Тъмната триада в управлението на Русия: Макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия (ВИДЕО)

5921
Тъмната триада в управлението на Русия: Макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

За какви ценности загиват руснаците в Украйна и какво се случва в главата на Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага за депортирането на украински деца? На пръв поглед това са напълно различни въпроси, но ако се опитаме да отговорим на тях ще разберем, че в същността си са едно и също. Каква е психологията на идеологията на Владимир Путин коментира главният редактор на "Важные истории" Роман Анин.

Свобода или пари

Докато украинците се сражават за напълно разбираема конкретна ценност - свободата, то ако попитаме руснаците защо са заминали на фронта, повечето от тях ще признаят, че го правят за пари. Дори онези от руските войници, които имат други съображения, едва ли биха могли единодушно да изброят конкретните ценности заради които загиват. Това има своето простичко обяснение - идеологията на руския свят, която Путин използва за оправдаване на войната, е построена на илюзии, на мит, който няма нищо общо с реалността. Този мит е възникнал в главите на бившите престарели служители на КГБ, които и днес управляват Русия. Известни са думите на руския диктатор: "Руснаците са нещо повече от националност - ние се сражаваме за свободата не само на Русия, но и на целия свят."

Още: Дуда: Има данни, че Путин може да нападне НАТО още в 2026 г.

Месианство и колективен враг

Идеологията на руския свят е построена въз основа на образа на врага - колективният Запад няма нужда от такава голяма и многонационална страна като Русия. Вторият основен момент в руската идеология е представата за изключителността и месианството на руския народ, който в продължение на векове противостои на глобалния враг. Третата особеност на руската идеология е агресивният ѝ, завоевателен характер - тя не признава държавни граници и отрича националната идентичност на други народи. Путин нееднократно е твърдял, че украинците и беларусите не са отделни етноси, а части от общия руски народ.

По неговата логика Русия има право да защитава рускоезичното население и да анексира територии, в които то живее. Но защо тогава руската армия изтрива от лицето на Земята рускоезични градове като Мариупол, Харков, Одеса, Херсон - та нали там живеят онези, които трябва да бъдат защитени?

Още: Белгород: 100% гласували за Путин там, откъдето го молят да ги спаси от войната (ВИДЕО)

Духовност и реалност

Защо се смята, че руският свят е по-духовен от Запада, след като Русия е сред лидерите в света по смъртност от алкохолизъм и самоубийства, а повечето жители на руските села в XXI в. са принудени да ползват външни тоалетни? Защо в руския свят е справедливо 15-годишният син на Кадиров да пребие беззащитен руснак и да получи държавна награда за това (но дежурният на ареста да бъде наказан за неспазване на реда), а художничката Саша Сочиленко е осъдена на 7 години затвор за поставянето на етикети с мирни послания? 

Тези противоречия са толкова очевидни, че изглежда невероятно как десетки хиляди руснаци загиват в Украйна за идея, която няма нищо общо с реалността.

Наследството на чекистите

От друга страна няма нищо учудващо в това, че именно тази идеология - дефакто това е прийомът на чекизма - система от възгледи на една малка група, в чиито ръце е властта от 25 години. 

Русия е управлявана от остарелите чекисти: Путин, Николай Патрушев, Бортников и много други колеги от КГБ. За да се разбере техния светоглед, трябва да се знае в каква ценностна среда са израснали и как тя им е повлияла. Путин и обкръжението му са израснали в традициите на една от най-жестоките и нечовешки специални служби в историята на ХХ в., убила и изпратила в лагерите милиони от собствените си граждани. 

Днешните чекисти в руската власт не се срамуват от тези "постижения" и точно както колегите им от времената на сталинските репресии ги оправдават - Русия е заобиколена от врагове. Подобна деформация на съзнанието кара човек да вижда във всяко едно действие на другите - враждебен и злонамерен замисъл. Подобно когнитивно изкривяване често води до невярна интерпретация на действителността. 

Още: "Не можем да изключим тази възможност": Бивш британски военен министър за войски в Украйна

Отмъщението

Кумирът на чекистите е Юрий Андропов, именно по негово време се създава Пето управление на КГБ за борба с идеологическата диверсия на Запада. По време на неговото управление възниква и наказателната психиатрия, прилагана срещу дисидентите, а днес преданите му последователи се възраждат в Русия. И днес в съвременна Русия Путин и неговите колеги от КГБ имат двама основни врагове - Запада и инакомислещите. И ако с беззащитните граждани е по-лесно да се борят, то със Запада не им се получава много добре. СССР загуби Студената война и се разпадна. Това поражение породи чувство на обида, гняв и унижение и предизвика жажда за отмъщение. 

Юрий Андропов. Снимка: Getty images

Още: Шмигал: Загубихме Авдеевка заради недостиг на боеприпаси

Прикриване на престъпления

В постсъветския период, в тъмните 90 години на миналия век Путин и колегите му от КГБ обогатяват чекистката си менталност с криминална. В този период Путин отговаря за приватизацията на държавните предприятия, регулирането на дейността на казината и чуждестранните инвестиции. С негова помощ ключови активи преминават под контрола на престъпни групировки: Историята помни: Путин, КГБ и изчезналият кокаин на израелски наркокартел

През 1999 г. Путин организира най-успешната спецоперация в чекистката си кариера - тогава той лично ръководи провокация срещу човек, приличащ на главния прокурор Скуратов, когото охранителни камери заснемат в апартамент със секс труженичка. Скуратов е "поръчан" от семейството на Борис Елцин, което дефакто управлява страната, докато самият той е в поредния запой: Историята помни: Как подчинените на Путин регистрираха фирми, за да крадат

Благодарността на Елцин

По това време Главната прокуратура, ръководена от Скуратов, разследва корупционни схеми при реставрирането на Кремъл и взимането на подкупи. Заподозряно е семейството на Елцин, което уплашено се обръща за помощ и защита към Путин. Като знак на благодарност за спасението Борис Елцин посочва Путин за свой приемник. 

Още: Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Путинизъм и нацизъм

Опитите на Путин да оправдае Хитлер не са случайни - идеологията на руския свят има своите прилики с нацизма.

Първо, тях ги обединява враждебността по отношение на другите народи. Вторият признак е агресивността и завоевателният характер - причини за продължителни и кървави войни. Третата прилика е идеята за изключителността на собствената нация. Четвърто - сакралната фигура на вожда: "Има Путин - има я и Русия, няма Путин - няма Русия", каза председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Вячеслав Володин, който обича да плаши руснаците с ГУЛАГ. ОЩЕ: Кремъл не се отказва от ГУЛАГ, открито плаши руснаците с него (ВИДЕО)

Все пак между тях има една съществена разлика. Идеологията на нацизма възниква преди 100 години. Германските нацисти са се вдъхновявали от популярните по това време идеи, разпространени на Запад и в САЩ, за евгениката - набор от концепции и практики в приложната генетика, целящи подобрение на генетичните качества на група хора.

Идеологията за руския свят възниква през XXI в. във времената на Уикипедия и ChatGPT в страна с високо интернет покритие. 

Тъмната триада

В управлението на Путин лесно могат да бъдат разпознати трите елемента от т.нар. тъмна триада - черти на личността, които им пречат да постигат разбирателство или сътрудничество с околните, а именно нарцисизмът, макиавелизмът и психопатията.

Най-подходящият термин за описанието на методите на управление в Русия е макиавелизмът. Това е държавна политика, основана на цинизъм, култ към грубата сила, стремеж да се използват другите за свои цели, пренебрегване на моралните норми и вярването, че целта оправдава средствата. 

Дългите години на неограничена власт и колосалните усилия, вложени в пропаганда, създала култ към вожда, доведоха до това, че Путин и обкръжението му повярваха в своята изключителност, в това, че те са спасителите на Русия, изпратени от самия Бог. 

Подобна крайна форма на нарцисизъм е особено опасна, когато от нея страда държавен лидер, тъй като той надценява собствените си възможности, не приема критика, игнорира съвети и предупреждения и като следствие взима необмислени и рисковани решения, като нахлуването в Украйна.

Третият стълб в тази триада е психопатията. Тя се проявява в жестокост, склонност към насилие, лъжи, лицемерие и неспособност за съпреживяване на чуждата мъка.

След две години война с Украйна със сигурност може да се каже, че Русия се управлява от същински психопати. Те дават заповеди да се изтриват цели градове от лицето на Земята заедно с техните мирни жители, демонстративно награждават онези, които са извършили чудовищни военни престъпления, поощрявайки тази практика и заплашвайки да унищожат планетата с ядрено оръжие.

Още: Колко ще са жертвите при ядрен удар срещу Москва и Санкт Петербург: САЩ изчислиха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари