Ще загине ли доларът?

5487
Ще загине ли доларът?
Снимка: iStock

Търсенето на инвеститорите на щатския долар като резервна валута може значително да падне, ако започне втора вълна коронавирус. Това заяви основният макростратег на „Дойче банк“ за азиатския пазар Самир Гоел. Основният въпрос за инвеститорите е дали да купуват долари с премия за неговата очевидна безопасност на фона на опасенията относно възможна втора вълна на коронавирус в Съединените щати. Ново огнище на COVID-19 може да накара долара сериозно да отслабне спрямо повечето валути в развитите страни, включително Китай, предупреди Гоел, цитиран от руския вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Той отбеляза, че от март, когато коронавирусът започна активно да се разпространява по света, инвеститорите са предпочели американския долар пред валутите от страните от „групата на десетте“ (Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Белгия, Холандия, Швеция, Канада, САЩ и Швейцария) , Според него инвеститорите обикновено „се обръщат към щатския долар“ във времена на несигурност, отчасти поради относително доброто му положение като глобална резервна валута. Но сега ситуацията се променя. Експертът от „Дойче Банк“ подчерта, че към този момент стратегията за излизане на САЩ от ограниченията изглежда по-лоша от другите страни.

Бащата на Джокович обвини Григор за коронавируса, но забрави какво правеше синът му

Скандалното изказване на бащата на световния номер едно в тениса на корт Новак Джокович - Сърджан, който заяви пред хърватската телевиз...

Няма единно мнение за опасността от втора вълна COVID-19. Някои специалисти я очакват през есента, но не е сигурно, че такава въобще ще има. И ако това стане, не е ясно колко разрушително ще бъде за икономиката. Преките щети не са причинени от самата пандемия, а от карантина, която засяга предимно международната търговия, туризма и сектора на услугите. Засега в своите финансови прогнози повечето финансови компании в света пренебрегват сценария на втората вълна. Но ако това стане, тогава ние не споделяме песимистичния възглед на „Дойче банк“ за щатския долар. Във време на война и всякакви сътресения търсенето на доларовите и американските суверенни облигации расте. Това е реакция на "защита" в съзнанието на инвеститорите.

Американският федерален дълг достигна 26 трилиона долара и нараства с един трилион долара месечно - 12 пъти по-бързо, отколкото преди пандемията от коронавируса. Бюджетният дефицит е над три трилиона долара. И, разбира се, гръмкото изявление на президента Тръмп, че САЩ приключват ерата на безкрайните войни, изобщо не съответства на проекта за увеличаване на бюджета на Пентагона за фискалната 2021 година. Според информация от бизнес средите тази ситуация представлява заплаха за функционирането на американската валута като глобална валута. Според тях преди края на годината доларът го очаква хиперинфлационен шок. Може ли това да стане факт?

Ако помислите, тогава по принцип да. Това е видимо за всеки с висше образование. Теорията обаче често се различава от практиката. Американският дълг е проблем на първо място не на САЩ, а на техните кредитори. По принцип той може просто да бъде отписан на „лошите момчета“ от Китай, Русия, Турция и други страни. Паричното изпомпване на Федералния резерв няма да причини хиперинфлация, но ще доведе до увеличаване на стоките и запасите. За Русия и инвеститорите този сценарий не е лош.От наша гледна точка това е по-вероятно. Ние го считаме за основа.

Но ако песимистите са прави и доларът наистина е "всичко"? Инвестициите на Банката на Русия в държавния дълг на САЩ възлизат на 6,85 милиарда долара. Освен това 4,014 милиарда долара от тази сума са инвестирани в дългосрочни ценни книжа, а 2,84 милиарда долара в краткосрочни. Международните резерви на Русия възлизат на 565,2 млрд. Долара. Размерът на руските инвестиции е незначителен, едва надвишава 1%. Нулирането му е дребен проблем, но спестяванията на руснаците в брой може просто да изгорят. И вероятността за бързо изпълнение на този сценарий не е нулева.

Официално: До 15 юли сме в извънредна епидемична обстановка

Министерският съвет на Република България прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 15 юли 2020...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com