Северна Корея: Какво трябва да се направи сега?

3227
Северна Корея: Какво трябва да се направи сега?
Снимка: Getty Images / Guliver

Ким не е налудничав авантюрист, който иска ядрена война, а твърде хитър стратег. Той вече постигна това, което искаше. Преките преговори с Пхенян сега вече са неизбежни. И Ким ще може да ги води от позицията на силата.

Коментар на Александър Фройнд

Започнаха преговорите между Северна и Южна Корея

Първият кръг от преговори за нормализиране на отношенията между КНДР и Южна Корея вече започна в общата зона за сигурност край разделит...

Където има желание, има и път: След месеци на войнствена реторика двете враждуващи корейски държави изненадващо се съгласиха на преки разговори. От тях дори има реален резултат: неколцина атлети на Северна Корея, придружени от задължителния в такива случаи антураж, ще заминат за Зимните олимпийски игри в Южна Корея. Не е изключено спортистите на двете страни съвместно да дефилират по време на церемониите по тържественото откриване и закриване на Олимпиадата. Подобно нещо вече се е случвало веднъж - по време на Азиатските игри през 2002 година в южнокорейския град Бузан, което тогава просто възхити света.

Тук обаче не става дума само за дипломация в света на спорта. Много по-важно е, че след две години на пълно затишие, двете съседни държави най-сетне отново разговарят помежду си. Те веднага се договориха да бъде подновена "горещата телефонна линия" по военни въпроси, за да няма недоразумения, водещи до ескалация на напрежението. Твърде вероятно е по времето на Олимпиадата отново да има и срещи на семейства, които са били разкъсани от Корейската война през 1953 година. Както Русия, така и Китай реагираха на тези новини със съответното облекчение.

Ким постига целта си

Това развитие е удивително на фона на това, че месеци наред корейският диктатор Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп взаимно се провокираха с ракетни изпитания, маневри, санкции и лични обиди. И все пак: сегашното предпазливо сближаване не представлява истинска изненада. Защото Пхенян неслучайно демонстрира повече гъвкавост именно сега. Ким Чен-ун не е някакъв налудничав "бомбаджия", който изправя страната си на ръба на ядрената война, а твърде хитър стратег. С проведените ракетни и атомни изпитания той постигна тъкмо това, което искаше – светът отново да започне да преговаря със Северна Корея.

Сега вече преките преговори с Пхенян са просто неизбежни. И Ким вече е в състояние да ги води от позицията на силата. Потенциалната опасност, която произтича от севернокорейските ракети, които могат да достигат до САЩ, е достатъчен повод за Вашингтон да взима Ким съвсем на сериозно. А непредвидимите му провокации така или иначе са крайно опасни за съседни страни като Япония и Южна Корея. Точно поради тази причина Ким Чен-ун ще продължи твърдо да следва своята ядрена програма. Защо му е да спира заплахите срещу "изкуфелия американски дъртак", както той нарича Тръмп, или срещу Южна Корея, която щял да изравни със земята?

КНДР е приела предложението за преговори с Южна Корея

Северна Корея е приела предложението за преговори на високо равнище с Южна Корея. На 2 януари Сеул предложи на Пхенян среща на високо р...

Шанс за САЩ

В Сеул ще приемат севернокорейското предложение за разговори радушно, защото южнокорейският президент Мун следва политика на сближаване между двете корейски държави, придържайки се към германския пример. В своята програмна "Берлинска реч" през 2017 година, Мун, който е бивш правозащитник, избягал от Северна Корея, се застъпи именно за това - да започнат преки преговори, ако ще и по маловажни въпроси - поне на първо време.

Първата решаваща стъпка вече е направена. Сега всички страни трябва да се раздвижат. САЩ и Китай би трябвало с всички сили да подкрепят това плахо сближаване и възможно най-бързо да организират преки разговори между всички страни в конфликта. Защото в ситуация на примирие - без ракетни изпитания и взаимни обиди – взривоопасният конфликт ще може сравнително бързо да бъде обезвреден.

С едно разумно посредничество, САЩ ще могат отново да се покажат като сериозен и надежден фактор в Азия и да си възвърнат част от изгубеното доверие. В крайна сметка се видя, че дългогодишната политика на санкции не доведе до никакъв резултат, а военните заплахи не представляват истинска опция. Вероятно ще са нужни още няколко мерки за укрепване на доверието преди да се стигне до среща на върха. Но дори и само това, че след цялата войнствена реторика от последните месеци има изобщо някакви шансове за дипломатическото решение на конфликта, само по себе си е вече голям успех.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари