The Financial Times: ЕС обвини Русия в дезинформация за коронавируса

5138
The Financial Times: ЕС обвини Русия в дезинформация за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски проправителствени медии са осъществили „сериозна дезинформационна кампания“, за да задълбочат кризата около пандемията от новия коронавирус в западните страни, като разрушат доверието в спешните мерки, гласи вътрешен доклад на Европейския съюз, цитиран от авторитетното британско издание The Financial Times.

Усилията на Кремъл целят да предизвикат „объркване, паника и страх“ и да попречат на хората да получават „добра информация“ за заразата, а това пък е част от по-широката стратегия на Москва да „подрие европейските общества отвътре“, се казва в анализа на европейската дипломатическа служба, отбелязва още агенция "Фокус".

Извънредни мерки в Кувейт и Южна Корея заради коронавируса

Кувейт разшири с 5 държави списъка на страните, чиито граждани и пристигащите от тях, подлежат на 14-дневна задължителна карантина при ...

Докладът от девет страници - от 16 март и видян от Financial Times - очертава широк спектър от опити в международен план за експлоатация на пандемията от Covid-19 чрез разпространяване на неправдоподобни истории. В него се казва, че ефективността на проверката, въведена от социалните медии за съдържание на коронавирус, все още не е ясна. 

„Продължава значителна кампания за дезинформация от руските държавни медии и прокремълски агенции относно Covid-19“, се казва в анализа на стратегическото комуникационно отделение на Европейската служба за външна дейност. „Основната цел на дезинформацията на Кремъл е да влоши кризата на общественото здраве в западните страни, по-специално чрез подкопаване на доверието на обществото в националните здравни системи - като по този начин се предотврати ефективен отговор на епидемията“. 

ЕС регистрира почти 80 случая в своята база данни за усилия за дезинформация, свързани с Covid-19, от 22 януари, се казва в доклада. Той отбелязва, че „свързаните с държавните власти на Русия фалшиви персони и акаунти“, които преди са публикували по теми, включително Сирия и френските жълти жилетки, преминаха към „наливане на дезинформация за коронавируса в английския, испанския, италианския, немския и френския интернет“. 

Съдържанието на прокремълските публикации понякога насърчава идеята, че коронавирусът е „човешко творение, превърнато в оръжие от запада“, се казва в доклада. Съобщенията, насочени към Италия, целят да засилят страховете за способността на националните и международните власти да управляват епидемията, докато съобщенията на испански са „предварително апокалиптични истории, обвиняващи капиталистите в опит да се възползват от вируса и подчертават колко добре Русия и президентът Владимир Путин се справят с епидемията“.

RT Spanish - представител на руската държавна информационна агенция, известна преди като Russia Today - регистрира над 6,8 милиона споделяния във Facebook, Twitter и Reddit със съдържание за коронавируса между 1 януари и 12 март, се казва в анализа. Това стана 12-ият най-популярен източник сред изследвани домейни, преди някои големи западни медии. RT винаги е отричал, че разпространява дезинформация.

Извънредни мерки в Естония и Грузия заради коронавируса

Затворени са границите на Естония във връзка с мерките за разпространение на коронавируса. Единствено граждани на Естония и жители на ...

Стратегията на Кремъл за пандемията е „да разгърне десетки различни и често противоречиви наративи, които се разпространяват по официални канали, както и онлайн и чрез социални медии“, аргументират се в европейския анализ.

„Кампанията е предназначена да засили объркването, паниката и страха и да предотврати достъпа на хората до достоверна информация за вируса и разпоредбите за обществена безопасност“, се казва в документа на ЕС, като се отбелязва, че има доказателства, че прокремълските медии често сами по себе си не са автори на дезинформация, но споделят неверни или необосновани информации от други източници. „Тези усилия са в съответствие с по-широката стратегия на Кремъл да подкопае европейските общества отвътре чрез използване на техните уязвимости и разделения.“

Европейската служба за външна дейност отказа коментар по документа. От там заявиха, че са засилил мониторинга и излагането на дезинформационни потоци относно пандемията и работят в тясно сътрудничество за това с международни партньори, включително НАТО и водещите икономики от Г-7.

Русия отрече предишните обвинения на западните правителства и разузнавателните агенции за използване на дезинформация или кампании за формиране на мнение, най-вече около избора през 2016 г. на Доналд Тръмп за американски президент.

Въпреки че компаниите, притежаващи социалните медии, предприемат „значителни действия“, за да ограничат разпространението на дезинформация за коронавируса, е трудно да се оцени тяхното въздействие поради ограничения за поверителност на данните, които споделят с властите, се казва в доклада. В доклада настоятелно се призовават компаниите да предоставят повече подробности за това колко време им отнема да реагират на маркирането на съдържанието като дезинформация и за това какво правят, за да не позволят на потребителите „да се възползват от притесненията на гражданите да разпространяват разделителни съобщения и да сеят недоверие в нашите демократични институции“. 

Бургас: 5 нарушения на домашна карантина, единият напуснал страната (ВИДЕО)

Мъж, поставен под карантина в Бургас, е напуснал самоволно страната, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР  ст.комисар Р...

Темата за коронавируса продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари