Шегите свършиха, да се браним: Пригожин и руското военно министерство убеждават Путин според оценка от САЩ (ВИДЕО)

18978
Шегите свършиха, да се браним: Пригожин и руското военно министерство убеждават Путин според оценка от САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руското военно министерство и руският олигарх Евгений Пригожин, който е създател на ЧВК Вагнер, изглежда търсят начин да убедят издирвания от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да се премине изцяло в режим "отбрана" в Украйна. Това посочва като основно заключение в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

От ISW обръщат внимание на все по-засилващите се сигнали и дискусии, че руското военно министерство се цели да привлече още 400 000 наборници, за да ги използва за укрепване на защитни позиции в Украйна. Освен това, усилено тече подготовка за защита на Крим, което многократно беше доказано с различни сателитни снимки, а има и информация на терен за прехвърляне на руски войници.

Отделно, Евгений Пригожин говори как в момента за Русия е най-добре да се укрепи в окупираните украински земи така, че да не може да бъде помръдната оттам. Той го казва като коментар на случилото се на 11-тата среща в Рамщайн – форматът, при който съюзниците в НАТО и Украйна координират действията си. Пригожин говори за броя на обучаваните зад граница от инструктори на НАТО украински военни и предупреждава, че само в Германия са 25 000, ще има и още, а Западът вече дал 230 танка и 1500 други бронирани машини, което е голямо количество, достатъчно за сериозна операция. "Шегите свършиха. Необходимо е не само да се закотвим, но и да се закотвим по такъв начин, че да е възможно да бъдем откъснати само ако противникът си изпочупи ноктите", подчертава създателят на ЧВК Вагнер. Той е убеден, че единствената причина все още да няма украинска контраофанзива, е времето – в Украйна все още вали, земята е кална, но щом изсъхне (след 10-тина дни според него), "те ще атакуват".

Че руското военно министерство и Пригожин все повече сближават позиции също е факт от известно време насам – ЧВК Вагнер получават каквото искат като боеприпаси. А историята със сина на Песков, който бил артилерист в ЧВК Вагнер, също подсказва едно – в исторически план служители на Кремъл често са действали по такъв начин, публично, за да убедят Путин да предприеме определени действия. Поне засега обаче атаката при Бахмут (а и при Авдеевка) не спира и Русия дава жертви, които може да се окажат много свидни, когато дойде моментът да се защитава. А той наистина е скоро, предвид и пресните данни, при това руски, как в делтата на река Днепър украинците вече установяват стабилни позиции на източния бряг на реката, които ще им помогнат да я преминат, когато му дойде времето.

Пригожин и Пушилин: Бахмут не е блокиран. Украинците хапват пица и работят да форсират Днепър (ВИДЕО)

(КАРТА) Що се отнася до Бахмут, ситуацията там си остава гореща и много тежка. В сутрешната сводка на украинския щаб е посочено, че са спрени руски пехотни атаки към Григоровка (11-12 километра северозападно от Бахмут), Хромово (2 километра западно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). Това представляват най-важните точки в полукръга от запад, които ако руснаците превземат и контролират, ефективно ще са обкръжили и Бахмут.

В украинския телеграм канал "Бахмутски демон", списван от биещи се там украински военни, има кратко съобщение – много тежка нощ, отбити са няколки щурма по Пътя на живота, боевете продължават. Редица руски военни блогъри спекулират, че всъщност Пътят на живота е отрязан и украинската логистика минава през Ивановско и през други селски пътища, а не през път О0506 Хромово – Часов Яр, както и че заради обилните валежи е невъзможно преминаването на тежка военна техника, което поставя защитниците на Бахмут в положение да не могат да се изтеглят. Официалната информация на руското военно министерство обаче е следната – превзети били три квартала в западен Бахмут (неясно кои) и по фланговете не се допускат украински контраатаки.

(КАРТА) По другите фронтове – Авдеевка и линията Сватово – Кремена в Луганска област, няма значими промени. При Авдеевка руснаците още атакуват, а в Луганска област офанзивните им действия са по-ограничени и се целят главно в украинските позиции до Кремена – Диброва, парка Серебрянка и Билохоривка.

Пентагоналийкс: Украйна е в трудна ситуация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари