The Guardian: ЕС ще се забави с детайлите за Brexit, за да избегне сблъсък с Борис Джонсън

2498
The Guardian: ЕС ще се забави с детайлите за Brexit, за да избегне сблъсък с Борис Джонсън
Снимка: iStock

Преговорната позиция на ЕС относно бъдещите отношения няма да съдържа детайлни условия, за да се избегне ранен сблъсък с Борис Джонсън, тъй като и двете страни се стремят да свалят напрежението от предстоящите след Brexit преговори за търговия и сигурност, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Във връзка с това се очаква председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да говори за перспективите на предстоящите преговори по време на посещение в Лондон в сряда.

Бившият министър на отбраната на Германия ще изнесе реч, озаглавена „Стари приятели, нови начала“ в бившия си университет - Лондонското училище по икономика, преди да се присъедини към премиера в Даунинг Стрийт, където се очаква да изразят увереност за настъпващата година.

Източници, близки до Фон дер Лайен, заявиха, че ще се стремят да очертаят потенциалните „капани“ през 11-те месеца, които Джонсън е определил като времевата рамка, в която да се постигне цялостна сделка между Обединеното кралство и ЕС.

Източници от ЕС заявиха, че пътуването ще бъде първата от редица инициативи, насочени към преминаване на преговорите за Brexit в по-диалогична фаза, която избягва сблъсъците от последните три години. "Не искаме да водим тези преговори публично, това е сигурно", заяви висш служител на ЕС.

Иван Кръстев: Големият проблем на Европа е времето

Големият проблем на Европа е времето: "До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, кой...

Когато позицията на ЕС за преговори бъде разкрита под формата на проект в началото на февруари, преди официалното й приемане от ЕС27 на среща на министрите на 25 февруари, тя ще съдържа само „основни принципи“.

Джонсън заяви, че Обединеното кралство няма да се приведе в съответствие с правилата на ЕС след Brexit, докато се очаква ЕС да направи значителни изисквания за „равнопоставеност“ към Обединеното кралство в замяна на сделка без мита и квоти.

Но не се очаква детайлите на тези искания да бъдат посочени в мандата за преговори, за да се избегнат сблъсъци, когато преговорите започват сериозно в началото на март.

Разбира се, обаче, исканията ще следват тези, съдържащи се в споразумението, направено между правителството на Тереза Мей и ЕС за функционирането на споделената митническа територия, предвидени в оригиналния предпазен механизъм за ирландската граница.

ЕС ще се стреми към динамично привеждане в съответствие с правилата на блока за държавна помощ и продължаване във вътрешното законодателство на Обединеното кралство на директивите на блока за обмен на информация относно данъчното облагане, правилата за избягване на данъчно облагане и отчитането страна-по-страна на кредитните институции и инвестиционните посредници ,

Светът през 2019 г.: Идва ли краят на сагата Brexit?

Вече четвърта година Великобритания не е наясно със себе си и с Брюксел как да напусне Европейския съюз. През по-голямата част от после...

Обединеното кралство ще бъде помолено да потвърди отново своя ангажимент за ограничаване на вредните данъчни мерки, определени в кодекса на ЕС за поведение.

В областта на екологичните стандарти източниците казаха, че ЕС „най-малкото“ ще потърси ангажимент от британското правителство, че няма да понижи съществуващите екологични стандарти на ЕС в ключови области като индустриални емисии, цели за качеството на въздуха, природа и биоразнообразие, оценка на защитата и въздействието върху околната среда.

Източници от ЕС предположиха, че френският президент Еманюел Макрон може да настоява за по-тясно прилагане на общи стандарти, за да се гарантира, че Обединеното кралство ще бъде в съответствие с Брюксел, тъй като Фон дер Лайен настоява за новата „зелена сделка“.

ЕС ще изисква също така Обединеното кралство да въведе система за ценообразуване на въглеродните емисии, която е толкова ефективна, колкото схемата за търговия с емисии на ЕС. Освен това ЕС иска клаузи за непонижаване нас стандартите за труд и социална защита.

Още за Brexit четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари