Time: Топ 10 на глобалните рискове за 2024 година

5886
Time: Топ 10 на глобалните рискове за 2024 година
Снимка: Pete Linforth / Pixabay

През 2023 г. световното внимание беше съсредоточено върху две войни: в Европа (Русия срещу Украйна) и Близкия изток (Израел срещу Хамас). Тези конфликти ще се разширят през 2024 г., но третата "война" – Съединените щати срещу себе си – представлява най-големият глобален риск. Но, според Time, винаги, ще има нови събития, които заслужават повече внимание, отколкото получават.

1. Съединените щати срещу себе си

Докато армията и икономиката на Америка остават изключително силни, политическата система на САЩ е по-нефункционална от всяка друга напреднала индустриална демокрация. През 2024 г. проблемът ще се задълбочи. Президентските избори ще увеличат политическото разделение на страната, поставяйки на изпитание американската демокрация и подкопавайки международното доверие в САЩ. Тъй като резултатът от гласуването е близо до хвърляне на монета (поне засега), единствената сигурност е увреждането на социалната тъкан на Америка, политическите институции и международното положение. В свят, обзет от кризи, перспективата за евентуална победа на Тръмп ще отслаби позицията на Америка на глобалната сцена, тъй като републиканските законодатели споделят позициите му във външната политика, а съюзниците и противниците му се разграничават от неговите виждания. Още: "Газа може да разпали война в Близкия изток": В САЩ се готвят за разширяване на конфликта

2. Близкият изток е на ръба

Боевете в Ивицата Газа ще ескалират през 2024 г. в по-мащабна регионална война. Някои биха могли да въвлекат САЩ и Иран по-директно в бойни действия. Конфликтът ще създаде рискове за глобалната икономика, ще разшири геополитическото и политическо разделение и ще разпали глобалния екстремизъм. Най-прекият път към ескалация би било решението на Израел или Хизбула да атакуват противника си. Висши израелски лидери обещаха да „премахнат“ заплахата от Хизбула. Ако Израел възнамерява да атакува превантивно, американските военни ще осигурят подкрепа, а Иран ще подпомогне Хизбула, неговият най-важен регионален пълномощник. Хусите също следват ескалиращ път, а шиитските милиции, действащи в Ирак и Сирия, засилват атаките срещу американски бази с благословията на Техеран. Нито една държава, участваща в конфликта в Ивицата Газа, не иска избухването на регионален конфликт. Но барутът е сух, а броят на играчите, които носят кибрит, прави риска от ескалация висок.

3. Разделена Украйна

Руската инвазия в Украйна остава исторически момент. НАТО се подсилва от новите членове Финландия и Швеция. ЕС открехна процеса на членство за Украйна, Русия се сблъска с 11 кръга санкции, други вече са на път, половината от нейните суверенни активи бяха замразени - все по-вероятно е парите да бъдат използвани за възстановяване на Украйна. Европа вече не купува руска енергия.

Украйна ще бъде де факто разделена тази година и Русия сега има инициативата на бойното поле и ресурсното предимство. 2024 г. е повратна точка във войната: и ако Украйна не реши проблемите си с работната сила, не увеличи производството на оръжия и не определи реалистична военна стратегия скоро, нейните териториални загуби може да се окажат необратими. Киев понесе тежък удар от намаляването на политическата и материална подкрепа от САЩ и перспективите за европейска помощ са само малко по-добри. Украйна отчаяно се нуждае от повече войски. Поради всички тези причини Киев ще поеме по-големи военни рискове тази година, включително удари по повече цели в Русия, които провокират безпрецедентни руски отговори и могат да въвлекат НАТО в конфликта. Още: Стратегическо спиране на огъня в Украйна - сценарий, който и САЩ, и Русия харесват?

4. Неуправляемият изкуствен интелект

Технологиите ще изпреварят контролирането на изкуствен интелект (ИИ) през 2024 г., тъй като регулаторните усилия се провалят, технологичните компании остават до голяма степен неограничени, а много по-мощните модели и инструменти на ИИ се разпространяват извън контрола на правителствата, пише Time.

Владимир Путин, Ким чен Ун

5. Oпасните "приятели" САЩ

През 2024 г. Русия, Северна Корея и Иран ще засилят взаимно способностите си и ще действат по все по-координирани и разрушителни начини на глобалната сцена. Междувременно дори приятелите на Вашингтон – лидерите на Украйна, Израел и (потенциално) Тайван – ще въвлекат САЩ в конфронтации, които те искат да избегнат. Още: Financial Times: Десетте тенденции, които ще зададат тона на 2024 година

6. Без възстановяване на Китай

При липса на малко вероятно разхлабване на хватката на президента Си Дзинпин върху властта или радикално насочване към широко мащабно стимулиране на потребителите и структурна реформа, икономиката на Китай ще се представи по-слабо през 2024 г. Неуспехът на Пекин да реформира разпръснатия модел на икономически растеж и финансовата нестабилност на страната, кризата на общественото доверие ще разкрие пропуските в лидерските способности на Китайската комунистическа партия и ще увеличи риска от социална нестабилност.

7. Борбата за критични минерали

Критичните минерали ще бъдат решаващ компонент в почти всеки сектор, който стимулира растежа, иновациите и националната сигурност през 21-ви век, от чиста енергия до напреднали компютри, биотехнологии, транспорт и отбрана. През 2024 г. правителствата по света ще засилят използването на индустриални политики и търговски ограничения, които нарушават потока на критичните минерали.

8. Няма място за грешки

Глобалният инфлационен шок, който започна през 2021 г., ще продължи да оказва икономическо и политическо съпротивление и през 2024 г. Високите лихвени проценти, причинени от упоритата инфлация, ще забавят растежа по света и правителствата няма да имат много възможности да реагират на шокове, увеличавайки риска на финансов стрес, социални вълнения и политическа нестабилност.

9. Ел Ниньо се завръща

След четиригодишно отсъствие мощният климатичен феномен Ел Ниньо ще достигне своя връх през първата половина на тази година, което ще доведе до екстремни метеорологични явления, предизвикващи хранителна несигурност, увеличават водния стрес, нарушават логистиката, разпространяват болести и подклаждат миграцията и политическата нестабилност, особено в страни, които вече са отслабени от пандемията и шоковете в цените на енергията и храните, причинени от войната в Украйна.

10. Рисков бизнес

Клиенти, служители и инвеститори пренесоха културните войни на САЩ в корпоративните офиси и сега съдилища, щатски законодателни органи, губернатори и предимно консервативни активистки групи ще отвърнат на удара. Компаниите, попаднали в политическия и правния кръстосан огън, ще бъдат изправени пред по-висока несигурност и разходи. Още: Прогноза от САЩ: 2024 г. ще донесе още повече кръвопролития в Украйна

Второстепенни рискове

Американско-китайска криза

Това ще бъде още една бурна година за отношенията между САЩ и Китай, особено заради Тайван и технологичната конкуренция, но вътрешните грижи убедиха президентите Джо Байдън и Си Дзинпин, че по-добре управляваните отношения са от полза и за двете страни.

Популистко превземане на европейската политика

Европейските популисти ще продължат да всяват страх в европейския политически истаблишмънт, но ограничените неуспехи за основните партии в Европейския парламент, националните и местните избори нито ще променят европейския политически ред, нито ще провалят амбициите на ЕС.

БРИКС срещу G7

Дори след тазгодишното разширяване БРИКС няма да се очертае като воден от Китай съперник на Г-7.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com