Ще има ли руско-турска война в Сирия?

8198
Ще има ли руско-турска война в Сирия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния бастион на терористи и бунтовници в Идлиб,

От своя страна, Турция прави непрекъснати гръмки изявления, че „търпението ѝ изтича" и започна нова акция в региона.  През последните дни тя разгърна няколкостотин единици военна техника в Идлиб, укрепи съществуващите и създаде нови пътни блокове, главно в северната част на провинцията.

Президентът на Туция Реджеп Ердоган представи на Дамаск ултиматум - да се оттегли до началните позиции по границите на зоната, договорени в Астана и Сочи преди края на февруари, или в противен случай „той ще отговори със сила“.

Това все повече засилва безпокойството, че ситуацията се развива в опасна посока и може да доведе до пълномащабна „руско-турска война“ в Сирия.

Не е изненадваща позицията на САЩ, които въпреки собствените си проблеми с Турция, изразяват "пълна солидарност" с турските действия в Идлиб. Неслучайно в Анкара пристига специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

Въпреки твърденията, че Москва и Дамаск нарушават споразуменията за прекратяване на огъня в тази зона, докато те уж стриктно се придържат към тях, турските лидери неволно признаха, че не изпълняват споразуменията.

Само ден преди убийството на 8 турски войници в Идлиб, пенсионираният генерал Некат Еслен предупреди вземащите решения за възможността за подобно нещо.По думите му събитията в Идлиб затрудняват отношенията между Русия и Турция, защото последната не е изпълнила своята част от дадените обещания в Астана. Анкара, например, не разоръжи бойците от терористичната група „Хаят Тахрир аш-Шам“ (KHT).

Тя също не прехвърли, въпреки че беше обещано, на Дамаск, участъците от главните пътища на Сирия М5 (Дамаск - Алепо) и М4 (Латакия - Алепо), минаващи през Идлиб. При това положение, каквото и да е икономическо възстановяване в Сирия, включително подобряване на положението на бежанците, чиято съдба често се използва за целите на Турция, е изключително трудно.

На всички руско-турски преговори за примирие от последно време, включително на 8 февруари в Анкара, турците непрекъснато искат забавяне, с обещания да изпълнят обещанието си, но са помръднали нито една крачка.

Говорителят на Путин пита Ердоган: Защо вие не ликвидирахте терористите?

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отговори на обвиненията на турския президент Реджеп Ердоган за ситуацията в Идлиб, преда...

За Турция обаче разгръщането на мащабни военни действия изглежда не е от полза. Според проучване на MetroPOLL одобрението на президента Ердоган сред турските граждани е паднало до най-ниското ниво от октомври 2018 г. до 41,9%.

Според някои експерти, които се позовават на източници от най-високите военни кръгове на Турция, съществуват неразкрити споразумения, коит сега се прилагат. Според тях в Сочи може би ставало въпрос за 32-километрова буферна зона по цялата граница на Турция. Следователно, проекцията му към Идлиб вече предполага прехода на южната част на провинцията към контрола на Дамаск.

Анкара твърди, че това може да се постигне с мирни средства и пое определени задължения, но не направи нищо, оставяйки Москва и Дамаск без друг избор, освен да използват силовия вариант.

Отбелязвайки края на февруари като крайния срок за връщане на Дамаск към първоначалните си граници, след което тя е готова да твърди, че използва сила, Анкара е по-вероятно да говори за срока, в който според нея настоящата операция на САА трябва да приключи.

Ердоган обвини Русия и Сирия, че целево нападат цивилни в Идлиб

Сериозно обвинение спрямо Сирия и Русия отправи турският президент Реджеп Ердоган.  "Повечето атаки, извършени от режима и Русия ...

Това посочват и турски експерти, които смятат, че ако се съди по темповете на напредване на сирийската армия, до края на февруари Анкара няма да има възможност да поиска от Дамаск връщане към границите, които тя нарича „сочински“.

Все още не е напълно ясно къде ще спре САА. Сирийската армия изпълни минималната задача, като освободи почти напълно магистралата М5 от Дамаск до Алепо, където не беше освободен само малък, но важен участък в град Хан Асал.

Освобождението на Хан Асал е важно и за Русия, тъй като там е основната база на останалите наемници в Сирия от „Кавказки емират“ (към 2000 души). Може да се предположи, че след освобождението на Хан Асал, главното настъпление на САА ще бъде насочено по магистрала М4 от град Серакиб до град Джиср ал Шугур, където бойци от „ Ислямска партия на Туркестан“ са се укрепили (към 2500). Връщането им в родината също е нежелано.

При успех се образува своеобразен "гигантски казан" в южната част на провинция Идлиб, чието почистване ще изисква усилия и време за сирийската армия.  

САЩ подкрепи Турция - срещу Русия и режима на Башар Асад

Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пристигна в Анкара късно снощи за преговори по сирийския въпрос. Джефри каза пред ...

В същото време, по други граници на Сирия в североизточната част (т. нар. Рожава) отдавна е настъпила задача, която може до известна степен да обедини Анкара и Дамаск. Тук американците, заедно с кюрдите, постепенно си възвръщат позициите.Турските експерти посочват, че за Турция ситуацията в тази област е много по-важна, отколкото в Идлиб.

Ситуацията в Сирия изглежда като труден за решаване ребус, в който всяка от Великите сили гони своите интереси. Освен явните договорки, може да се предполага че има и тайни споразумения и доста "политическа игра' зад кулисите.

На този етап вариантът да има пълномащабна война между Русия и Турция, не изглежда много вероятен. Трябва да се има предвид обаче, че руските и турските интереси по отношение на Сирия се изключват взаимно и "меренето на сили" едва ли ще приключи толкова бързо. Освен важните от стратегическо значение зони, войната в Сирия дава възможност и за изпробване на въоръжението на страните в конфликта. За най-голямо съжаление, това се случва на гърба на изстрадалия сирийски народ, който безпардонно е наричан "окупатор" на собствената си територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com