Серийните убийства в Кипър показаха мрачната картина за жените-имигранти

4071
Серийните убийства в Кипър показаха мрачната картина за жените-имигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Поне седем чужденки - жени и момичета бяха убити, а някои от тях изхвърлени в токсично езеро - "първите серийни убийства" в Кипър предизвикаха ужас и доведоха до обвинения в полицейски расизъм.

От средата на април пресата на средиземноморския остров критикува пропуските по отношение на убийствата, които 35-годишният армейски офицер Никос Метаксас твърди, че е извършил, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Откриха още една жертва на серийния убиец и изнасилвач от Кипър

  Човекът, който призна, че е убил седем чужденки на острова, е разследван по допълнителни обвинения за изнасилване на чужденка,...

Андреас Капардис, криминолог и почетен професор в Университета на Кипър, казва, че убийствата са първият такъв случай, откакто островът получава независимост през 1960 година. "За кипърците откриването на сериен убиец в собственото им общество е ... уникално", заяви той.

Откритите жертви са четири филипинки, включително майка и шестгодишната ѝ дъщеря, румънка и осемгодишната ѝ дъщеря, и жена, за която се съобщава, че е от Непал. Всички жени са били обявени за изчезнали, но полицията не е разследвала случаите, позволявайки на предполагаемия убиец да продължи да убива поне още почти три години.

"Колкото повече напредваше разследването, толкова по-ясно ставаше, че полицията проваля издирванията, защото това са жени - имигранти", казва Мария Мапориду, която организира протест срещу начина, по който властите са провеждали разследванията на изчезналите жени. Убийствата "удариха по много от нашите слаби места - нашите отношения с жените, с имигрантите и липсата на грижа от страна на полицията", добави тя.

Откриването на пет тела само за няколко седмици разтърси обичайно стабилния политически пейзаж на популярния ваканционен остров. Министърът на правосъдието беше принуден да подаде оставка, президентът Никос Анастасиадис уволни шефа на полицията. Кипърският държавен глава критикува полицията за "явна небрежност и абдикиране от служебните задължения“ и призна, че по-добрите първоначални разследвания са могли да предотвратят някои от убийствата.

Вестник Cyprus Mail съобщи, че полицията е пренебрегвала молбите за разследване на изчезналите жени, твърдейки, че жените са напуснали острова през северната граница – към подкрепяната от Турция република, непризната от международната общност.

Серийният убиец на жени от Кипър е с български корени

Първият сериен убиец, разкрит в Кипър, е с български корени – майка му е от Стара Загора, предаде Нова телевизия.  Следоват...

"Ако полицията беше свършила работата си ... пет живота биха могли да бъдат пощадени. Може би пълното пренебрежение на полицията ... отразява отношението на нашето общество", допълва Мария Мапуридо.

За Лиса Йатаас, основател на Obreras Empowered, неправителствена организация, която защитава правата на домашните помощници, убийствата са били "събуждане". "Сега трябва да говорим - да накараме правителството и имигрантите да седнат на една маса, за да обсъдят сексуалното и физическото насилие", каза тя.

В края на април, когато полицията претърсва токсичните води на изкуствено езеро близо до Никозия, Мария Мапуридо публикува в социалните мрежи призив за протест пред президентството. Стотици хора, както кипърци, така и чужденци, се събират на мястото в столицата всеки петък. Сред тях е Николета Георгиу, организатор на такива събития, която изрази гняв, че властите не са успели да защитят жените.

"Трябва да помните, че мигрантите са част от нашето общество", каза 26-годишната жена. "Тук не познавам семейство, което да няма бавачка или чистачка. Но жертвите са двойно невидими - жени и чужденки", допълва тя.

Мапуридо търси в неразрешените случаи на изчезнали хора на острова и установява, че те са 35, датиращи от 1990 година. Повечето са чуждестранни жени, както и няколко юноши. Сред тях има и три българки. Сега тя води кампания, за да "гарантира, че полицията върши работата си правилно" и разследва случаите. Но криминологът Капардис предупреди, че полицията често се сблъсква с "изчезвания на чужденци, които са много трудни за разрешаване".

Кипър в шок след нови разкрития за зловещия сериен убиец

Кипър е в шок след поредицата от убийства на чужденки. За всички тях е арестуван военнослужещ, който си признал, че е убил общо пет жен...

След убийствата "кипърците изглежда са открили, че жените имигранти тук не са в безопасност", каза домашна помощница от Етиопия, която поиска да не бъде назовавана. "Но ние го знаехме от самото начало“, допълва тя.

Със своите 864 000 жители, Кипър има репутацията на оазис на мира в проблемния регион. Слънчевият туристически остров е привлякъл близо четири милиона туристи миналата година. Въпреки това, според последните данни на Евростат, Кипър има едно от най-високите нива на убийства в Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари