Учени: Няма причина да се обвинява Китай за умишлено разпространение на коронавируса

1924
Учени: Няма причина да се обвинява Китай за умишлено разпространение на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Разпространението на коронавируса от хранителния пазар в Ухан все още е най-вероятната версия за възникването на пандемията от COVID-19.

Това пише изданието London Evening Standard, като цитира думите на представителите на делегацията на Световната здравна организация (СЗО). На брифинг в мозъчния тръст Chatham House четирима учени, които се присъединиха към екип от експерти по-рано тази година, заявиха, че не са намерили доказателства за теориите за лабораторния произход на вируса. Експертите твърдят също, че няма причина да се обвинява Китай в умишлено разпространение на вируса, отбелязва още агенция "Фокус". 

Китай стартира програма за здравни сертификати

Китай стартира програма за здравни сертификати за вътрешни пътници, съобщи „Гардъин”. Цифровият сертификат, който показва ...

Зоологът Питър Дашак***, президент на EcoHealth Alliance, неправителствена организация за изследване на фокални инфекциозни заболявания, заяви, че екипът му е открил възможна връзка между пазарите в Ухан и регионите, където при прилепите е открит вирус, подобен на COVID-19. Според него, учените от СЗО и техните китайски колеги са се насочили към версията, че коронавирусът първо се е предал на домашни и селскостопански животни, а след това е дошъл на пазара в Ухан. Дашак вярва, че такъв сценарий убедително показва начина, по който вирусът от дивата природа може да стигне до хора или животни и да се окаже на пазара.

В статията се отбелязва, че учените не са намерили никакво потвърждение на теориите за изтичането на коронавирус от три вирусологични лаборатории в Ухан, до които са получили достъп. Вирусологът Марион Копманс, която ръководи медицинския център на университета „Еразъм“ в Ротердам, заяви, че експертите на СЗО са обсъдили с китайските си колеги изследователски проекти, изследователски програми, спецификата на работата на организациите и как те следят здравето на персонала. Въз основа на тези данни експертите стигат до заключението, че появата на пандемия в резултат на лабораторен инцидент е „изключително малко вероятна“. Копманс призова поддръжниците на различни алтернативни теории за произхода на коронавируса да предоставят доказателства, че СЗО се ангажира да направи преглед. „В нашата работа ние разчитаме не на спекулации, а на собствени наблюдения“, подчерта вирусологът. 

Питър Дашак обвини фракции, които пропагандират антикитайски конспиративни теории за техните политически цели (особено около Доналд Тръмп), че „съкрушават“ науката. Зоологът обясни, че специалистите не са могли да стигнат до Китай в продължение на една година, въпреки че все пак са успели да работят на място с китайските си колеги и досега да намерят отговори на въпроса как е започнала пандемията.

Темата продължава и в тези материали.

Китай подарява ваксини на десетки държави

Властите в Китай доставят безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ги продават, заяви министърът на външните р...

*** Припомняме, че присъствието на Дашак в екипа на СЗО предизвика сериозно притеснение. Причината - той е човекът, осигурил десетки милиони за изследвания на коронавируси, идващи от прилепи, за известната като "жената-прилеп" д-р Шъ Дженгли. През миналата година Дашак успя да издейства материал в The Lancet, в който д-р Шъ категорично отрече, че е възможно коронавирусът да е създаден лабораторно. Още: Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com