Смесени реакции към новия държавен секретар на САЩ

2105
Смесени реакции към новия държавен секретар на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Изборът на Доналд Тръмп за държавен секретар беше посрещнат със смесени реакции. Някои настоящи и бивши държавни служители одобриха главния изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилерсон, докато други изразиха притеснение заради връзките му с Русия.

Тилерсон, който има приятелско отношение към руския президент, е прекарал 41-годишната си карира в една и съща петролна компания.

Във вторник Тръмп заяви, че знанията на Тилерсон за това как се управлява глобална компания са изключително важни за успешното ръководене на Държавния департамент.

„Това, което харесвам най-много в Рекс Тилерсон е, че той има значителен опит в успешното справяне с всякакви видове чужди правителства“, написа бъдещият президент в „Туитър“.

„Неговата целеустременост, голям опит и задълбочено разбиране на геополитиката го прави отличен избор за държавен секретар“, коментира Тръмп. „Той ще допринесе за регионалната стабилност и ще се фокусира върху основните интереси на САЩ в областта на националната сигурност“, допълни Тръмп.

Предполагаше се, че бъдещият президент ще се спре на някого като бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни, тъй като необходимата подкрепа за Тилерсон от страна на републиканците в Сената не е гарантирана.

Притесненията

Връзките на Тилерсон с президента на Русия Владимир Путин „са обезпокоителни“, коментира сенаторът Джон Маккейн.

Друг сенатор от Републиканската партия, Марко Рубия, подчерта: „Макар че Рекс Тилерсон е уважаван бизнесмен, аз имам сериозни притеснения за неговата номинация“.

Сенаторът Боб Коркър от своят страна коментира, че Тилерсон е „много впечатляващ човек“ и допълни, че Комитетът за международни отношения към Сената ще проведе среща за негова номинация в началото на януари. От неговото изявление се подразбира, че срещата ще се проведе преди встъпването на Тръмп в длъжност на 20 януари.

Връзките с Русия

„Аз имам много близки отношения с него (Путин)“, заяви Тилерсон по-рано тази години, уточнявайки, че познава Путин повече от 15 г.

От Кремъл изразиха одобрението си за Тилерсон, наричайки го „голям професионалист“.

Други реакции

Настоящият държавен секретар Джон Кери поздрави Тилерсон за получената номинация и отбеляза, че Държавният департамент ще продължи да осигурява подкрепа за безпроблемен преход на властта. Бившият държавен секретар Кондолиза Райс определи Тилерсон като „отличен избор“.

От „Амнести Интернешънъл“ обаче посочиха, че тази номинация е „доста притеснителна“. „САЩ трябва да имат държавен секретар, който да държи всички страни отговорни за нарушаването на правата на човека: дори онези, които са подпомогнали неговия бизнес“, заяви Ерик Фереро, директор на комуникациите в „Амнести Интернешънъл“, в САЩ.

Според преподавателя по политически науки и директор на Центъра за международни изследвания в Института за технологии в Масачузетс Ричард Самюел ролята на Тилерсон като изпълнителен директор в Exxon го е подготвила добре за ролята му на държавен секретар. „Всеки изпълнителен директор на петролна компания е отговорен за широка палитра от ключови задачи… Това също така задължително включва голямо количество дипломатически функции“, заяви Самуелс.

Но Томас Райт, който е директор на Проекта за международен ред и стратегия смята: „Притеснявам се, че Рекс Тилерсон ще бъде прагматик, който помага на Доналд Тръмп да сключи сделка с враговете на САЩ за сметка на съюзниците. В американската външна политика не става дума за сключване на сделки… Той трябва да покаже, че разбира и подкрепя изключителната роля на Вашингтон като лидер на либералния международен ред“.

Сенатът може да отстрани Тилерсон

САЩ заявиха, че ще намалят продажбите на оръжие за Саудитска Арабия

САЩ заявиха, че ще намалят продажбите на оръжие за Саудитска Арабия във връзка с цивилните жертви вследствие на въздушните удари в Йеме...

При сегашния състав на Сената, ако всички демократи гласуват единодушно срещу даден номиниран кандидат и повече от двама републиканци се присъединят към тях, то изборът Тръмп ще бъде отхвърлен.

Според демократа Ед Марки администрацията на Тръмп ще бъде изправена пред сериозно предизвикателство, ако „Тилерсон бъде номиниран“. Той подчертава, че „ние не можем да позволим, петролът да замени дипломацията като валута на държавния департамент на САЩ“.

„Изборът на Тилерсон ще разпали още повече активистите за климата, което може би е и целта“, твърди Боб Типи, редактор на списанието Oil&Gas.

Тилерсон, който ще напусне компанията си следващата година, когато достигне възрастта за пенсиониране (65г.), се срещна с Тръмп по-рано този месец и отново в събота.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари