Световната преса за уволнението на Резников

6011
Световната преса за уволнението на Резников
Снимка: принтскрийн/YouTube/Настоящее Время

Украинският президент Володимир Зеленски уволни министъра на отбраната на страната Олексий Резников, призовавайки за "нови подходи" в министерството, година и половина след руската инвазия. По-късно Резников сам подаде оставката си във Върховната рада.

Световната преса определи решението на украинския лидер като най-големия обрат в политиката на военното ръководство на Украйна, предаде БГНЕС.

"Ню Йорк таймс"

Още: Кой е Олексий Резников?

"Украинският президент Володимир Зеленски обяви вчера, че ще смени министъра на отбраната на страната, като посочи като причина необходимостта от "нови подходи" във войната, която продължава вече повече от 18 месеца, пише "Ню Йорк таймс". Това представлява най-големият обрат във военното ръководство на Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия, отбелязва изданието.

Съдбата на министъра на отбраната е обект на засилени спекулации в Украйна, откакто излязоха наяве финансови нередности в министерството и правителството започна няколко разследвания за корупция сред своите служители, добавя вестникът.

През последните седмици имаше много спекулации относно политическото бъдеще на Резников, включително дали той ще поеме дипломатическа роля като посланик във Великобритания, пише "Ню Йорк таймс". В съобщението на Зеленски обаче не се споменава новото назначение на Резников, посочва американското издание.

"Вашингтон пост"

Още: Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий Резников (ВИДЕО)

Резников не е бил пряко замесен в скандалите в неговото министерство и помощта от западните държави не е била засегната, но с уволнението му Зеленски се опитва да увери САЩ и други съюзници, че с тяхната подкрепа няма да бъде злоупотребено, пише "Вашингтон пост". Министърът на отбраната играе ключова роля в преговорите с други държави за предоставяне на помощ, включително въоръжение.

Рустем Умеров, изборът на Зеленски за нов министър на отбраната, ще поеме поста в решаващ момент, отбелязва британският вестник "Телеграф". Някои от западните съюзници на Украйна започнаха да критикуват Киев за това, че не е постигнал по-голям напредък в контраофанзивата си, която започна преди три месеца и е подкрепена с голямо количество западно военно оборудване, чието предоставяне до голяма степен се приписва на Резников.

"Телеграф"

Спекулациите, че Резников ще загуби работата си, започнаха по-рано тази година, след като разследване разкри, че украинското министерство на отбраната е плащало за доставката на храна на войниците на завишени цени, написа "Телеграф".

Още: Да убием Путин. Опитите за убийство на Зеленски: Говори разузнавач номер едно на Украйна (ВИДЕО)

Резников отрича да е извършил нещо нередно и неколкократно е заявявал, че е обект на клеветническа кампания, пише "Гардиън". "Напускането му изглежда има за цел да сложи край на продължилия месеци натиск върху украинските медии, започнал след публикуването на резултатите от разследването в неговия отдел, коментира вестникът. Въпреки че не е участвал лично в сделката за доставка на храни, според някои украински коментатори той трябва да поеме политическа отговорност за случилото се".

Резников обаче е смятан за човек, който е изградил силни връзки с министри на отбраната и военни служители от съюзническите на Украйна държави, отбелязва изданието. "Той се е превърнал в един от най-известните високопоставени украинци, който представлява Украйна на срещи на НАТО и десетки двустранни срещи, за да осигури финансиране на стойност милиарди долари, както и най-модерно оборудване за борба с Русия".

Още: Резников за контранастъплението: Намираме по 5 руски мини на квадратен метър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com