Стратегическо спиране на огъня в Украйна - сценарий, който и САЩ, и Русия харесват?

12814
Стратегическо спиране на огъня в Украйна - сценарий, който и САЩ, и Русия харесват?
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски много пъти е заявявал, че Украйна няма да спре да се бие, докато не си върне всички контролирани от Русия територии, включително Крим.

В опита си да постигне тази цел Киев разчита до голяма степен на военна и дипломатическа подкрепа от западните страни. Въпреки това изглежда, че САЩ може да не изпълняват всички желания на Зеленски, тъй като Путин не показва готовност да забави напредъка си на бойното поле.

Говорейки пред Spectator TV, британският журналист и експерт Оуен Матюс отбеляза, че вниманието на всички постепенно се насочва към това как мирът може да бъде възстановен в Западна Европа. Още: Притеснение в САЩ: Дългият конфликт е в полза на Путин. Защо?

Спиране на огъня

"Нека бъдем ясни: говорим за прекратяване на огъня, а не за мирно споразумение. Носят се слухове, че Путин вече се е опитал да провери "водите" в САЩ относно възможността за прекратяване на огъня, за да замрази конфликта по настоящата "червена" линия", уточнява Матюс.

По думите му това е възможно, защото ще позволи на Путин да консолидира ситуация на място, което в крайна сметка може да доведе до разделянето на Украйна.

"Наистина новото е, че американските политици започват да осъзнават, че един от най-важните компоненти на всяко примирие или мирен договор е разделянето на Украйна, което ще позволи на Путин да запази частта, която сега контролира", казва още той. Още: Новата година може да завърши за Украйна с жестоко предателство на Запада (ВИДЕО)

Марк Галеоти, друг експерт по въпросите около Русия, също твърди, че Путин може да се стреми да възстанови мира по "напълно прагматични причини". "От една страна Путин преследва по-широка цел – да подчини Украйна, за да я изведе извън западната сфера на влияние", обясни той, цитиран от Daily Express.

"Но Путин е прагматик. Той разбира, че битката е изключително скъпа за него - както политически, така и икономически."

"Въпреки че следващата година вероятно ще бъде просперираща, все пак ще има някои рискове занапред."

"Можете да предположите, че Путин си мисли: "Нека се опитаме да замразим това сега чрез споразумение за прекратяване на огъня".

"Но това също така създава дилема за Запада. Не само, че много държави биха предпочели да не харчат толкова, колкото правят в подкрепа на Украйна, но също така има притеснение във Вашингтон относно това, което може да се случи, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент", продължава Галеоти. Още: За първи път: Повечето руснаци искат край на войната, не ги интересуват целите на Путин

"Натъквам се на това в разговорите си с американски официални лица – с осъзнаването, че „не можем да позволим този конфликт да продължи, докато Тръмп се намеси в ситуацията".

По-рано миналата седмица Владимир Путин каза, че Русия не иска да воюва с Украйна "безкрайно", но няма да се откаже от позицията си и е готова да обсъжда мир само единствено при свои собствени условия.

Автор: Чарли Брадли

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари