Светът през 2015 година: Големите самолетни катастрофи

19768
Светът през 2015 година: Големите самолетни катастрофи
Снимка: Gettyimages.com

Самолетните катастрофи през тази година се превърнаха в централна новина за всички големи световни агенции. Тези страхотни драми покрусиха много хора, а определени инциденти - като свалянето на малайзийския самолет над Украйна, все още не са получили категоричен отговор на най-важните въпроси: Кой и защо?

Катастрофата на Germanwings

На 24 март в южната част на Франция в Алпите се разби самолет Airbus A320 на авиокомпания Germanwings, изпълняващ полет от Барселона за Дюселдорф. На борда на лайнера имаше 142 пътници и 8 души екипаж. Скоро след трагедията стана ясно, че вторият пилот Андреас Лубиц е разбил самолета умишлено.

По данни на френската прокуратура, първият пилот - капитанът, е бил заключен извън пилотската кабина и не е бил пуснат да влезе обратно. „Вторият пилот е управлявал самолета сам, когато е станала катастрофата", заяви френският прокурор Брис Робен, като се позова на информацията, извлечена от една от „черните кутии“ на самолета. „Той умишлено е отказал да отвори вратата на пилотската кабина, за да влезе капитанът, поел е ръчен контрол и преднамерено е започнал спускането на самолета“, добави тогава прокурорът.

Лубиц е бил жив до последния момент преди удара. Той беше на 28 години, гражданин на Германия. Лубиц е родом от Монтабаур, град в Райнланд-Пфалц, на 90 км от Франкфурт на Майн. Младият мъж е живеел с родителите си, като е притежавал апартамент в Дюселдорф. Лубиц не е бил в списъка на търсените терористи и е започнал работа в Germanwings през 2013 година, като е имал 630 летателни часа.

Петер Рюкер от местния клуб по параглайдинг разказа: "Андреас беше толкова щастлив, когато го одобриха за пилот на Germanwings. Той беше много тих, но много приятен човек."

Черната кутия в кабината разкри, че капитанът многократно е чукал на вратата и е опитвал да влезе обратно, когато самолетът започнал фаталното си снишаване. В. "Билд" съобщи, че накрая капитанът е опитал да разбие бронираната врата на кабината с брадва.

В самолетите Airbus има специална процедура за влизане в кабината на пилотите. Пилотите имат възможност да заключат вратата със специален код, но всъщност всеки от екипажа на даден самолет трябва да знае специален код, с който вратата на пилотската кабина може да бъде отворена при извънредна ситуация. Защо обаче на полета на Germanwings това не се е случило, като черните кутии показват, че капитанът е опитал да отвори вратата, а вторият пилот Андреас Лубиц е бил жив – чувало се е дишането му?

Според информация за Лубиц, той се е оттеглил за една година от Lufthansa в момент, когато вече е обучаван и кариерното му развитие е вървяло нагоре. Цитират се данни, че Лубиц е бил болен. След това той пак се връща в германската компания.

По време на разследването стана ясно и, че в крайна сметка Андреас Лубиц е опитал да вдигне самолета. Това е станало 93 секунди преди фаталния удар на машината в скалите. Твърдението е на доклад на Френското бюро за разследване на авиокатастрофи (ВЕА). Лубиц е тренирал контролирано снижаване по време на предишен полет.

Разследването на трагедията установи още, че Лубиц е признал пред авиокомпанията Lufthansa за предишни периоди на депресия. Това е станало през 2009 г. по време на обучението му в летателно училище на компанията. От Lufthansa съобщиха, че след признанията на пилота той е преустановил посещенията си в летателното училище за няколко месеца. След медицински преглед, който е потвърдил годността му да лети, Лубиц е продължил тренировките си.

Също стана ясно, че Лубиц е потърсил медицинска помощ в Университетската клиника в Дюселдорф около две седмици преди трагедията, съобщи представител на лечебното заведение. "В същото време твърденията, че Лубиц се е лекувал при нас от депресия са неверни", заяви говорителката. Тя обаче отказа да даде информация от какво е боледувал пациента и кое отделение е посетил. За първи път пилотът е посетил клиниката през февруари 2015 г., а последното му посещение е било на 10 март. Според говорителката на заведението става дума за диагностично изследване. Медицинският картон на Лубиц беше предаден на следователите.

Прокуратурата съобщи още, че предполагаемият виновник за трагедията е трябвало да бъде в отпуск по болест в деня на катастрофата. По това се съди от документите от медицинско естество, намерени в дома на Лубиц, които препоръчват наблюдение от лекар. Според прокуратурата пилотът е скрил това от работодателя си.

България през 2015 година: Волениада

Точно когато си мислим, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не би могъл да измисли по-голям абсурд, той ни доказва, че греш...

След трагедията с А320 редица авиокомпании промениха правилата за безопасност.

"Макар да няма международно правило за такава практика във въздушния транспорт, Emirates въвежда процедура за задължително присъствие на двама членове на екипажа в пилотската кабина", заяви днес говорителят на авиокомпанията от Дубай. "Процедурата влиза в сила незабавно", добави той. Същото стори Etihat Airways. Подобно правило въведоха редица големи авиокомпании като британските EasyJet, Virgin Atlantic, Jet2, Monarch, FlyBe и RyanAir, норвежката Norwegian Air Shuttle, германските Lufthansa, Condor, Air Berlin и Tuifly, а също канадската Air Canada.

Покрай неизчерпаемата информация за Лубиц бе пренебрегнат истинският герой, който до последно се е опитвал на спаси пътниците в самолета. Първият пилот Патрик Сондхаймер също е бил млад - едва на 34 години. В същото време е бил опитен: 10 години стаж, 6 хиляди летателни часа. В Germanwings Патрик Сондхаймер е постъпил неотдавна преди това е летял с Lufthansa и Condor, а по-рано е учил в школата за пилоти на Lufthansa в Германия.

Патрик решава да премине от Lufthansa в Germanwings, защото не искал да отсъства дълго време от дома си. В Germanwings рейсовете са предимно в Европа, което го устройвало, като семеен човек.

Последният технически преглед на самолета на Germanwings, който се разби във Френските Алпи, е бил направен в София миналата година, съобщи Нова телевизия. Според транспортното ни министерство злополучната машина е била на преглед у нас точно преди година - на 23 март. Това обаче не е единственият полет на самолета до България. За последно разбилият се самолет е минал основен технически преглед в базата на "Луфтханза техник" в София и е пристигнал от Дюселдорф. Това е станало миналата година в края на октомври. Самолетът е стоял 8 дни, след което отново се е върнал в Дюселдорф.

Сваленият руски самолет над Синайския полуостров

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор II част)

През изминалата 2015 година имаше развитие по сагата "КТБ", която се оформи като черно петно на прокламирания като стабилен банков сект...

На 31 октомври самолет Airbus A321 на компания "Когалимавиа" се разби над Синайския полуостров. Загинаха всички 224 души на борда. Отговорност за катастрофата пое групировката "Вилаят Синай", която се закле във вярност към терористичната организация "Ислямска държава".

Първоначално се разследваше техническа неизправност или човешка грешка като причина за трагедията, но бе установено, че самолетът е бил технически изправен и причината за инцидента е друга.

На 14 декември Египет официално заяви, че няма потвърждение за терористичен акт на борда на катастрофиралия над Синайския полуостров руски самолет A321. На следващият ден обаче бе съобщено, че експерти от руската ФСБ са успели да установят дори типа на взривното устройство, с който е извършен терористичният акт. Според "Комерсант", това е бил пластичен взрив, поставен под пътническа седалка.

За изследването специалистите използвали тампони и отломки от някои части на самолета, върху които участващите в ликвидацията на последствията служители на министерството на извънредните ситуации на Русия са открили следи от взривно вещество. Специалистите не са могли да вземат детайли и фрагменти от лайнера от мястото на катастрофата, тъй като това противоречи на международните правила за разследване на самолетните катастрофи.

Експертите са установили, че самолетът е бил взривен от бомба с неголяма мощност, изработена въз основа на пластичен взрив. Устройството е било заложено под една от седалките в края на салона отдясно. В резултат на взрива в корпуса на лайнера се е отворила дупка с диаметър около един метър, което е довело до т.нар. взривно разхерметизиране, което е предизвикало разрушаване на самолета. Бомбата на борда със сигурност е била разположена в пътническата част, съобщи тогава руския вестник „Комерсант”, позовавайки се на свой източник сред разследващите органи. Първоначалните предположения сочеха, че взривното устройство е било в багажното отделение.

Президентът на Русия Владимир Путин обеща да накаже виновните за извършването на това престъпление във всяка точка на света. За информация, която ще помогне да се открие виновникът, са обещани 50 милиона долара.

Светът през 2015 година: Дълговото сиртаки на Ципрас

И през тази година Гърция беше във фокуса на медиите по света. Правителството на харизматичния Алексис Ципрас дойде на власт и поведе в...

Русия беше потресена, когато френският вестник Charlie Hebdo публикува цинични карикатури и шеги за катастрофата на руския пътнически самолет Airbus A321 в Египет. На първата карикатура бяха изобразени летящи тела и отломки от самолет върху главата на терорист. Надписът гласи: "Руската авиация засилва своите бомбардировки."

Разследването на сваленият MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна

На 13 октомври бяха обявени официалните заключения на разследването на катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии.

Boeing 777 на Малайзийските авиолинии, който летеше от Амстердам до Куала Лампур, се разби на 17 юли 2014 година в област Донецк в Източна Украйна. Намиращите се на борда 298 души загинаха, като 193 от тях бяха граждани на Нидерландия. В телата на загиналите по време на катастрофата на малайзийския самолет са били открити осколки от ракетна система „Бук“.

Категорично полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален от ракета „Бук“, серия 9M38, с бойна глава 9N314M, а не от „ракета въздух-въздух, бомба, метеорит или механична повреда“, потвърди Тийбе Йостра, който оповести резултатите от холандското разследване.

Според заключението на холандците ракетата „Бук“ е изстреляна от област, обхващаща 320 квадратни километра. Именно това е основата на руското оспорване за случилото се. Според производителя на „Бук“ ПВО „Алмаз-Антей“, ракетата е изстреляна от територия, контролирана от Украйна. Руските специалисти заявиха, че техните заключения не са взети предвид от холандското разследване. Същевременно холандските експерти не казаха категорично откъде е дошъл смъртоносният изстрел. Те обаче подчертаха, че Русия не е предоставила "суровите данни" от радарите си, а само видео, но без първичните данни няма как да бъде потвърдена идентичността на видеото. Москва обяснила, че не е архивирала данните, защото инцидентът с MH17 е станал извън руска територия. По принцип такива данни се пазят поне 30 дни.

Светът през 2015 година: Македония

2015 г. беше изключително турболентна година за Македония. Преминала под знака на остра и безпрецедентна политическа криза, настоящата ...

Ракетата се е взривила в непосредствена близост до пилотската кабина, убивайки на място всички членове на екипажа, които са се намирали там, включително пилотите. Това е потвърдено, тъй като са намерени шрапнели от ракетата в телата на екипажа, който е бил в кабината при удара.

По думите на Йостра въздушното пространство над Украйна е трябвало да бъде затворено в деня, в който трагедията с MH17 стана факт. 160 граждански полета са минали в същия ден над Източна Украйна, след като малайзийският самолет е бил свален.

Очаква се след няколко месеца да бъдат представени доказателствата на друго разследване, също провеждано от Холандия.

През юли тази година Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН по проекторезолюция за създаване на международен трибунал, който да се заеме с трагедията MH17.

Както руската, така и украинската армия притежава системите "Бук". Последната ракета тип 9М38 е била произведена в СССР през 1986 година. Този тип ракети са били изтеглени от въоръжението на руската армия през 2011 година, съобщи обаче Ян Новиков.

"Бук" е самоходен зенитно-ракетен комплекс, използван за цели като самолети, хеликоптери и дори вражески ракети, които летят на средна и ниска височина. Производството на "Бук" започва през 1972 година в СССР и продължава в Руската федерация. През 2016 година се планира серийното производство на ракетите 9К317М "Бук-М3".

Eксперти на ФСБ установиха типа взрив на борда на A321

След като вчера Египет официално заяви, че няма потвърждение за терористичен акт на борда на катастрофиралия над Синайския полуостров р...

Изчезналият през 2014 година малайзийски самолет

В нощта на 8 март 2014 година Boeing 777-200 на авиокомпания Malaysia Airlines с 227 пътници и 12 членове на екипажа, извършващ полет от Куала Лупмур за Пекин, изчезна от радарите. В безпрецедентната операция участваха 26 държави, като издирването продължава. През януари 2015 година малайзискийте власти обявиха всички хора, намирали се на борда на самолета, за мъртви.

На 13 август бяха открити отломки на остров Реюнион. Специалисти от Координационния център за търсене (JACC) са потвърдили, че намерената на остров Реюнион в Индийския океан отломка е част от изчезналия Boeing от полет MH370 на малайзийските авиолинии, съобщи тогава РИА Новости.

„Въпросната отломка от част от крилото, известна като флаперон, по всяка вероятност принадлежи на MH370“, казва се в официалното изявление на JACC.

Флаперонът (детайл, предназначен за управление на ъгъла на виража) от неидентифициран самолет бе намерен на 29 юли на френския остров Реюнион в Индийския океан. Министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак тогава заяви, че находката е част от MH370, но от JACC и френската прокуратура не потвърдиха информацията.

Малайзийски екип намери на Реюнион също илюминатори и части от кресло на самолет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари