Ще блокира ли САЩ работата на СТО?

2097
Ще блокира ли САЩ работата на СТО?
Снимка: Getty Images/Guliver

За крах на основинте на световната търговия до броени дни предупреждава "Der Spiegel".

Причината: Поради действия на САЩ апелативният орган на Световната търговска организация (СТО) ще бъде принуден да прекрати дейността си през следващите дни. Организацията ще стане "неработоспособна", след което "правилата на световната търговия фактически ще престанат да се прилагат".

Тръмп пак заплаши да извади САЩ от СТО

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ако се наложи, Съединените щати ще напуснат Световната търговска организация (СТО), пред...

В апелативният орган на СТО има седем места, но за функционирането му са необходими минимум трима членове. Сега в този орган има точно трима заседатели, но мандатите на двама от тях изтичат днес, на 10 декември.

В началото на октомври еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че съществува възможност за прекратяване на работата на апелативния орган на СТО в средата на декември, припомня БГНЕС.

Президентът на САЩ няколко пъти е заплашвал, че страната му ще напусне Световната търговска организация (СТО). Според него организацията има несправедливо отношение към САЩ и Вашингтон не е длъжен да спазва правилата на организацията. Такава беше и реакцията при последният уреден след години спор между САЩ и ЕС, свързано с финансирането на Airbus.

Според Тръмп СТО помага на други страни да използват САЩ за собствени цели, включително за обогатяване, и че от тази практика на първо място се възползва Китай, който води търговска война с Вашингтон, писа преди време CNN.

Вече има настроения за искане на компенсации от Великобритания заради Brexit

Петнадесет държави, включително САЩ, Индия и Нова Зеландия, изразиха загриженост от забавянето на Brexit на срещата на Световната търг...

Тръмп често критикува и условията, при които СТО позволи на Китай да се присъедини. Според експерти с действията си администрацията на Доналд Тръмп практически е блокирала работата на СТО. Вашингтон настоява за преработване на редица правила в организацията и блокират назначаването на нови членове в комисията, която решава търговските спорове.

"По този начин апелативният орган ще приключи, а с него и основният контролен орган на световната търговия", смята "Der Spiegel". След като органът престане да функционира, цялата система на СТО ще се срине, което ще доведе до прекратяване на действието на правилата на световната търговия, се казва в статията.

В Брюксел се смята, че Тръмп постига това, защото „в свят без СТО той очаква по-благоприятни условия за САЩ. Веднага след като работата на апелативния орган на СТО бъде парализирана, „законът за право на силния“ може да се върне в световната търговия, във връзка с което Европейският съюз „вече се въоръжава“, заключава "Der Spiegel".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари