TIME: Национализмът има лоша репутация, но точно от него се нуждае сега Америка

3718
TIME: Национализмът има лоша репутация, но точно от него се нуждае сега Америка
Снимка: iStock/Guliver

Неотдавна държавният глава на САЩ Доналд Тръмп определи себе си като националист. Какво имаше предвид? Американците никога не са били толкова разединени, страната практически се разпада, лишавайки се от традиционната културна основа, в ролята на която някога влизаше християнството. Сега САЩ се нуждаят именно от американски национализъм, пише Йорам Хазони в статия за популярното нюйоркско списание TIME, цитирана от агенция "Фокус".

В днешно време слушаме неточно и невярно разбиране на термина „бял национализъм“ най-често при споменаването на „американски национализъм“. И всеки път, когато в разговор бъде спомената думата „национализъм“, той бързо бива свеждан към расизма. Например, на митинг на 23 октомври президентът Доналд Тръмп нарече себе си националист. Той използва този термин, за да се противопостави на глобалистите, т.е. по неговите думи, на „човек, който иска всичко в света да е хубаво и който не е много загрижен за благополучието на нашата страна“. Мнозина коментатори побързаха да интерпретират думите на Тръмп като сигнал, адресиран преди всичко към неговите съмишленици, за това, че той искрено поддържа идеята за „белия национализъм“. И тъкмо тези коментатори за пореден път потушиха напълно оправданите спорове за ценностите на американския национализъм, твърдейки, че расисткият „бял национализъм“ е точно това, което сега трябва да се обсъжда.

Китай не приема "ядрено изнудване" от САЩ

Китай предупреди, че няма „никога да приеме никаква форма на изнудване“, след като американският президент Доналд Тръмп зая...

Точно това е проблемът. Защото в настоящия момент САЩ се нуждаят именно от американски национализъм. През целия ни живот нито веднъж не станахме свидетели на това различни слоеве от американското общество да са толкова фрагментирани, толкова нетърпими един към друг, толкова готови да се лишат от правото си на съществуване. Взаимната отдаденост, която обединява американците заедно като нация, изглежда се променя. Горещият дебат относно продължаващия процес на имиграция е само една от проявите на много по-дълбок въпрос: могат ли американците отново да се обединяват около обща национална идея? Ще могат ли отново да видят един в друг братя?

Терминът „бял национализъм" се използва, за да опише малка част от американците, които са убедени, че националността се определя от цвета на кожата им. Тези групи хора популяризират такива идеи, които имат някаква връзка с теорията на Дарвин и които са в основата на германския нацизъм: от тяхната гледна точка „качеството" на гените играе решаваща роля. Следователно, хората трябва да обърнат специално внимание на цвета на кожата и на характеристиките на лицето - т.е. тези характеристики, които показват степента на правилност на гените.

Повечето американци смятат тези опити за свеждането на националността до раса като отвратителна. Това е така, защото расовата политика доведе до унищожаването на милиони европейци, а в Америка създаде робство, гражданска война и недоволство - дори и насилие от време на време, което все още не е преодоляно.

Освен това мнозина разбират погрешно термина „бял национализъм", защото „бял" не е нация. Ние сме запознати с народите на Англия, Нидерландия, Франция и Полша. Те могат да бъдат идентифицирани по общото културно наследство, по езика и религията, както и от обвързаността на взаимната лоялност, която се е формирала в продължение на много векове на съвместна борба. Например полският народ е известен с полския си език, с привързаността към католицизма и с дългата болезнена история на борбата за независимост от Германия и Русия. И в нито един исторически документ не се споменава за „бял народ". Няма такива концепции като език, религия и културното наследство на „белите". Идеята за „бяла нация" е просто фантазия. Вместо да се гордеят и укрепват връзките си с забележителните англоамерикански политически и религиозни традиции, благодарение на които САЩ възникват, „белите националисти" провеждат парадите си под странните нови знамена, които са създали за себе си. Те предпочитат да заменят автентичните традиции на американския национализъм с измислена нова расова идентичност, която има толкова много общо с миналото на Америка, колкото и неомарксистката революция, за която се борят левите.

Но ако американският народ не е раса, тогава какво е? В настоящите времена често се казва, че американският народ всъщност е „идея" – идея, че всички хора са създадени равни и всички правителствени правомощия произтичат от съгласието на управляваните, както е посочено в Декларацията за независимост. Тази идея обаче не е по-убедителна от расизма на алтернативното право. В края на краищата, ако Америка е просто една шепа абстрактни принципи, извлечени от философията на Просвещението от XVIII век, как да се отнасяме към американците, които отказват да приемат тази философия - позовавайки се на Библията, Аристотел, (Едмънд) Бърк или (Дейвид) Хюм? Дали несъгласието с философските идеи наистина означава, че не сте американци? Разбира се, че не. Освен това, ако хората, живеещи в друга държава, се кълнат във вярност към идеалите на Декларацията за независимост, дали ги прави американци? Не, не ги прави.

ЕС призовава САЩ и Русия да продължат диалога си

Европейската комисия призова САЩ и Русия да продължат диалога, за да "запазят" договора за ядрените оръжия, след като президентът на СА...

Повечето американци не са привлечени от политиката на белите расисти и расистката политика на идентичност, предложена от левите неомарксисти. Твърдението, че Америка е просто „идея", обаче не намери много поддръжници. Повечето американци остават верни на по-традиционното разбиране за нацията си - разбиране, което днес малко хора ясно изразяват.

Не толкова отдавна американците все още имаха интуитивно разбиране за националната общност, чийто източник беше Библията. В Библията термините „нация" и „народ" са споменати хиляди пъти. Четейки Светото писание, американците, подобно на техните английски, нидерландски и шотландски братовчеди, са прочели, че Бог обещава на Авраам: „И ще направя от вас велики хора" (Битие 12:2); че Бог обещава на Мойсей: „Вие ще бъдете царство от свещеници и свят народ" (Изход 19:6). За много поколения американци, които четат Библията, древният Израел е бил прототип на „нацията".

В Библията „нациите" не се дефинират по раса. Библията казва, че много египтяни са се присъединили към израилтяните и са отишли заедно с тях на планината Синай, и че цар Давид е потомък на моавитянката Рут, която е дошла при израилтяните и е казала: „Народът ти ще бъде мой народ и твоят Бог ще ми бъде Бог" (Рут 1:16). В Библията, народите приемат като част от себе си индивиди и дори цели племена.

Народите в Библията не са били дефинирани от расата, но не са били просто „идея". Библейският Израел се състои от много различни племена, които въпреки това са свързани помежду си чрез общ език и закон, както и от преданост един към друг, която се формира по време на съвместната борба срещу враговете им. Обърнете внимание, когато Рут идва при израилтяните, тя приема както еврейския народ, така и неговия Бог. Това означава, че не само „идеята" на един Бог, който го прави израелски. Тя се асоциира със специфичните семейства и племена на тази нация, с техния език и начин на живот: „Вашият народ ще бъде мой народ".

Американските националисти са възприели нацията си точно по този начин: нито като раса, нито като абстрактна „идея", а като съюз на много племена, които имат общо наследство и са лоялни едни към други поради обща история. Първите американски щати, макар и много разнородни, по правило говорят английски език, изповядват протестантство и следват общия закон - и заедно воюват срещу Великобритания. Нацията, притежавала тези характеристики, е била толкова силна, че постепенно е успяла да приеме в своите редици други „племена" - католици, евреи и евентуално афроамериканци, оцелели от ерата на робството и сегрегацията.

The New York Times: Полският национализъм заплашва европейските ценности

Младият кмет на полското градче Снядово в източната част на страната е изключително горд от новата си италианска противопожарна кола, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари