и Отава бе голяма победа за президента Доналд Тръмп, способна да подобри позицията на Републиканската партия в навечерието на изборите за Конгреса на САЩ. Съществува обаче заплаха, че това споразумение няма да преживее самите междусрочни избори, предстоящи на 6 ноември.

Това становище изразиха американски експерти, коментирайки разработената от САЩ, Канада и Мексико договореност, която следва да замени Споразумението за Северноамериканската зона за свободна търговия (НАФТА).

Тръмп поиска ФБР да разследва обвиненията срещу Кавано

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че иска ФБР да разследва обвиненията в сексуални посегателства срещу номинирания от него ка...

Сбогом НАФТА? 

Първото нещо, което хваща окото, когато погледнете към новото споразумение, е неговото име. НАФТА, подписана през 1992 г. и влязла в сила през 1994 г., трябва да отиде в миналото. Тя се заменя от Споразумението между САЩ, Мексико и Канада (The United States - Mexico - Canada Agreement, USMCA). Но новата сделка, според много анализатори, изобщо не е коренно различна от НАФТА.

"Новото споразумение всъщност запазва всички параметри на НАФТА, добавяйки само няколко предимства за отделни категории (производители в САЩ)", казва редакторът на списание „Атлантик“ Дерек Томпсън. "По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп не каза, че НАФТА може да се подобри, като се измени леко. Каза, че НАФТА е най-лошото споразумение в световната история. Сегашното споразумение не може да се нарече наистина ново, това всъщност е само НАФТА 2.0", заключава Томпсън.

Очевидно обаче подобно преобразуване бе от съществено значение за Тръмп. "Той изигра война на имена - убеди Канада и Мексико да се отърват от името НАФТА, което мрази", казва икономическият коментатор на "Вашингтон пост" Хедър Лонг.

Ако споразумението бъде одобрено от Конгреса - а се изисква одобрение както от Сената, така и от Камарата на представителите - Тръмп ще влезе в историята не само като човек, който реформира НАФТА, но и като баща-основател на ново търговско-икономическо обединение. "За един президент, който обръща специално внимание на заглавията на вестниците, това е политически оправдана стъпка. Той ще може да каже, че е уникален преговарящ, който представя конкретни резултати", казва Джулиън Зелизер, професор и историк от Принстънския университет.

Тръмп обещава план за Израел и Палестина до края на годината

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че новият мирен план за Близкия Изток, който той обещава, ще види бял свят до края на годин...

Победители и губещи

На свой ред старшият научен сътрудник в авторитетния неправителствен Съвет по международни отношения Едуард Олдън охарактеризира новото споразумение за "Пи Би Ес" като безпрецедентна победа за Тръмп и отказ на Канада и Мексико от предишната им неотстъпчивост. "Любопитно е, че на САЩ дори не се наложи да жертват кой-знае какво в тези преговори. Ние се отказахме (само) от няколко условия, които фигурираха в първоначалната (необичайно жестока) преговорна позиция на президента. Но виж, Канада и Мексико като цяло не получиха много от това, което искаха", каза представителят на Съвета за международни отношения, базиран в Ню Йорк.

Той добави, че Мексико Сити и Отава трябва да се задоволят само със съхранение на достъпа до "огромния американски пазар". "Това е доста голям проблем, тъй като страните (участващи в процеса на провеждане на търговски преговори - бел. ред.) обикновено се опитват да създадат ситуация, в която и двете страни печелят". Но президентът Тръмп взе и създаде ситуация, в която има победители и губещи. Тази сделка ще е по-добра за САЩ и по-лоша за Канада и Мексико. В дългосрочен план няма да има положителни последици за отношенията ни с двете страни", заяви Олдън.

Изпълнено обещание

Обръщайки се към фактора на изборите през ноември, американските наблюдатели наричат постигнатата сделка „сериозна победа за Тръмп".

Тръмп не пожела да се срещне с Трюдо, взе да се хвали как предотвратил война с КНДР

Американският президент Доналд Тръм потвърди, че е отказал да се срещне с канадския министър председател Джъстин Трюдо в кулоарите на О...

"Президентът Тръмп се нуждаеше от победа в навечерието на изборите, а сега удържа победа, и то страхотна", каза Лиз Пийк, финансов анализатор в бизнес вестника „Уолстрийт Джърнъл“ по Фокс ТВ и няколко други американски медии. "С приближаването на изборите и при условие че някои прогнози гласят, че търговската война с Китай ще забави икономическия растеж в САЩ, президентът Тръмп трябваше да покаже на гласоподавателите, особено в щати като Мичиган и Уисконсин едно нещо: тактиката му може роди плодове", посочва още тя в колоната си във вестник „Хил“. "Новата версия на НАФТА демонстрира пред света, че администрацията на Тръмп е в състояние да постигне по-изгодни (за САЩ) търговски споразумения", констатира Пийк.

Това дори признава "Вашингтон пост", непрекъснато критикуващ Тръмп. "Той сключи важно търговско споразумение и сега, в навечерието на междусрочните избори, ще може да обяви пред своите избиратели, че това е още едно обещание, което е спазил", подчертава журналистката от вестника Хедър Лонг.

Победа, която може да избледнее

Засега единна гледна точка за по-нататъшна перспектива на сделката след ноемврийските избори у експертите няма.

Самият договор се очаква да влезе в сила едва през 2020 г., но първо трябва да бъде одобрен от законодателните органи на трите държави. В Конгреса процесът може да се отложи с дълги месеци. Най-вероятно разглеждането на споразумението от Капитолия ще започне след ноемврийските избори, в резултат на което републиканците могат да загубят контрола върху едната или и двете камари на Конгреса.

Канада и САЩ се разбраха за НАФТА, чакат се подробности

Късно снощи (30 септември) американско време преговорните екипи на Канада и Съединените щати са се договорили за измененията на Северно...

Някои наблюдатели смятат, че дори в случай на победа на демократите през ноември, сделката ще бъде одобрена. "Одобрението на Конгреса изглежда вероятно, защото републиканците са доволни, че Канада все пак се е съгласила да участва в споразумението, а демократите са доволни от съдържащите се в него разпоредби за подобряване на трудовото законодателство", прогнозира Хедър Лонг.

В същото време експерти, анкетирани от вестник „Политико“, предричат нещо съвсем различно. "Ако демократите успеят да получат поне малък превес в Камарата на представителите през ноември, както свидетелстват текущите проучвания, новото споразумение ще бъде изправено пред големи пречки".

"Блокирането на подкрепата за ново споразумение по НАФТА ще бъде сериозно", цитира вестникът конгресмена от Демократическата партия Ричард Нийл. В случай на победа на демократите, този законодател следва да оглави комисията по приходи и разходи в долната камара на Конгреса. Именно в тази комисия на Камарата на представителите, както и в комисията по финанси на Сената, администрацията на САЩ ще представи за разглеждане законопроект за влизането в сила на новата тристранна търговска сделка.

Както американските политолози и икономисти прогнозират, Тръмп може да се изправи пред забавяне на одобрението на споразумението от Конгреса. "Не може да се каже, че това е толкова неочаквано. Отново получили власт, демократите, презиращи президента, не желаещи да се помирят с него, могат да решат просто да отхвърлят всичко, което им се удаде да отхвърлят", пише "Политико“.

По думите на специалистите в САЩ, в този случай президентът може да предприеме радикална стъпка - да се оттегли от НАФТА до утвърждаване на нов договор, с който да постави членовете на Конгреса пред избор: или да одобрят сделка по условията на Тръмп, или изобщо да не се постига такава.

Канада няма да подпише НАФТА без точка за медиите

Канада няма да подпише преразгледаното споразумение за Северноамериканската зона за свободна търговия /НАФТА/ без точка, която забраняв...

Анализът е изготвен за агенция ТАСС от американски анализатори, цитирани от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари