Шпигел: Оставката на Болтън - какво стои зад нея?

3072
Шпигел: Оставката на Болтън - какво стои зад нея?
Снимка: Getty images/Guliver

Във Вашингтон почти са спрели да броят министрите, съветниците и личните говорители, от чиито услуги президентът на САЩ Тръмп се лиши по време на мандата си, пише "Шпигел".

Освобождаването на съветника по сигурността Джон Болтън показва за пореден път, че приемствеността е непозната дума в Белия дом. Там сега се залага на непредсказуемото поведение. Друг характерен момент е, че съществуват няколко различни версии около оставката на Болтън.

Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че по отношение на много въпроси са имали разминаване, затова помолил Болтън да подаде оставка. Противно на твърдението, Болтън заяви, че сам е предложил оставката си, която е била приета едва на следващия ден.

Причината

Доналд Тръмп уволни Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп е поискал и получил оставката на съветника си по националната сигурност Джон Болтън. ....I aske...

Според политически наблюдатели, между държавния глава и неговия съветник е имало словесен сблъсък относно плана на Тръмп да проведе мирни преговори с талибаните в имението си в Кемп Дейвид няколко дни преди 11 септември.

Срещата беше отменена от Тръмп. В американските медии се появиха множество материали, които доказваха, че Болтън е настоятелно е посъветвал президента да отмени срещата, идеята за която е възприемал от самото начало като несериозна.

Информациите бяха изпъстрени с множество детайли. Това вероятно не се е харесало на Тръмп, който не търпи да има пробив в близкото си обкръжение. Най-вероятно е заподозрял съветника си или някого от антуража за изнесените подробности

След почти две години приключи един доста странен съюз, в който Тръмп и Болтън просто не си подхождаха.

Президентът, който обеща да оттегли масовото военно присъствие на Съединените щати в различни точки на света и да разреши съществуващите с други страни проблеми посредством гениални „сделки”, се прояви по много външнополитически теми като пълна противоположност на Болтън.

Москва: Оставката на Болтън не променя позицията на Русия

След оставката на Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент, позицията на Русия не се е променила, заяв...

Джон Болтън беше и си остава „ястреб” – той не вярва във възможността САЩ да сключва „добри сделки” с държави като Русия, Иран или Северна Корея. Не се доверява и на талибаните. За него използването на военна сила или намесата във вътрешните работи на други държави е по-подходящо средство за прокарването на американските интереси в световен мащаб.

Вероятно за Тръмп съществуващото противоречие е било забавно. Твърди се, че Тръмп се е шегувал, че ако зависи от Болтън, САЩ са щели да започнат поне четири войни.

С времето, обаче, различните гледни точки станаха все по-очевидни и проблемни. Болтън, който би трябвало да е най-важният съветник на президента по всички въпроси на външната политика и политиката за сигурност, през повечето време е в противоречие с шефа си.

Така, например, докато Тръмп през последните месеци настояваше за сделка със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, въпреки ракетните изпитания, Болтън редовно изостряше реториката по отношение на Северна Корея. По време на съвместното посещение на Тръмп и Ким на границата в началото на лятото, Болтън демонстративно стоеше встрани, тъй като смяташе тази проява за грешка.

Точно толкова силна беше разликата в мненията по отношение на Иран: след свалянето на американския дрон и нападенията над петролни танкери в Персийския залив Болтън се обяви за ответен удар срещу Иран. Тръмп, обаче, провали операцията в последната минута. Освен това президентът винаги се е противопоставял на идеята на своя съветник да се работи за смяна на режима в Иран.

Иран злорадства за уволнението на Джон Болтън

Иран обяви, че уволнението на Джон Болтън, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, показва провал на поли...

Разногласия имаше и по отношение на Венецуела: Болтън бил обещал на Тръмп, че с подкрепата на опозицията ще успее за кратко време да смени режима в Каракас. И до днес този план не е осъществен.

Какво ще се случи след оставката на Болтън?

Президентът иска да представи новия съветник по въпросите на сигурността още през следващата седмица. Водят се разговори с дипломати от втория и третия ешелон. Едно е сигурно: оставката на Болтън би трябвало да засили влиянието на външния министър Майк Помпео. Той е смятан за привърженик на президента и рядко му противоречи. Известно е, че Помпео и Болтън бяха в постоянна вражда.

Сега вече президентът ще трябва да разчита на „сделки” за разрешаването на външнополитически проблеми, дори и досега те да не са довели до реални решения. Вече има слухове, че в края на септември Тръмп иска да проведе мирни преговори с президента на Иран Хасан Рохани в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Тази идея със сигурност е предизвикала ужас у Джон Болтън, цитира БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари