В САЩ са впечатлени от украинските иновации на фронта

6352
В САЩ са впечатлени от украинските иновации на фронта
Снимка: Getty Images

Миналата есен, когато Украйна си върна големи части от територията в серия от контраатаки, тя обстрелваше руските сили с артилерия и ракети американско производство. Част от тази артилерия беше насочвана от система, разработена от Киев на бойното поле.

Един украински софтуер превърна леснодостъпните таблети и смартфони в сложни инструменти за насочване, които сега се използват широко в украинската армия. Резултатът е мобилно приложение, което подава сателитни и други разузнавателни изображения към алгоритъм за прицелване в реално време. Той пък помага на частите в близост до фронта да настройват огъня към конкретни руски цели.

В Украйна създадоха приложение за телефон в помощ на ВСУ за сваляне на руски ракети и ирански дронове

Украински програмисти създадоха приложението "eПВО" (електронно ПВО или електронна противовъздушна отбрана), пише Настоящее время. С не...

И тъй като това е софтуер, а не хардуер, бързо се актуализира и надгражда, а освен това е леснодостъпно, пише CNN в свой обширен материал.

Представители на САЩ, запознати с приложението, твърдят, че то е изключително ефективно при насочването на украинския артилерийски огън към руски цели. Апликацията за прицелване е сред десетките примери за иновации на бойното поле, които Украйна предложи през почти едногодишния период на войната.

Заключението на CNN - Украйна се е превърнала в полигон за тестване на западно въоръжение и за разработка на собствени иновации.

Малки пластмасови дронове хвърлят гранати и други боеприпаси върху руските войски. 3D принтерите вече произвеждат резервни части, за да могат войниците да ремонтират тежко оборудване на терен. Техници превръщат обикновени пикапи в мобилни ракетни установки. Инженерите са открили как да прикрепят сложни американски ракети към по-стари съветски изтребители като МиГ-29, което помага на украинските военновъздушни сили.

Украйна дори е разработила собствено противокорабно оръжие - "Нептун", базирано на съветски ракети, което може да насочи към руския флот от разстояние почти 320 км.

Фронтът е извън Соледар. Какво готви Путин - сценариите на войната в Украйна

Занапред фронтът при Соледар ще е близо до града, но извън границите на града. Това съобщи в Телеграм един от войниците, които се бият ...

"Техните (украинските - бел. ред.) иновации са просто невероятно впечатляващи", казва Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Тест в реални условия

Междувременно войната в Украйна предостави на Съединените щати и техните съюзници рядка възможност да проучат как се справят собствените им оръжейни системи при интензивна употреба и какви боеприпаси използват и двете страни, за да постигнат победи във войната. Американските оперативни офицери и други военни служители също така проследиха колко успешно Русия е използвала евтини безпилотни летателни апарати за еднократна употреба, предоставени от Иран, за да унищожи украинската енергийна мрежа.

Украйна абсолютно е "оръжейна лаборатория във всеки един смисъл, защото нито едно от тези съоръжения не е било използвано във война между две индустриално развити държави", казва един от източниците на медията, запознат със западното разузнаване. "Това е изпитание в реални условия".

За американските военни войната в Украйна е невероятен източник на данни за полезността на собствените им системи. Според американски офицер по военните операции, както и според неотдавнашно проучване на британски мозъчен тръст, някои високопрофилни системи, предоставени на украинците, се оказаха по-малко ефективни на бойното поле, отколкото се очакваше. Тук се посочват безпилотния самолет Switchblade 300 и ракета, предназначена за насочване към вражески радарни системи.

Но леката американска ракетна установка за залпов огън M142 или HIMARS е от решаващо значение за успеха на Киев. Служител на отбраната заяви, че е било полезно да се види как Украйна е използвала ограничените доставки на ракети за HIMARS, за да нанесе поражения на руското командване и контрол, поразявайки командни пунктове, щабове и складове за снабдяване. Военните лидери ще изучават това в продължение на години, добави той. Друга важна информация, с която САЩ са се сдобили, е за гаубицата M777 - артилерия, която е важна част от бойната мощ на Украйна.

Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Тъмната мъгла на войната в Украйна и по-конкретно - в Донецка област, постепенно се разсейва и става все по-ясно, че всички пътища, вод...

Украинците също така са направили тактически нововъведения, които са впечатлили западните служители. През първите седмици на войната украинските командири адаптираха операциите си така, че да използват малки екипи пехота по време на руското настъпление към Киев. Въоръжени с ракети "Стингер" и "Джавелин", украинските войски успяха да се промъкнат до руските танкове, без да имат пехота по фланговете им.

САЩ също така внимателно проучиха конфликта, за да извлекат по-големи поуки за това как може да се води война между две модерни държави през 21-ви век.

Американските компании в сферата на отбраната също са взели под внимание новата възможност за проучване и предлагане на техните системи на пазара. Различни части на американското правителство и индустрия се стремят да изпробват нови системи и решения.

BAE Systems вече обяви, че успехът на руснаците с дроновете камикадзе е повлиял на начина, по който се проектира нова бронирана бойна машина за армията, като се добавя повече броня за защита на войниците от атаки отгоре.

В първите дни на конфликта Националната агенция за геопространствено разузнаване изпрати 5 леки дрона за наблюдение с висока резолюция на Командването на специалните операции на САЩ в Европа - в случай че може да се окажат полезни в Украйна. Дроновете, изработени от компанията Hexagon, не бяха част от т.нар. програма за записване в Министерството на отбраната, което подсказваше за експерименталния характер на конфликта. Вицеадмирал от военноморските сили Робърт Шарп, ръководител на Националната агенция за геопространствено разузнаване по това време, дори се похвали публично, че САЩ са обучили "военен партньор" в Европа на системата.

Украински посланик: Тези оръжия от САЩ ще помогнат да обърнем войната (ВИДЕО)

Украинските лидери започнаха да говорят за победа над Русия още тази година. Изобилието от нови западни оръжия, които сега се изпращат ...

"Това, което ви позволява да правите, е да излизате под облаците и да събирате собствени (геоинформационни) данни", каза Шарп пред CNN в рамките на конференция за сателитите в Денвър миналата пролет.

Въпреки интензивните усилия на малка група американски служители и външни представители на индустрията, все още не е ясно дали тези безпилотни самолети някога са били използвани в битката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари