Толкова е зле: Пазарни експерти отказват да прогнозират цените на зърното и горивата

8472
Толкова е зле: Пазарни експерти отказват да прогнозират цените на зърното и горивата
Снимка: iStock

Конфликтът в Украйна засегна сериозно световната икономическа активност, пише френският Le Figaro. Една от кризите е логистична: традиционните вериги за доставки са нарушени и няма да се възстановят в близко бъдеще. Но има по-сериозни проблеми.

След скока на цените, който започна, когато икономиката се възстановяваше при стихването на коронавируса, войната в Украйна доведе до катастрофа. Цените на газа, петрола, металите и зърното скочиха до небето. И не се вижда краят.

Руски кораби, изглежда, присвояват украинско зърно в Крим (ВИДЕО)

Изглежда, че кражбите на украинско зърно от Русия се увеличават, докато тя продължава войната си срещу страната. Това сочат нови сатели...

След историческия скок от 397% през 2021 г. спотовите цени на природния газ в Европа все още не са се понижили до предвоенните нива, макар че понижение има. Световните пазари на пшеница, черно злато (петрол), мед и стомана обаче все още са в сътресение.

Далеч сме от "връщането към нормалността", на което може би сме се надявали преди няколко месеца, се казва в доклад на CyclOpe. След 2021 г., вече белязана от голяма енергийна, селскостопанска и логистична криза, конфликтът в Украйна засегна значително световната икономическа активност и пазарите на суровини. До степен, че експертите на CyclOpe отказват да прогнозират промени в цените на суровините. "Тези опити стават напразни", признава Филип Чалмен, професор по икономическа история и автор на доклада.

През 2021 г., след тежка глобална здравна криза, със силно икономическо възстановяване в много страни, имаше "почти универсален скок" на световните цени. Индексът CyclOpe нарастна средно с 49% годишно. И това без да броим природния газ, електричеството, корабоплаването, торовете и стоманата, продуктите и услугите, чийто среден растеж често надхвърля 100%.

Криза, която няма да свърши скоро

Нито една от кризите, които предизвикаха сътресения на стоките миналата година, не изглежда да приключи скоро. Несигурността, породена от събитията в Украйна, е твърде висока.

Логистичната криза, може би най-малко драматичната досега, няма да приключи скоро. През 2021 г. цените на контейнерните превози, особено от Азия към Европа и Северна Америка, се удвоиха. Възстановяването на западното търсене предизвика задръствания в китайските и северноамериканските пристанища, доведе до недостиг на кораби и претовари цялата верига за доставки, от шофьори на камиони до работници в докове. Днес доставките на неруски въглеводороди причиняват други транспортни проблеми, докато строгата политика НУЛА КОВИД в Китай причиняват нестабилност в силно глобализираните вериги за доставка.

Става ли Северодонецк втори Мариупол? ДНР остана без правителство, Турция подкрепи Русия за зърното

Украинските войски обмислят тактическо отстъпление от източния град Северодонецк, който е обстрелван "24 часа в денонощието" от руски с...

Очаква се напрегната среда за търговията на някои селскостопански продукти, по-специално слънчогледово олио и зърнени култури. Това се дължи на факта, че Китай стана най-големият вносител на зърно в света. Тази година руската инвазия в Украйна възпрепятства износа на украинска пшеница и слънчогледово масло. Още по-лошо, конфликтът може да доведе до заплаха за новата кампания за земеделско производство.

Дисбаланс на енергийния пазар

Друг много сериозен и дългосрочен проблем е дисбалансът на енергийния пазар. Това засегна газ, петрол и въглища в "нетипична" криза. В миналото именно петролният пазар причиняваше големи енергийни кризи, а през 2021 г. газът стана решаващ фактор. Цените на газа се увеличиха средно четири пъти, независимо дали в Европа или Азия. И "част от увеличението" на цените на петрола през 2021 г. се дължи на този скок, предизвикан от климатични, икономически и геополитически фактори, с производството на хидроенергия в Китай, засегнато от суша, а вятърната енергия в Северна Европа - от спиране на вятъра. Констатира се, че икономическото възстановяване след пандемията е увеличило необходимостта от преходна енергия, която е природният газ. Кризата далеч не е решена, особено за Европа,

Конфликтът започна наскоро и сега е невъзможно да се предвиди какъв ще бъде енергийният свят след края му. Но енергийните последици ще бъдат дългосрочни, отчасти необратими и няма да бъдат ограничени до Атлантическия океан и Урал, прогнозират анализатори. Според тях е нормално да се каже, че цената на изкопаемите горива, транспортирани до Европа, ще бъде по-висока, тъй като европейците ще трябва да купуват гориво от други страни, на по-големи разстояния и чрез по-сложни логистични вериги. В краткосрочен план, за да се гарантира сигурността, несъмнено ще е необходимо да се увеличи използването на въглища, които също ще поскъпнат. В допълнение, това ще се отрази негативно на околната среда.

Британски анализ: Докато има война в Украйна плюс стремежът към повече екология, на Запад сметките за петрол, газ и ток ще са по-високи

Превод: Ганчо Каменарски

Ембарго срещу руския петрол: какво ще стане с цените на бензина?

Европейската комисия предлага на страните членки постепенен отказ от вноса на руски нефт – в рамките на шестия пакет от санкции с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com