Страхът в Украйна расте: Петте фактора, които играят в полза на руснаците

19122
Страхът в Украйна расте: Петте фактора, които играят в полза на руснаците
Снимка: Getty images

През последните седмици от Украйна идват не чак толкова добри новини. Контраофанзивата не оправда очакванията, възникнаха проблеми и с доставките на оръжия от Запада. Ето 5 причини, поради които ситуацията с войната в момента се развива неблагоприятно за Киев.

1. Помощта се забавя или е под съмнение

Доставките на американски и европейски оръжия и боеприпаси са много важни за Украйна. Миналата седмица опозиционните републиканци в Сената на САЩ блокираха предложението на Джо Байдън за допълнителна помощ на Киев. "Забавянето на американската помощ крие риск от загуба на конфликта", счита Андрий Йермак, ръководител на кабинета на украинския президент. Още: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

С прекъсвания идва и помощта от Европейския съюз. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви в края на ноември, че през пролетта ЕС е обещал да достави на Киев милион броя боеприпаси до март следващата година, но досега са доставени само 300 хиляди.

2. Блокада на граничните пунктове

Блокирането на украинските гранични пунктове от полски превозвачи нанася сериозни икономически щети на Украйна. Повече от 3000 камиона са паркирани на блокираните пунктове, а украинците често чакат до 2 седмици, за да бъдат пуснати през границата.

Поляците блокират пътните връзки от началото на ноември. Според тях те търпят загуби от украински конкуренти. Поляците настояват Европейският съюз да възстанови довоенния режим на ограничения за влизане на украински камиони. (бел. ред. - пред Actualno.com полският посланик в България Негово превъзходителство г-н Мачей Шимански увери, че военните доставки за Украйна не се влияят от тези блокади)

3. Русия подчинява всичко за фронта

Западните санкции навредиха на Русия, но не достатъчно, за да принудят режима да спре войната в Украйна. Освен това Кремъл получава оръжие и боеприпаси от Иран и Северна Корея. Още: Цял свят гледа Украйна: Как войната ще промени бъдещите оръжия?

Русия премина към военна икономика и подчинява всичко на военни цели. Бюджетът за отбрана за следващата година ще надхвърли 6% от БВП. Тази година за въоръжение са похарчени 3,9% от БВП, а през 2021 г. - едва 2,7%. Увеличеното отбранително производство също намали безработицата до 3%, пише чешкото издание Aktuálně.cz.

4. В Кремъл не мислят за жертвите

Руснаците продължават да атакуват, въпреки големите загуби. В Авдеевка в източната част на страната те щурмуват украински позиции на вълни, като все повече и повече войници следват мъртвите. Но нито една от страните в конфликта не публикува кристално точни данни за личния си състав, убит в битката.

Протестите срещу големите жертви сред войските в Русия са минимални, както и срещу самия въоръжен конфликт. През ноември руският президент Владимир Путин нареди увеличаване на числеността на армията със 170 хиляди души, тоест с 15%. Москва също набира затворници и престъпници. Още: Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна

5. Провал на украинското контранастъпление

Започналата през юни украинска контраофанзива не успя да постигне целите си. Украинските въоръжени сили не можаха да направят нищо през гъсто минираните руски полета, без въздушна подкрепа не успяха да пробият маршрутите за доставка на руски подкрепления и да пробият техните отбранителните линии.

Руснаците са спечелили стратегическата инициатива и атакуват Авдеевка и Купянск. Миналата седмица съветникът на украинския президент Михаил Подоляк каза, че в някои сектори на фронта украинските сили вече са съсредоточени в отбранителни операции.

Автор: Мартин Новак

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com