X
 
 

Шест ключови факта за войната в Сирия

13354 5
photo of Шест ключови факта за войната в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver
Оказа се, че Сирийската война е бавно еволюираща катастрофа, която обхвана почти цялото земно кълбо. По-надолу Аманда Ериксон, автор в американското издание The Washington Post, излага причините, които смята, че са довели до нея и отговаря на въпросите защо тя се е усложнила толкова много и какво може да се случи в бъдеще. Текстът е предаден без редакторска намеса.

Как започна Сирийската война?

През март 2011 година из цялата страна се разразиха мирни протести, част от въстанията в контекста на Арабската пролет. Организаторите призоваха президента на Сирия Башар Асад да осъществи демократични реформи, но неговото правителство отговори с насилие. В отговор част от протестиращите се обединиха с отцепили се военни и формираха "Свободната сирийска армия" - бунтовническа групировка, която си постави за цел свалянето на правителството. До 2012 година въоръжената борба вече се беше превърнала в пълномащабна гражданска война.

Какво прави Русия в Сирия?

Русия подкрепя правителството на Асад от много време. Според един изследовател, Русия е помогнала за изграждането на съвременната сирийска армия и Асад е един от най-верните съюзници на руския президент Владимир Путин в Близкия Изток. Русия често блокира смислени международни действия срещу Сирия като налага вето на проекторезолюциите в Съвета за сигурност на ООН и именно Москва промени хода на войната в полза на Асад чрез военната си интервенция през 2015 година.

Защо са замесени Съединените американски щати?

Руските военни обвиняват Великобритания за инсценирана химическа атака в Сирия

Руските военни заявиха днес, че разполагат с доказателство, че химическата атака в сирийския град Дума е инсценирана по нареждане от Ло...

САЩ нямаха голямо желание да се ангажират прекалено много в Сирия, но го направиха заради две основни причини.

Първо, "Ислямска държава" започна да изгражда плацдарм в страната през 2013-а година. На следващата година САЩ започнаха да нанасят въздушни удари по терористичната групировка. По-нататък Вашингтон изпрати сухоземни части в борбата и в момента около две хиляди американски военнослужещи са разположени в Сирия.

Второ, САЩ искаха да накажат правителството на Асад за това, че употребява химически оръжия, като например зарин и хлор, срещу сирийските граждани.

Химическите атаки и САЩ?

През 2012-а година президентът Барак Обама определи използването на химически оръжия като „червена линия“, зад която е военната интервенция на САЩ. На следващата година атака с газ зарин в Източна Гута стана причина за смъртта на 1400 души, според изчисленията на американското правителство. Обама натисна за военен удар, но не получи разрешение от Конгреса.

Следователи искат защита на доказателствата за химическата атака в Дума

Военни следователи днес подчертаха нуждата от запазване на доказателства в Сирия, свързани с предполагаемата химическа атака в бунтовни...

Вместо това, той измисли дипломатическо разрешение. СС на ООН нареди на Асад да унищожи химическия си арсенал и да подпише Конвенцията за химическите оръжия, която забранява на страните да произвеждат, складират или използват химически оръжия.

След това имаше няколко съобщения за употреба на химически оръжия. Един от най-тежките удари беше на 4 април 2017 година. Тогава близо 100 души загинаха в северния град Хан Шейхун в предполагаема атака със зарин. Това стигна до заглавията на световните издания и до вниманието на президента Тръмп, който изрази ужаса си от фотографиите, показващи „невинни деца, невинни бебета“, отровени с нервен агент. Само няколко дни след тази атака, Тръмп разпореди удар с крилати ракети по сирийска военновъздушна база. Това беше първият директен американски удар по сирийския режим в хода на войната.

Кои ключови регионални играчи помагат на Асад?

Един от ключовите съюзници на Асад е Иран. Иран се нуждае от Сирия, за да придвижва оръжията си и прокси милициите си из Близкия Изток. Така че, когато Асад беше под заплаха, Иран се намеси, за да го защити. Така направи и „Хизбулла“, ливанското политическо движение и военното му крило, които са близки съюзници на Техеран.

Това разтревожи враговете на Иран в региона, като Саудитска Арабия и Турция. И те започнаха да изпращат пари и оръжия на анти-правителствените бунтовници, включително на екстремистките групировки. Израел започна да напада базите на Асад и да нанася въздушни удари.

Гутериш обезпокоен от възможността за ескалация на напрежението в Сирия

Увеличаването на напрежението между световните сили може да доведе до "пълна военна ескалация" в Сирия, предупредигенералният секретар ...

Това означава, че днес в Сирия се водят четири отделни войни. Сирийското правителство продължава да води война с бунтовниците. Израел е във война с подкрепяните от Иран формирования. А САЩ се опитват да доубият „Ислямска държава“.

Как живеят сирийците?

Непоносимо. Сирийските семейство често не разполагат с основните средства за живот, като храна, подслон и медицински грижи. Децата не могат да ходят на училище. Войната се води в градовете и по улиците.

От началото на войната са загинали повече от 465 хиляди сирийци, още един милион са ранени, а 12 милиона – повече от половината население на страната – бяха принудени да напуснат домовете си. Повече от 5,5 милиона избягаха в чужбина и са регистрирани като бежанци.

Превод - агенция "Фокус"

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ганчо зубидренката 3 ганчо зубидренката преди 1 година Профил на трол?
  Как започна Сирийската война? Някакво хлапе,написало нещо на стената и затова му набили шамарите... Дрън-дрън та пляс. Какво прави Русия в Сирия? Гледа си интереса,разбира се... Петрол,оръжие... Защо са замесени Съединените американски щати? Защото се месят навсякъде... Където има петрол и оръжие,гайджин ентърпрайз са там. И не е вярно,че УСА направиха база в Сирия,за да се бият с ИД. Снабдяв виж още ›› ат с оръжие и пари групировки "борещи" се за избиването на сирийската войска. А последните 2-3 години усилено снабдяват с оръжие и техника кюрдите. Очаквам и танкове да им дарят. След това ще ги използват,както използваха муджахидините в Афганистан.Няколко години,ЦРУ обикаляше да си събира Стингърите. Смешно ли е? Тук е мястото,да благодарим на г-жа Клинтон. Когато пристигна и подписа с премиера,сделката за БГ оръжията, тя помогна на много български домакинства да си вземат заплатите. Площадките под Стара планина се задръстиха. Оръжието се натовари,обиколи малко по света и мистериозно,се появи в Сирия. Химическите атаки и САЩ? Химически атаки трябва да има. Без тях няма да имат подкрепата на ООН. А вярно ли е,че сирийците предали всичката си химия на руснаците,те я дали на израелците и те извикали българите да я унищожат в пустинята ? ООН ли казах!Като видя многословната Хейли или реч на президента на УСА,как говорят за злото,оста на злото,ужасните атаки със зарин...и ми се повръща. Повтарят едно и също от времето преди Виетнам. Всички комунисти са лоши,а ние сме добри. Понеже сме добри,ето ви 10000 брадати сунити да ви колят.
 • неутрален 2 неутрален преди 1 година Профил на трол?
  Невероятно!!! Успешно удариха ... заводи за химическо оръжие в Сирия с цел да запазят живота на населението ... !!! нали ако в тези заводи има химическо оръжие като бъдат взривени ще отровят половин Сирия, цяла Йордания и цял Израел !!! Извод: официалната версия за ударите нещо издиша. Ако има хим. оръжие в Сирия Израел нямаше да разреши ударите.
 • българин 1 българин преди 1 година Профил на трол?
  Къде са продажните рубладжийски мекерета да оближат задника на лилипуткин и под този материал, как ще заработят, ако продължават да чакат?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Днес в България е Ден за Дълбок размисъл! Оставете за малко поне американо-русо-филофобските гръмки приказки... Думата ми изобщо не е за Путин, Тръмп и тямподобните. А за България! А във връзка с атаките в Сирия: 1. Според сведения ракетната атака в Сирия е довела до 2ма-3ма ранени! Докато само вчера България, член на високо-технологичния клуб НАТО даде 6-тима загинали и над 20 ранени (единият кат виж още ›› о зяпач)... 2. Не чух някой от високоплатените радио-телевизионни коментатори на атаката да помене българските жертви (май само водещите). А е Ден на траур! А иначе - атаката ми прилича на едновремешна простодушна хумореска: "Отмести се врагче, да не те улуча... Ха така - видях, че си готов.... На ти сега врагче една бомбичка"
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Откога нечии мнения стават факти? Като започнем от първа точка, че във всяка държава бунтовниците са престъпници и терористи, всичко надолу в статията пропада. Основна цел на американците е да подпалват конфликти, а турците се възползват от хаоса и си преследват имперските дивашки интереси.
  : 2 !