Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

17 юни 2024, 21:00 часа • 7363 прочитания

Когато руският диктатор Владимир Путин обяви икономическа война на САЩ на Международния икономически форум в Санкт Петербург в началото на юни, той се насочи към най-уязвимата част от икономиката на САЩ: излишното предлагане на долари по света. Това свръхпредлагане е причинено в много голяма степен от вълни на абсолютно безразсъдна парична експанзия от страна на Федералния резерв. Тези разширения, от своя страна, са водени от ненаситен глад за повече разходи на Капитолийския хълм, пише The European Conservative.

Сега Путин ни дава да разберем, че ще използва тази уязвимост, за да нанесе голям удар на американската икономика. Някой във Вашингтон обръща ли внимание?

Международният икономически форум в Санкт Петербург отбеляза края на началото на формирането на нов блок от икономическа сила в света. Познаваме този блок като БРИКС, но вероятно ще приеме друго име в бъдеще, тъй като десетки държави се подреждат, за да се присъединят към организацията. Още: Бич Божий срещу Русия: Финансовият Биг Брадър на САЩ

В пленарната сесия, откриваща форума в Санкт Петербург, беше предложена презентация, в която Западът, включително Америка и Европа, са представени като империалисти от миналото. Колониализмът беше последван от зависимостта от долара, която според презентацията беше просто продължение на териториалния колониализъм.

Без да навлизаме в историята на страните, живели с руската „справедливост“ през вековете, няма съмнение, че тази презентация е дебела пропаганда. Въпреки това посланието е ясно: време е светът да отхвърли долара и другите западни валути и да се присъедини към нов международен клуб.

Този клуб бързо излиза от сегашната организация БРИКС и вече не е просто структура за сътрудничество за развиващите се страни. Той се превръща в напреднала, официална институция, която в крайна сметка ще предложи нова глобална търговска валута като предизвикателство към долара.

Алтернатива на долара

Тази цел, която вече стана известна, е все по-близо до изпълнение. Във встъпителната си реч на форума Путин изрично спомена търговската валута на БРИКС, макар и без пряко споменаване на БРИКС. Путин обясни, че Русия трябва да разработи „инфраструктура за транспортни плащания“, за да позволи на износителите и вносителите да финансират търговски транзакции без участието на щатския долар. Мотивацията му беше ясна.

Публична тайна е, че надеждността и доверието на западните платежни системи са наистина подкопани, дори от самите западни държави. Следва да се подчертае, че през последната година плащанията за руски износ в т. нар. токсични валути на неприятелски държави са намалели наполовина. Още: Анализ: Какво (не)постигнаха санкциите срещу Русия?

Базираната на БРИКС алтернатива на долара в момента се разработва. След като стане онлайн, тя ще бъде напълно независима платежна система, „свободна от политически натиск, злоупотреби и външна санкционна намеса“.

Би било глупаво да се предположи, че тази нова търговска валута няма да се случи. Ядрото на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – работят върху тази алтернатива на долара от известно време. С новите двустранни търговски споразумения, които се сключват независимо от долара, и след като Саудитска Арабия се отказа от американския долар за своя износ на петрол, има съгласувано, многоточково споразумение за премахване на долара от световната търговия (бел. ред. - от 1974 година насам нещата с петрола и долара са доста променени - САЩ вече са износител, а не вносител на черно злато, след като увеличиха много добива за почти половин век, което променя и нуждата доларът да е основна валута):

Това движение, разбира се, никога няма да елиминира долара като търговска валута, но определено има потенциала да създаде значителна, паралелна система за голям дял от световната търговия. Както посочи Путин, с най-новите си членове БРИКС сега покрива 36% от световния БВП. Това означава, че цялата търговия между тези страни в рамките на БРИКС ще бъде деноминирана в новата търговска валута. Тъй като много от тези страни са по-зависими от външната търговия, отколкото например САЩ, логично е да се предположи, че в близко бъдеще търговската валута на БРИКС може да започне да се прилага за цели 40% от световната търговия. Още: Анализ: Приоритет на САЩ не е войната в Украйна, а тази с Китай

Това не означава, че новата търговска валута ще бъде безпроблемна за пускане. За да работят надеждно, износителите и вносителите се нуждаят от подкрепа от централната банка на своята страна. Ако им се плаща в чуждестранна валута, те трябва да могат да осигурят обменен курс преди транзакцията, за да направят търговската сделка финансово предвидима. Вносителите, които трябва да плащат на своя чуждестранен търговски партньор в тяхната валута, също разчитат на предвидими обменни курсове.

Една централна банка може да предложи предсказуемост на обменния курс, ако нейните резерви от съответните валути са достатъчно солидни, за да могат да гарантират ликвидност на валутния пазар. Ето защо централните банки поддържат резерв от чуждестранните валути, които най-често се използват за търговия през националните граници. Когато глобалните търговци се отдалечат от конкретна валута, централната банка няма причина да поддържа тази валута в същите количества, както преди.

Точно тук имаме основната заплаха за долара. Когато централните банки в системата на БРИКС продават своите долари, за да придобият друга валута, те ще наводнят световния пазар със зелени пари и по този начин ще предизвикат две неща. Още: ЕС ще започне тотална икономическа война срещу Русия

Първото е обезценяването на долара, което отслабва покупателната способност на щатската валута на световния пазар. Ако Америка по това време не се върне към енергийната независимост, цените на горивата ще се повишат и то вероятно с бързи темпове. Ще поскъпне и вносът на други продукти от първа необходимост, включително храни, дрехи и строителни материали.

Ефектът

Втората последица от разпродажбата на долари от БРИКС е, че предлагането им на световния валутен пазар ще създаде ефективен шок от предлагането на пари в икономиката на САЩ. В зависимост от размера на общността на БРИКС в момента, в който това се случи, последствията могат да бъдат всякакви - от управляеми до катастрофални; ако централните банки в настоящите членове на БРИКС продадат всичките си долари, това ще се равнява на увеличение на паричното предлагане в САЩ от приблизително 8%.

Това не е маловажно, но е поносимо за икономиката на САЩ. Въпреки това, всяко увеличение оттам нагоре доста бързо би създало инфлационен импулс, т.е. бързо, но обикновено преходно увеличение на темпа на инфлация. Според това колко силен е този импулс, той ще причини всичко от умерен до катастрофален инфлационен шок в икономиката. Докато наближаваме най-лошия край на спектъра, нивата на инфлация, които може да видим, ще бъдат доста по-високи от 9%, които икономиката на САЩ преживя наскоро. При двуцифрена инфлация лихвените проценти ще се повишат - вероятно с шокираща скорост - което от своя страна ще подейства като шок за икономиката на САЩ, пише още The European Conservative.

Най-голямата заплаха за стабилността и глобалната стойност на долара обаче идва, когато страните от БРИКС решат да изоставят долара в своите финансови системи. Русия предприе малка, но символично важна стъпка в тази посока на 13 юни, когато Московската фондова борса спря цялата търговия, деноминирана в долари. Този ход беше продиктуван от правителството на САЩ, което наложи още санкции на Русия, насочени към финансовата страна на така наречената „военна икономика“. Още: След нови санкции от САЩ: Руски банки почнаха да обезценяват рублата

Финансовите транзакции са големи, бързи и лесно могат да имат дестабилизиращ ефект. Голяма дедоларизация на финансовите системи на БРИКС би изхвърлила долари - отново чрез централните банки - на глобалния пазар в такива размери, че последствията за икономиката на САЩ са дори трудни за прогнозиране.

Ако Русия и БРИКС изпълнят плана за дедоларизация с прецизност и целенасоченост, те ще нанесат значителни икономически щети на Америка. Ето защо е правилно речта на Путин на Петербургския международен икономически форум да се класифицира като обявяване на война на американската икономика. Остава обаче един много важен въпрос - за да може най-лошият сценарий за САЩ и Запада да се случи, ще трябва много силен синхрон и едновременни действия от всички в БРИКС - ще се случи ли или ще има "предатели в четата"?

Автор: д-р Свен Р. Ларсън

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес