В стил да защитим "изконните западни ценности": Страх във Великобритания от енергиен апокалипсис

8611
В стил да защитим "изконните западни ценности": Страх във Великобритания от енергиен апокалипсис
Снимка: iStock/Guliver

Лято преди бурята. Не си правете илюзии: цените на енергията ще скочат до невиждани нива и ни очаква най-голямото геополитическо земетресение от десетилетия насам. Предстоят трусове, дори по-големи от финансовия крах през 2008 г., когато протестите кулминираха в "Окупирай Уолстрийт" и Арабската пролет. Това пише Шерел Джейкъбс в анализ за The Telegraph. Джейкъбс има репутация на защитаваща теорията как чрез мултикултуризма се цели подбиване на традиционни за западната цивилизация ценности и дори колумнистът на The Guardian Оуен Джоунс обърна внимание преди години на името на Джейкъбс и, че така се подсилва речта на омразата и логическите аргументи остават назад.

Ето какво добавя тя:

Назряващата криза може дори да надмине петролния шок от 70-те години на XX век, който свали три британски правителства, примами САЩ в блатото на Близкия изток за четири десетилетия и провокира разпадането на СССР.

В развиващия се свят бедствието вече е настъпило: електричеството спира от Куба до Южна Африка. Шри Ланка е само една от бедните страни, където лидерите са на път да бъдат свалени от власт поради срамна липса на бензин и икономически фалит. Западът не може да избегне този Армагедон. В известен смисъл, напротив, той ще стане негов епицентър, а Обединеното кралство е самото ядро.

Изградена върху митове и самодоволство, технократичната система на Европа и Америка се срива. Легендата за нейното основаване, която обещаваше успешното сливане на националните държави в едно световно правителство с единни вериги за доставки, се превърна в поучителна притча за опасностите от глобализацията.

Европа се справя в търсенето на заместители на руския газ, но балансира на ръба на пропастта

Тъй като Русия намалява доставките на природен газ, Европа търси навсякъде енергия в опит да поддържа икономиката си. Електроцентрали, ...

Въпреки всички опити да се представи конфликтът в Украйна като "черен лебед", скокът на цените на основните стоки в един нестабилен свят беше доста предвидим. И сега хората се чудят защо лидерите не излязоха с никакви планове за извънредни ситуации, като се има предвид колко неизползвани запаси от газ, нефт и въглища има в света. ЕС създава впечатление, че бездейства, а Путин не само не позволи на пазара в региона да се обедини, но и по всякакъв начин подкопа и без това ограничените му възможности.

Няма друго обяснение за това фиаско освен десетилетия фалшиви заключения и политически грешки на елита. След финансовия колапс, властта на практика убеди обществото да приеме "прочистващи" икономии: на гласоподавателите беше казано, че част от вината за кризата е в тях и че те също трябва да изкупят грешките си. Но този път елитите не могат да избягат от отговорност.

Просто казано, царят е гол! Елитът няма с какво да утеши избирателите пред предстоящите трудности. Единственото бъдеще, което може да си представи, е "чиста нула" – истинска антиутопия, в която саможертвата, икономиите и превръщането на капитала от реален във фиктивен достигат висоти до небето. Разрастващата се кампания за забрана на бойлерите, ограничението на скоростта с 25 км/ч и спекулативните зелени балони ще изглеждат като лудост. Но за елит, откъснат от реалния свят, тази програма е напълно логична.

Има няколко страни, в които е най-вероятно да видим първите признаци на популистко въстание. Германците ще се сблъскат не само с национално унижение, но и с безпрецедентно увеличение на цената в сметките за ток, а целият свят се подиграва на лидерите им за наивното им желание да поставят икономическата хармония и търговските отношения над сигурността (бел. ред. - тук следва да напомним политиката на Герхард Шрьодер и Ангела Меркел за икономическа обвързаност с Русия, която залагаше на следното - че когато има взаимна икономическа изгода, няма как да има конфликт, да не говорим за военен). Според доста анализатори Франция, с цялата си ядрена индустрия, може да е първата в Европа по спиране на тока и протестите не са непознати за нея. 

Истинският взрив обаче може да избухне във Великобритания. Тя може да се превърне в бурето с барут на Европа. Който и да наследи сваления Борис Джонсън, няма да спечели убедителна победа на общите избори, а политическият климат се нагорещява. Хората са разочаровани: две пропилени години, а правителството не се възползва от Брекзит за доброто на страната. Нещо повече - изглежда, че британските потребители са на път да бъдат засегнати най-силно. На Острова вече е най-високата инфлация в цялата Г-7. И поради поредица от фатални грешки – от затварянето на съоръжения за съхранение на газ до нежеланието да се експлоатират вътрешни находища на нефт и газ – Обединеното кралство има да извърви дълъг път с прекомерно високи цени на енергията. И потребителите ги чакат нови разочарования.

Японски анализ: Кой ще победи в новата Студена война между САЩ и Русия?

Още от самото начало войната в Украйна се превърна в глобален конфликт. Засега военните действия са локални, но противопоставянето на З...

И въпреки това британското правителство помага на гражданите дори по-малко, отколкото в други западни страни. Намаляването на данъка върху горивата с мижавите пет пенса беше второто намаление в цяла Европа. Британските политици само разправят за мащабна програма за изолация на дома в далечното бъдеще, а Испания вече раздава безплатни билети за влак до края на годината. Франция обеща да национализира напълно енергийния гигант EDF и го принуди да намали потребителските цени.

Във Великобритания вече беше започнало движение за гражданско неподчинение, до голяма степен вдъхновено от бунта срещу избирателния данък. Кампанията "Не плащай" призовава за масова стачка през октомври, когато правителството вдигне тавана на цените на тока. Вече е подкрепена от хиляди хора. И ако се стигне до бунт, как ще реагират властите? Мащабът на предстоящата инфлация е такъв, че милиони хора просто няма да могат да плащат сметките си, а сред тях ще има пенсионери и дори такива, които доскоро се смятаха за средната класа. Рискът е торите да затънат в битка за лидерство и да пропуснат момента да действат. Всички са в опасност и правилата на играта със сигурност ще се променят. "Току-що започнахме да осъзнаваме колко непредвидими ще бъдат следващите години и колко зле сме подготвени за последствията", пише Джейкъбс.

"Прогнозата може да изглежда най-мрачна, но в същата Великобритания наистина има усещането, че трагичен край очаква разбитата ни икономика. От ясно по ясно: кралят е гол, а елитите са изчерпали басните, с които ни разсейват", категорична е тя.

ОЩЕ: Ерата на скъпия петрол е тук, за да остане

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари