В нова студена война ли са САЩ и Китай?

4227
В нова студена война ли са САЩ и Китай?
Снимка: Getty Images/Guliver

"В нова студена война ли са САЩ и Китай? Колко зле могат да станат нещата?" е заглавието на една от водещите аналитични статии на американския всекидневник Los Angelеs Times.

Според Робин Диксън, автор на материала, причината за задълбочаващия се търговски конфликт между двете държави е желанието на всяка една от тях да има доминираща роля в световната политика. „Напреженията са по много фронтове: от набиращата сили търговска война, споровете за технологиите и интелектуалната собственост, до шпионски скандали, търкания заради Тайван и ученията в Южнокитайско море“, припомня Диксън.

Китай и Индия отново почват да си говорят що се отнася до военни въпроси

Посещението на министъра на отбраната на Китай Вей Фенхе в Индия означава, че двете съседни страни възобновяват контактите си във военн...

"Анализаторите побързаха да посочат, че съперничеството между (САЩ и Китай)… започна преди началото на мандата на Тръмп и ще продължи много след него“, припомня още журналистът, като се позовава на думите на ръководителя на австралийския тинк-танк Lowy Institute Ричард Макгрегър, според когото конфликтът е „многоизмерен и има вероятност да продължи десетилетия"

На въпрос колко могат да се влошат нещата Макгрегър отговаря: "Не мисля, че може да се стигне до пълномащабен военен конфликт или дори до военни сблъсъци."

В материала се привежда и мнението на директора на Центъра за международна политическа икономия към Пекинския университет Уанг Йонг, който вижда разрешаването на конфликта в икономическата обвързаност между Китай и САЩ. „Говорим за икономически връзки, които се оценяват на почти 700 млрд. долара - повече от всяко друго двустранно отношение, съществувало някога. Така че двете страни са взаимно зависими", категоричен е експертът.

Не така оптимистично настроен е Кери Браун от института Lau China към Кингс Колидж в Лондон, чието мнение също е цитирано в статията. Според него агресивното поведение на американския президент Доналд Тръмп може да има непредвидими последици.

Китай започва строежа на военна база в Афганистан

Китай започва строителството на военнотренировъчна база в провинция Бадахшан, Североизточен Афганистан, пише вестник „Саут Чайна ...

"Вземете чук и натрошете с него нещо на парчета, после кажете: „Да видим какво ще се случи“. Ще се случат или добри или ужасни неща. Това е точката, в която се намираме. Заради големия хаос, създаден от Тръмп, всичко, което виждаме в момента, е несигурност. Не знаем къде ще паднат парчетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари